• Business

    Νίκος Καραμούζης: Επικεφαλής του “βαρέως πυροβολικού” της Eurobank στο roadshow του Λονδίνου

    • Αθηνά Λαρδή
    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης


    Ο Νίκος Καραμούζης θα ηγηθεί της ομάδας στελεχών της Eurobank που θα μετάσχει στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Η τράπεζα στέλνει το «βαρύ πυροβολικό» της για να μεταφέρει σε επενδυτές και αναλυτές τις επιδόσεις δεύτερου τριμήνου, οι οποίες είναι εντυπωσιακές ειδικά δε, στο τρέχον περιβάλλον. Έχοντας μεγάλη εμπειρία και στενή σχέση με την διεθνή επενδυτική κοινότητα ο Νίκος Καραμούζης, έχει την δυνατότητα να μεταδώσει επίσης το μακροοικονομικό κλίμα, κάτι που ενδιαφέρει σταθερά τους επενδυτές.
    Το roadshow της EXΑΕ στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου είναι το ένα από τα τέσσερα που λαμβάνουν χώρα στο Λονδίνο τις επόμενες εβδομάδες. Θα προηγηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου η HSBC και στις 14 η Keefe, Bruyette & Woods, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου κλείνει τον επενδυτικό μήνα η Bank of America στις 27 Σεπτεμβρίου.
    Η εκπροσώπηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και μάλιστα για την Eurobank από το Νίκο Καραμούζη έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά δε αφού έχει επαφές επί σειρά ετών με τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της τράπεζας περνά σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του μηνύματα που αφορούν όχι μόνο την Eurobank αλλά και γενικότερα το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα και έχει το κύρος να πείσει για την πρόοδο που έχει συντελεστεί και μπορεί να προσελκύσει έτσι επενδυτικό ενδιαφέρον, σημειώνουν αναλυτές που καλύπτουν τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.
    Όπως εκτιμά ο Νίκος Καραμούζης, η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον παράγοντα αστάθειας, αλλά το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται με πολλαπλές αβεβαιότητες. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στην Ιταλία απαιτούν μείζονες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και η ομαλή πορεία προς την έξοδο της Βρετανίας από την Eυρωζώνη, ενώ το προσφυγικό και η συνεχιζόμενη ανάφλεξη στην άμεση γεωγραφική περιφέρεια υπογραμμίζουν τη σημασία της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής συνεργασίας, σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στις περισσότερες από τις αναγκαίες προσαρμογές και πλέον ο στόχος είναι να αποτυπωθούν σε ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας.
    Τα οικονομικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου της Eurobank αποτελούν μια καλή αφετηρία για την παρουσίαση του Νίκου Καραμούζη, ο οποίος επισημαίνει ως προτεραιότητα για τον όμιλο της Eurobank την προσήλωση στις νέες, αυστηρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις για την ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης. Η τράπεζα πάντως έλαβε ήδη την υψηλότερη αξιολόγηση από το ΤΧΣ σε επίπεδο διακυβέρνησης.
    Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών η Eurobank είχε καθαρά κέρδη ύψους 46 εκ.ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο και 106 εκ.ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, μείωση των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 16 εκ.ευρώ για πρώτη φορά ενώ βελτίωσε την καταθετική βάση κατά 1,1 δισ.ευρώ σε επίπεδο Ομίλου στο δεύτερο τρίμηνο και κατά 677 εκ.ευρώ στην Ελλάδα. Από τον Μάρτιο υποχώρησε κατά 4,6 δισ.ευρώ η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA.
    Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παρέμειναν κερδοφόρες για ακόμα ένα τρίμηνο, καθώς το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 30 εκ.ευρώ, από 27 εκ.ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9,9% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 154 εκ.ευρώ, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 16,3% σε 87 εκ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο.



    ΣΧΟΛΙΑ