• Business

    Κατάσχουν τα πάντα οι εφορίες: Σπίτια, λεφτά και οικόπεδα. Όλο το σχέδιο από εδώ και στο εξής


    Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι τρομακτικά: Πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (δηλαδή περίπου οι μισοί!) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες, προφανώς αδυνατώντας να πληρώσουν τους εξοντωτικούς φόρους που τους ζητούνται από το κράτος.

    Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δύο επιλογές: είτε να αναθεωρήσει τη φορολογική του πολιτική, ώστε να εξορθολογιστεί το φορολογικό σύστημα, να αρθούν οι αδικίες και να μπει ένα τέλος στην υπερφορολόγηση των πολιτών, είτε να προχωρήσει σε κατασχέσεις μετρητών και περιουσιακών στοιχείων, ώστε να πάρει τα λεφτά του το κράτος με το ζόρι, σαν κοινός εκβιαστής. Μαντέψτε τι από τα δύο γίνεται τελικά…

    Φυσικά το δεύτερο. Μπορούν άλλωστε να το επιβεβαιώσουν αυτό οι χιλιάδες φορολογούμενοι που έπεσαν… θύματα των «αναγκαστικών μέτρων» της εφορίας, στο πλαίσιο των οποίων στο πρώτο εννιάμηνο του έτους έχουν γίνει εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων, αλλά ακόμα και εισοδημάτων από ενοίκια. Μάλιστα, ήδη τον Αύγουστο οι συνολικές κατασχέσεις ξεπέρασαν  τις 770.000, όταν για ολόκληρο το 2015 ανέρχονταν σε 695.000!

    Η αύξηση αυτή των κατασχέσεων δείχνει ότι οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν… αγριέψει και δε διστάζουν πλέον να «ξαφρίσουν» οτιδήποτε δεν προστατεύεται από τη φορολογική νομοθεσία ως ακατάσχετο, σε ένα όχι πρωτοφανές, αλλά πρωτοφανούς έκτασης εισπρακτικού αμόκ, που σίγουρα δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

    Όλα αυτά, βέβαια, γίνονται την ώρα που όλο και περισσότεροι, αδυνατώντας να πληρώσουν τους φόρους τους, και φοβούμενοι ότι θα πέσουν και οι ίδιοι θύματα κατασχέσεων, «φορτώνουν» τις πιστωτικές τους κάρτες με τις πληρωμές των φόρων σε άτοκες δόσεις.

    Σύμφωνα με στοιχεία της «Καθημερινής της Κυριακής», οι πληρωμές φόρων με πιστωτικές κάρτες ξεπέρασαν φέτος τα 500 εκατ. ευρώ και είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, ενώ ειδικά τον Σεπτέμβριο που συνέπεσε η πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση ξεπέρασε ακόμη και το 200%. Επίσης χαρακτηριστικό της επιδείνωσης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, σε ποσοστό που σε ορισμένες τράπεζες φθάνει μάλιστα το 95%, εξάντλησε την περίοδο των 12 δόσεων, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, όταν αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή του φόρου τους μέσω κάρτας ή την καταβολή του σε λίγες μηνιαίες δόσεις π.χ. έως τρεις.

    Το θέμα είναι, βέβαια, πόσοι και για πόσο θα μπορούν ακόμα να «φορτώνουν» τις πιστωτικές τους κάρτες με χρέη τα οποία δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν, επιβαρύνοντας πιθανότατα με νέες επισφάλειες τις ήδη επιβαρυμένες ελληνικές τράπεζες…

    Και βέβαια, το ερώτημα βγαίνει εντελώς αυθόρμητα: οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους τους και ουσιαστικά αναγκάζονται να δανειστούν από τις τράπεζες για να μην υποστούν κατασχέσεις. Τι άλλο θέλει πια η εφορία; Πόσο θα κρατήσει αυτό το μαρτύριο;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαζί με τη διαχείριση των δανείων τα funds κοράκια θέλουν και τα ακίνητα. Όλο το παρασκήνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη για Τράπεζα Πειραιώς το όνομα του νέου CEO. Όλες οι κρίσιμες λεπτομέρειες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα 5 κορυφαία μέρη για σκι που πρέπει να επισκεφτείτε αυτόν τον χειμώνα!

     



    ΣΧΟΛΙΑ