• Business

    Κίνηση έκπληξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB): Προχώρησε σε μείωση επιτοκίων

    • Bloomberg
    Thomas Jordan, επικεφαλής SNB Φωτογραφία: Stefan Wermuth/Bloomberg

    Thomas Jordan, επικεφαλής SNB Φωτογραφία: Stefan Wermuth/Bloomberg


    Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) μείωσε το βασικό επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης, αναλαμβάνοντας δράση μήνες πριν ακολουθήσουν οι ΕΚΤ και Fed, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αποτρέψουν την άνοδο του ελβετικού φράγκου.

    Αξιωματούχοι στη Ζυρίχη μείωσαν το βασικό επιτόκιο στο 1,5% αιφνιδιάζοντας την αγορά. Ενώ ορισμένοι επενδυτές πόνταραν σε μια τέτοια μείωση, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι το επιτόκιο θα παρέμενε σταθερό τουλάχιστον έως τον Ιούνιο.

    Το ελβετικό φράγκο βυθίστηκε μετά την απόφαση, υποχωρώντας περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου. Το νόμισμα είναι ένα από τα χειρότερα σε απόδοση μεταξύ των αντίστοιχων της ομάδας G-10, λόγω των εικασιών ότι η SNB θα ήταν ανάμεσα στις πρώτες κεντρικές τράπεζες που θα αρχίσουν να χαλαρώνουν την πολιτική τους.

    «Η χαλάρωση της νομισματικής μας πολιτικής κατέστη δυνατή επειδή ο αγώνας κατά του πληθωρισμού τα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν αποτελεσματικός», δήλωσε ο Πρόεδρος Thomas Jordan την Πέμπτη. Η SNB ανακοίνωσε χαμηλότερη εκτίμηση για την αύξηση των τιμών καταναλωτή, προβλέποντας ότι δεν θα ξεπεράσει το 1,5% έως το 2026.

    Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας προοιωνίζει πιθανή χαλάρωση αργότερα μέσα στο έτος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μειώνοντας την ανοδική πίεση στον ελβετικό φράγκο και περιορίζοντας την ανάγκη οι αξιωματούχοι να καταφύγουν σε παρεμβάσεις που μπορεί να διογκώσουν περαιτέρω τον ήδη μεγάλο ισολογισμό τους.

    Η SNB «χρησιμοποίησε τα περιθώρια της για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη μειώνοντας τα επιτόκια νωρίς», δήλωσε ο οικονομολόγος της ελβετικής Raiffeisen, Alexander Koch. «Ωστόσο, το συγκριτικά μέτριο επίπεδο επιτοκίων, μαζί με την ισχυρή οικονομία, σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται υπερβολικά επιθετική χαλάρωση κατά τη διάρκεια του έτους».

    Swiss Central Bank Lowers Its Inflation Forecast |
    Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό

    Οι οικονομολόγοι της Barclays Plc, της Citigroup και της Julius Baer ήταν μεταξύ μιας μικρής μειοψηφίας που προέβλεψε μια τέτοια κίνηση.

    Ο ελβετικός πληθωρισμός που ήταν σημαντικά πιο αδύναμος από ό,τι αναμενόταν, και η επίμονη δυναμική του φράγκου, υποστήριξαν την απόφαση για μείωση. Αλλά η αύξηση των ενοικίων και των μισθών και η ανθεκτική οικονομία ήταν λόγοι για να διατηρηθούν τα επιτόκια σταθερά.

    Στη δήλωσή της την Πέμπτη, η SNB υποστήριξε ότι «είναι πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί στην αγορά συναλλάγματος όπως χρειάζεται», διατηρώντας την ίδια διατύπωση από την τελευταία της απόφαση.

    Η κεντρική τράπεζα είχε στηρίξει το φράγκο με αγορές μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι θα σταματήσει αυτές τις παρεμβάσεις καθώς το νόμισμα έφτασε σε ιστορικό υψηλό έναντι του ευρώ τις τελευταίες ημέρες του 2023.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας: Αναμένει ζημιές ρεκόρ 143 δισ. δολαρίων

    Λαγκάρντ: Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε άλλες μειώσεις μετά τον Ιούνιο

    Γιάννης Στουρνάρας (Bloomberg): Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια 2 φορές πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές

     



    ΣΧΟΛΙΑ