• Business

    Κ. Πιερρακάκης: Τα έργα των 100 εκατ. ευρώ στο παρά πέντε των εκλογών

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ


    Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου να είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τρέχει να κλείσει μια σειρά έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ, καθώς η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν τις εκλογές.

    Με τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο τιμόνι του υπουργείου, οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα έχουν ήδη αλλάξει σημαντικά, με ψηφιακά έργα τα οποία βοηθούν πολλαπλά, κυρίως του πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

    Όπως έχει πει και ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης «στόχος είναι όλες οι συναλλαγές του Έλληνα πολίτη με το Δημόσιο θα μπορούν να γίνονται ψηφιακά στο μέλλον». Αλλά και όχι μόνο αυτό, αλλά και όλες οι υπηρεσίες να εκσυγχρονίζονται, οι υπάλληλοι να εκπαιδεύονται καλύτερα ώστε να εξυπηρετούν τα φυσικά κανάλια του Δημοσίου.

    Σε προτεραιότητα το ελεύθερο Wifi

    Ενώ ήδη βρισκόμαστε στο παρά πέντε των εκλογών, το υπουργείο Ψηφιακής έχει στα σκαριά ορισμένα έργα τα οποία τρέχουν εδώ και καιρό και σκοπός είναι να…κλείσουν σύντομα, πριν ο πρωθυπουργός «διαλύσει» την Βουλή και προκηρύξει εκλογές.

    Ένα από τα σημαντικότερα έργα, το οποίος χαρακτηρίζεται «πολύπαθο», από την άποψη ότι σαν ιδέα υπάρχει ήδη από το 2013, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, είναι το ελεύθερο Wifi στους δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια. Ο διαγωνισμός για το εν λόγω έργο βγήκε πριν από περίπου δύο χρόνια, με τις τελικές υπογραφές ωστόσο να εκκρεμούν. Το έργο είναι αξίας 18,5 εκατ. ευρώ, ενώ ανάδοχοι έχουν οριστεί ο ΟΤΕ, η Nova και η κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Business Systems.

    Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο κ. Θοδωρής Λιβάνιος έχουν ήδη έτοιμες τις συμβάσεις, ενώ έχουν καλέσει τους αναδόχους να προσέλθουν για να βάλουν τις τελικές υπογραφές ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

    Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια.

    Τα σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης θα υποδειχθούν από τους Δήμους και ενδεικτικά θα είναι xώροι συνάθροισης κοινού, αναμονής – μετακίνησης, εκδηλώσεων και σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

    Επίσης, πριν από περίπου ένα μήνα, το υπουργείο Ψηφιακής σύνηψε μνημόνιο συνεργασίας με την ΣΤΑΣΥ, που εκτός των άλλων προβλέπει την ύπαρξη ελεύθερου WiFi σε όλους τους σταθμούς του μετρό. Το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η ΣΤΑΣΥ με το υπουργείο αναμένεται να φέρει αρχικά σε πιλοτικό στάδιο σήμα Wifi σε δύο σταθμούς του μετρό, που εν συνεχεία θα επεκταθούν σε όλο το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ.

    Ψηφιακός τουρισμός και νέα συστήματα

    Με την τουριστική περίοδο να είναι προ των πυλών και μάλιστα να αναμένεται καυτή, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αναλάβει να τρέξει την δημιουργία μιας πλατφόρμας για λογαριασμό του υπουργείου Τουρισμού. Ο λόγος γίνεται να το mydigitaltourism.gr, έργο συνολικής αξίας 16 εκατ. ευρώ, που σκοπός της είναι να καταγράφει την πορεία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και να λαμβάνει σημαντικά στατιστικά για την πορεία της οικονομίας.

    Ο κ. Πιερρακάκης, στην εκδήλωση για τα 4 χρόνια του gov.gr είχε τονίσει την ανάγκη η δημόσια διοίκηση να αποκτήσει τα απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτώ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πριν από μερικές εβδομάδες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έβγαλε στον αέρα διαγωνισμό, η αξία του οποίου με τα δικαιώματα προαίρεσης φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ και αφορά τη σύναψη «Κεντρικής Συμφωνίας Προμήθειας αδειών χρήσης λογισμικού Oracle» για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας διοίκησης. Το εν λόγω έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τη μέγιστη διάρκεια της σύμβασης να ορίζεται σε 36 μήνες.

    Μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης στοχεύει μεταξύ άλλων στη δημιουργία ενός ευέλικτου περιβάλλοντος υποδομής λογισμικού (software infrastructure) για όλη τη Δημόσια Διοίκηση, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις, στοχεύοντας στην βελτίωση των υπηρεσιών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Προχωρά η χαρτογράφηση του δικτύου επικοινωνιών

    Ηλεκτρονική Βίβλο του τουρισμού φτιάχνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης



    ΣΧΟΛΙΑ