• Business

    Κίνηση ματ από τον Αριστοτέλη Παντελιάδη – «Κλείδωσε» το πρώτο PPA για τον όμιλο Metro

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Metro (My market)

    Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Metro


    «Κλείδωσε» το πρώτο μεγάλο PPA στο λιανεμπόριο τροφίμων με τον Αριστοτέλη Παντελιάδη της Metro ΑΕΒΕ να πρωτοπορεί εξασφαλίζοντας φθηνότερο ρεύμα από ΑΠΕ για τις ανάγκες των σούπερ μάρκετ του ομίλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews η εταιρεία έχει προχωρήσει σε συμφωνία με εταιρεία που διαχειρίζεται αιολικό πάρκο στο Δίστομο Βοιωτίας για διμερές δεκαετές συμβόλαιο αγοράς ενέργειας ύψους 13,2MW.

    Πρόκειται για αιολικό πάρκο, το οποίο δεν έχει συνδεθεί ακόμη στο δίκτυο και δεν ανήκει στους μεγάλους παίκτες της αγοράς και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα.

    Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου, επίσης στη Βοιωτία.

    Στα σχέδια και εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου

    Στόχος της διοίκησης, όπως είχε πει στο mononews ο επικεφαλής της Metro, είναι εκτός από την κάλυψη των αναγκών του ομίλου κατά 100% από πράσινη ενέργεια, η εξάλειψη του ρίσκου που έχει ένα διμερές μακροπρόθεσμο συμβόλαιο, καθώς δεν μπορείς να προβλέψεις τις τιμές ενέργειας σε βάθος δεκαετίας, κάτι το οποίο γίνεται υπόθεση win-win όταν το PPA γίνει με εταιρεία που ανήκει στον όμιλο.

    «Το να δεσμευθείς με δεκαετή τιμή σε ένα διμερές συμβόλαιο, είναι μια απόφαση που ενέχει ένα ρίσκο. Δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν ο τιμές ενέργειας και τα διμερή συμβόλαια, αποτελούν μια μακροχρόνια δέσμευση, τη στιγμή που δεν ξέρουμε αν τόσο μακροπρόθεσμα οι τιμές κινηθούν πτωτικά και αποδειχθούν ακριβά.

    Αντίθετα, αν αγοράσεις το έργο ΑΠΕ τότε το παραπάνω κόστος ενέργειας που θα καταβάλεις για το διμερές συμβόλαιο αν οι τιμές πέσουν, θα είναι έσοδο για τη δική σου εταιρεία παραγωγής ΑΠΕ» είχε δηλώσει ο κ. Παντελιάδης.

    Metro Energy: Η νέα εταιρεία της οικογένειας και οι συνέργειες

    Στην κατεύθυνση αυτή συστάθηκε μόλις χθες από τα αδέλφια Αριστοτέλη και Στέφανο Παντελιάδη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας.

    Πρόκειται για τη Metro Energy, στους σκοπούς της οποίας περιλαμβάνεται η παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος και ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, από αεροστροβιλικές μονάδες πετρελαίου, από λιγνιτικές μονάδες, από μετατροπή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, από σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, από σταθμούς εσωτερικής καύσης, από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και από φωτοβολταϊκά συστήματα.

    Επιπλέον στους σκοπούς της εταιρείας εντάσσονται και οι υπηρεσίες διανομής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το χονδρικό εμπόριο μετρητών παροχής ή παραγωγής αερίων, υγρών ή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας είναι ο Αριστοτέλης Παντελιάδης και μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα στελέχη του ομίλου Metro, Μανώλης Καρυδάκης και  Σταύρος Αναγνωστάτος.

    Η εταιρεία, πρωτίστως, θα έχει ως επίκεντρο δραστηριότητας τις εταιρείες της οικογένειας, από τη Metro έως την Ήπειρος και από την Optima μέχρι και την Kariera.gr στην οποία κατέχουν πλειοψηφικό πακέτο,  με τις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν ενώ σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται η δραστηριοποίηση στην αγορά ενέργειας.

    Επενδύσεις σε εξοικονόμηση και διαχείριση ενέργειας

    Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος Metro στα θέματα εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας αποτελεί μια από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πρωτοπορεί με επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει από το 2016.

    Σήμερα με τις επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 97 φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 25MW, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, σχεδόν το 35% των ενεργειακών απαιτήσεων του ομίλου θα καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Οι επενδύσεις έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο δανειακό σκέλος του, όπου εξασφαλίζεται σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων, χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος.

    Σημειώνεται ότι οι ετήσιες ανάγκες των σουπερ μάρκετ του ομίλου μαζί με τις αποθήκες ανέρχονται σε 120.000 MWh και το ενεργειακό κόστος του 2022 ήταν 26 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων).

    Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, έχουν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση φθηνότερης ενέργειας αλλά και τη μείωση της αβεβαιότητας ως προς το ενεργειακό κόστος.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωνσταντίνος Γεράρδος (Πλαίσιο): Μας ενδιαφέρει η Κωτσόβολος

    Ξοδέψαμε 51 εκατ. ευρώ για Louis Vuitton

    ΔΕΣΦΑ: Κέρδη 9 εκατ. ευρώ από τη μεγάλη ζήτηση για το FSRU Αλεξανδρούπολη



    ΣΧΟΛΙΑ