• Business

    Κωνσταντίνος Γεράρδος (Πλαίσιο): Μας ενδιαφέρει η Κωτσόβολος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Κωνσταντίνος Γεράρδος, Αντιπρόεδρος & CEO Πλαίσιο

    Κωνσταντίνος Γεράρδος, Αντιπρόεδρος & CEO Πλαίσιο


    Σε διαδικασία πρόσληψης οικονομικού συμβούλου που θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους σχετικά με την Κωτσόβολος βρίσκεται η διοίκηση της Πλαίσιο.

    «Οφείλουμε να είμαστε στη συζήτηση. Αν έχει νόημα για εμάς  και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές θα προχωρήσουμε, αν όχι δεν θα το κάνουμε» ανέφερε ο αντιπρόεδρος και CEO της εταιρείας, Κωνσταντίνος Γεράρδος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Η εταιρεία, η οποία δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή με τη Citi που έχει αναλάβει για λογαριασμός της Currys τη διαδικασία διερεύνησης ενδιαφέροντος για την Κωτσόβολος, θα χαρτογραφήσει όλες τις παραμέτρους, οι οποίες θα καθορίσουν αν έχει νόημα ή όχι για την Πλαίσιο να προχωρήσει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος.

    Χαρτογράφηση των παραμέτρων

    «Είμαστε τρεις παίκτες στην αγορά και προφανώς πρέπει να είμαστε μέσα στη συζήτηση. Προχωράμε στη χαρτογράφηση της αγοράς ώστε να ξέρουμε τι συμβαίνει. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι οι οποίοι πρέπει να εξεταστούν από την αποτίμηση και το μάνατζμεντ team μέχρι το τι θα πει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και το ποιος μπορεί να είναι ο υποψήφιος αγοραστής» είπε ο κ. Γεράρδος.

    Απαντώντας δε σε ερώτημα στο αν μπορεί η Πλαίσιο να αντέξει ένα  υψηλό τίμημα για τα ελληνικά δεδομένα και αν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί είπε ότι δυνητικά θα μπορούσε με δεδομένο ότι αποτελεί μια χρηματοοικονομικά υγιή εταιρεία επί δεκαετίες.

    Η ελευθερία κινήσεων εκτός Χρηματιστηρίου

    Σε ό,τι αφορά την πορεία της Πλαίσιο στη μετά Χρηματιστηρίου εποχή, η διοίκηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της απελευθερωμένη από τις υποχρεώσεις και το άγχος της ενημέρωσης που υπάρχουν για τις εισηγμένες.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γεράρδος «μπορούμε να σχεδιάζουμε το επενδυτικό μας πλάνο χωρίς το άγχος των αριθμών του τριμήνου ή του εξαμήνου». Μάλιστα σχολίασε ότι η Πλαίσιο όλα αυτά τα χρόνια, που ήταν εισηγμένη ήταν απόλυτα διαφανής ενώ ο ανταγωνισμός όχι.

    Η εταιρεία, μια εκ βασικών παικτών στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, το 2022 διατήρησε τον τζίρο της στα επίπεδα ρεκόρ που είχε πιάσει την προηγούμενη χρονιά στα 435 εκατ. ευρώ  με 16 εκατ. ευρώ EBITDA, μειωμένα κατά 20% λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

    Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο

    Φέτος, στο πρώτο εξάμηνο «τρέχει» με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, λίγο πάνω από το 10%, με την κερδοφορία να εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερο, με το περιθώριο κέρδους να μην είναι τόσο πιεσμένο.

    Οι πιέσεις στην προηγούμενη χρονιά ήταν σημαντικά μεγάλες με το κόστος να μην μετακυλίεται στον καταναλωτή.

    «Κρατήσαμε σταθερές τιμές απορροφώντας το κόστος του πληθωρισμού και μεταφέροντας ένα πολύ μικρό κόστος στον καταναλωτή κυρίως λόγω ανταγωνισμού» είπε ο κ. Γεράρδος τονίζοντας ότι όταν θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές θα φανούν και στην κατανάλωση άμεσα πάλι λόγω υψηλού ανταγωνισμού στην αγορά.

    Ώθηση από τις οικιακές συσκευές

    Ένας από τους σημαντικούς τομείς δραστηριότητας για την Πλαίσιο έχουν αναδειχθεί οι οικιακές συσκευές.

