• Business

    Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (και η Αθήνα). Στο χάος οι ιταλικές τράπεζες

    • NewsRoom
    απογοητευμένος χρηματιστής στην Κίνα


    Τελικά τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια αψήφησαν το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,56% με τους περισσότερους επιμέρους δείκτες να κλείνουν σε θετικό έδαφος.  Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούσαν περισσότερο από 1,2% κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ωστόσο κατάφεραν τελικά να κλείσουν κατά 0,76% υψηλότερα. Ωστόσο, οι ιταλικές τράπεζες όπως η Unicredit (-3,36%), η Banco Popolare (-7,44%) και η Banca Popolare di Milano (-7,91%) υπέστησαν ισχυρές πιέσεις καθώς το τεταμένο σκηνικό στην πολιτική σκηνή αναμένεται να δυσκολέψει τις προσπάθειες της χώρας να τονώσει το δοκιμαζόμενο τραπεζικό της κλάδο.

    Όσο για την Monte dei Paschi di Siena (-4,21%), που σχεδιάζει την πώληση μετοχών με στόχο να αντλήσει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ξεφορτωθεί 27,7 δισ. ευρώ τοξικού χρέους, πηγές του Reuters αναφέρουν ότι οι πιθανοί επενδυτές θα αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ όταν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Παράλληλα, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με απώλειες 0,21%.

    Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,63% στις 10.684 μονάδες, ο CAC σημείωσε άνοδο 1,00% στις 4.574 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 έκλεισε στο +0,24% και τις 6.746 μονάδες. Στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,67%. Στην Αθήνα ο δείκτης κέρδισε 1% και οι ελληνικές τράπεζες πάνω από 3%.

    Να σημειωθεί ότι η “ψυχραιμία” των ευρωπαϊκών αγορών οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι οι οι επενδυτές ανέμεναν την έκβαση του δημοψηφίσματος -και την επακόλουθη παραίτηση του Ρέντσι- με αποτέλεσμα να πουλήσουν ιταλικές μετοχές, ιταλικά ομόλογα και ευρώ τις προηγούμενες εβδομάδες.

    “Για πρώτη φορά, οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει καθαρά το αποτέλεσμα”, σχολιάζει διαχειριστής κεφαλαίων της DNCA Investments. Αρκετοί επενδυτές θεωρούν πως ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα και την υγεία του τραπεζικού κλάδου.

    Μένοντας στα της Ιταλίας, ο οίκος DBRS προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή υποβάθμισης και  πως η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού μετά από το “όχι” στο δημοψήφισμα, αποτελεί αρνητικό πιστοληπτικό γεγονός για την αξιολόγηση της χώρας. Σημειωτέον πως η DBRS ανέβαλε μια προγραμματισμένη αξιολόγησή της για μετά από το δημοψήφισμα, την οποία και πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι την 3η Φεβρουαρίου του 2017.

    “Είναι σίγουρα αρνητικό πιστοληπτικό γεγονός”, επεσήμανε ο Fergus McCormick, επικεφαλής του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, μιλώντας στο Reuters. “Αναμένουμε μικρότερη κυβερνητική σταθερότητα και μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα στον κοντινό ορίζοντα… και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάθεση των επενδυτών για τραπεζικές μετοχές”, σημείωσε ο ίδιος.

    Αλλά και η Fitch προειδοποίησε από την πλευρά της ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυξάνει την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

    Στο μέτωπο της οικονομίας, τα  στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο ήταν ισχυρότερα των εκτιμήσεων με την Eurostat να ανακοινώνει αύξηση 1,1% σε μηνιαία βάση έναντι του 0,8% που αναμενόταν από οικονομολόγους, σηματοδοτώντας την μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2014.

    Η ισχύς των πωλήσεων λιανικής είναι μία ακόμη ένδειξη ότι η ήπια ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει κερδίσει momentum καθώς τελειώνει ο χρόνος, και αποτελεί επίσης μια ένδειξη ότι τα υψηλά επίπεδα  πολιτικής αβεβαιότητας έχουν μικρή επίδραση στην δραστηριότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