• Business

    Στα 4,8 δισ. ευρώ η παραγωγή ασφαλίστρων το 2022

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


    Λίγο κάτω από τα 5 δις. δολάρια διαμορφώθηκε τελικά η παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλιστικών εταιρειών για το 2022, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σημειώνοντας μια αύξηση 4,2% σε σχέση με το 2021.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η ΕΑΕΕ, η ασφαλιστική παραγωγή το 2022 ανήλθε στα 4,8 δις. ευρώ, καταγράφοντας μια άνοδο 4,2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, γεγονός που προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 9μηνο τα στοιχεία ανέφεραν μια αύξηση μόλις 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2021.

    Η άνοδος αυτή οφείλεται τόσο από τις ασφαλίσεις ζωής, που το 12μηνο σημείωσαν αύξηση 2,4% με τα ασφάλιστρα να ανέρχονται στα 2,425 δις ευρώ αλλά και από τις ασφαλίσεις κατά ζημιών που ανήλθαν στα 2.410 δις ευρώ, με μια αύξηση της τάξης του 6,1%.

    Από τα 2,425 δις. ευρώ του κλάδου των ασφαλίσεων ζωής, τα 1,224 δις ευρώ προήλθαν από ασφαλίσεις ζωής, τα 857,843 εκατ. ευρώ προέρχονται από ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις τα 342,946 εκατ. ευρώ προέρχονται από διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, τα οποία μάλιστα σημείωσαν μια άνοδο 15% σε σχέση με το 2021.

    Αντίστοιχα, από τα 2,410 δις. ευρώ του κλάδου των ασφαλίσεων κατά ζημιών, τη μερίδα του λέοντος λαμβάνουν οι ασφαλίσεις για αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων, με κέρδη που ανήλθαν στα 740 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας όμως μικρή ποσοστιαία μεταβολή, μόλις της τάξης του 0,7% σε σχέση με το 2021. Δυναμική άνοδο κατέγραψαν επίσης και οι ασφάλειες για ασθένεια με κέρδη που ανήλθαν στα 369,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 9,9%, καθώς και αυτές που αφορούν την πρόκληση πυρκαγιάς και λοιπών φυσικών καταστροφών, με ασφάλιστρα που ανήλθαν στα 345,4 εκατ. ευρώ.

    Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο

    Η έρευνα, εκτός των συνολικών στοιχείων για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς, καταγράφει και την κίνηση του μηνός Δεκεμβρίου, με τα ασφάλιστρα να ανέρχονται στα 505,9 εκατ. ευρώ, όταν τον μήνα Νοέμβριο ανήλθαν στα 388 εκατ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, οι ασφαλίσεις ζωής τον Δεκέμβριο ανήλθαν συνολικά στα 260,12 εκατ. ευρώ, με τα 113,8 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τις ασφαλίσεις ζωής, τα 101.9 εκατ. ευρώ από ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις, και τα 44,2 εκατ. ευρώ από διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων.

    Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών ανήλθαν στα 245 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη από ασφάλιστρα για αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων να καταγράφουν αύξηση 3,9% στα 76,7 εκατ. ευρώ, και να ακολουθούν οι ασφάλειες για πυρκαγιά και άλλα στοιχεία της φύσεως στα 39,4 εκατ. ευρώ με αύξηση 26% αλλά και τα ασφάλιστρα για ασθένειες που ανήλθαν στα 34 εκατ. ευρώ.

    Αλ. Σαρρηγεωργίου: Ο κλάδος εκπλήρωσε την αποστολή του

    Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κάνοντας δηλώσεις για τα αποτελέσματα της έρευνας τόνισε ότι το 2022 ήταν μία ικανοποιητική χρονιά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και ότι ο κλάδος εκπλήρωσε την αποστολή του καταβάλλοντας καθημερινά αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους του.

    «Παρά τις δυσκολίες του κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την άνοδο του πληθωρισμού, την πανδημία Covid- 19 και τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών, η παραγωγή της ασφαλιστικής αγοράς αυξήθηκε, ακολουθώντας την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η ασφάλιση είναι απαραίτητος σύμμαχος της οικονομίας και της ανάπτυξης και ότι ο κλάδος παραμένει ανθεκτικός παρά τις συνεχόμενες προκλήσεις», επεσήμανε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Στα 4 δισ. ευρώ η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022



    ΣΧΟΛΙΑ