    Εισφέρουν το 12% του συνολικού τζίρου, ήτοι σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, όταν μάλιστα υπάρχουν μόνο σε 10 σημεία πώλησης και το eshop, από τα 25 καταστήματα που έχει εταιρεία.

    Πρόκειται για μια αγορά στην οποία δραστηριοποιείται μόλις τέσσερα χρόνια και οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι σημαντικοί.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2022 οι οικιακές συσκευές ήταν ο «πρωταγωνιστής» της χρονιάς με ανάπτυξη 25%.

    Στην κατεύθυνση αυτή θα αυξηθούν τα σημεία πώλησης ενώ στα πλεονεκτήματα ο κ. Γεράρδος συμπεριέλαβε και την εμπιστοσύνη των πελατών στο Πλαίσιο, όπου, όπως είπε η πιστή πελατειακή βάση τροφοδοτεί την αγορά αυτή.

    Επενδυτικό πλάνο 40 εκατ. ευρώ στην τριετία

    Η Πλαίσιο υλοποιεί ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 40 εκατ. ευρώ στην επόμενη τριετία με εστίαση στο άνοιγμα νέων καταστημάτων, στην ενίσχυση του ecommerce, στα logistics αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό.

    Η στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας, σε ένα περιβάλλον που φαίνεται να είναι σταθερό, μετά από μια μακρά περίοδο συνεχών αναταράξεων, όπως είπε ο κ. Γεράρδος,  εστιάζεται σε έξι πυλώνες και ειδικότερα:

    1. Ισχυροποίηση των logistics, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος για το retail. Η εταιρεία προχωρά σε ενίσχυση σε μεγάλη κλίμακα και με χαμηλό κόστος/ παραγγελία, για οικιακές συσκευές, on demand delivery, slot delivery και small parcel. Δίνεται επίσης έμφαση στις πωλήσεις B2B με τους εταιρικούς πελάτες το 2022 να έχουν σπάσει το ρεκόρ των 320.000 εισφέροντας το 31% του τζίρου.
    2. Personalization: Η πελατοκεντρική στρατηγική αποτελεί προτεραιότητα για την Πλαίσιο.
    3. Νέα καταστήματα: Σχεδιάζεται το άνοιγμα νέων καταστημάτων με πιο έντονους ρυθμούς απ’ ότι στο παρελθόν.
    4. Ενίσχυση του e commerce: Σχεδιάζονται επενδύσεις σε νέας γενιάς πλατφόρμας για το e commerce, το οποίο πλέον έχει σταθεροποιηθεί μετά την περίοδο του Covid με τη συνεισφορά του στον τζίρο της Πλαίσιο να φτάνει στο 14% το 2022. Έχει σταθεροποιηθεί και λόγω των επενδύσεων στα logistics, αλλά και όταν ανοίγεις ένα φυσικό κατάστημα ενισχύεται και το ηλεκτρονικό. Νέας γενιάς πλατφόρμα e commerce που επιτρέπει το personalization και επιτρέπει τη συνύπαρξη και 2b
    1. Εργαζόμενοι: Η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό επενδύοντας στην έκπαιδευση. Το 2022 λόγω της συστηματικής εκπαίδευσης 163 άτομα μετακινήθηκαν σε υψηλότερες θέσεις.
    2. Επενδύσεις για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ήδη έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταΪκά στην οροφή του logistics center στην Μαγούλα, ισχύος 900 kW που καλύπτουν   το 48% των ενεργειακών αναγκών των Logistics. Το ύψος της επένδυσης ήταν στα 450.000 ευρώ ενώ σχεδιάζεται και η αλλαγή του στόλου σε υβριδικά οχήματα, καθώς και η μείωση κατά 25% συνολικά της κατανάλωσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς η μετοχή της Currys «τρέχει» τις εξελίξεις με την Κωτσόβολος

    Γιάννης Βασιλάκος (Κωτσόβολος): Τι θα κερδίσει ο νέος στρατηγικός επενδυτής από εμάς

    Currys (Alex Baldock): Δεν θα πουλήσουμε την Κωτσόβολος, αν δεν πετύχουμε καλή τιμή



    ΣΧΟΛΙΑ