• Business

    JUMBO: Οι αμφισβητίες της πολιτικής Βακάκη ξαναχτύπησαν – Στο 25,3% το «όχι» στην εκλογή των νέων μελών του Δ.Σ

    Jumbo


    Μπορεί ο Απόστολος Βακάκης να χαρακτηρίζεται ώς «μέγας γκρινιάρης» του επιχειρείν, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχει κι ένας ισχυρός πυρήνας μετόχων της Jumbo, που δεν πάει καθόλου πίσω. Καθότι επίμονα και διαχρονικά αμφισβητεί με την ψήφο του στις γενικές συνελεύσεις, την πολιτική του διοικητικού και μετοχικού ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης… βιομηχανίας της χαράς.

    Το ίδιο συνέβη και πριν από λίγες μέρες, όταν οι αντιφρονούντες μέτοχοι ύψωσαν και πάλι την παντιέρα της άρνησης, λέγοντας ένα βροντερό «όχι» στην εκλογή δύο νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Διαψεύδοντας εν τοις πράγμασι εκείνους που πίστευαν, ότι ο Mr Jumbo δεν θα είχε αυτήν τη φορά ζητήματα, με την…άλαλη, εσωτερική αντιπολίτευση. Με τους μετόχους δηλαδή, που συστηματικά αποφεύγουν να  κοινοποιήσουν τους λόγους των αντιρρήσεών τους, εκφραζόμενοι μόνο και μόνο με την αρνητική τους ψήφο. Στοχεύοντας κατά κανόνα στις προτάσεις που κατεβαίνουν στο ‘’σώμα’’ των μετόχων και αφορούν στη στελέχωση του Δ.Σ. Κάτι το οποίο οι ίδιοι φαίνεται να το εκλαμβάνουν σαν ‘κόκκινο πανί’…

    Την περασμένη Τετάρτη, στην έκτακτη γενική συνέλευση της Jumbo που έγινε με τηλεδιάσκεψη, παρέστησαν 579 μέτοχοι, αντιπροσωπεύοντας το 78,88% του συνόλου των μετοχών που διαθέτει η εταιρεία. Η χρηματική διανομή των 52,383 εκατ. ευρώ (0,385 ευρώ ανα μετοχή) έτυχε της καθολικής αποδοχής. Με μία και μοναδική μετοχή, ενός μετόχου που ψήφισε «όχι»… Για λόγους που πιθανόν ανοίγουν νέους δρόμους στους μελετητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ενδεχομένως και για τους κατόχους των 8.820 μετοχών, που προτίμησαν να απέχουν από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

    Η άρνηση από χαρτοφυλάκια αξίας 392+27,3 εκατ. ευρώ

    Στο δεύτερο θέμα της συνέλευσης, το οποίο είχε να κάνει με την έγκριση των νέων μελών του Δ.Σ ( Πόλυς Πολυκάρπου και Σάββας Κάουρας) η εικόνα διαφοροποιήθηκε αισθητά. Καθώς απέναντι στο «ναι» για την εκλογή τους, που απέσπασε το 72,96%, βρέθηκε κι ένα 25,28% των παρισταμένων που ψήφισε «όχι». Ενώ το υπόλοιπο 1,76% επέλεξε την αποχή.

    Το ισχυρό ποσοστό της κάθετης άρνησης, φαίνεται να αντιπροσωπεύει μεγάλα χαρτοφυλάκια, κυρίως ξένων funds. Και τούτο γιατί απαριθμεί 27.131.851 μετοχές, τρέχουσας, αγοραίας αξίας 392 εκατ. ευρώ περίπου. Άλλα 27,3 εκατ. ευρώ είναι η αξία των 1.889.984 μετοχών, που απείχαν της ψηφοφορίας.

    Τα μεγέθη αυτά της άμεσης και έμμεσης αμφισβήτησης των επιλογών Βακάκη, δεν είναι διόλου αμελητέα. Συνοδευόμενα από αναπάντητα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις των αντιφρονούντων. Είτε αυτές μπορεί να πηγάζουν από τα καταστατικά ορισμένων Funds, που έχουν όρους σε ζητήματα διακυβέρνησης, είτε προέρχονται από άλλες αφανείς αιτίες.

    Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πρακτική που διαιωνίζεται επί μακρόν και δεν συναντάται σε ανάλογη έκταση, σε καμία άλλη από τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις. Στην περίπτωση της Jumbo,η τωρινή αμφισβήτηση ήταν μικρότερης…έντασης από εκείνη του περσινού Ιουνίου, όταν το 31,5% είχε πει «όχι» στην εκλογή του Δ.Σ της εταιρείες, ενώ ένα επιπρόσθετο ποσοστό 5,71% είχε επιλέξει την αποχή.

    Οι αυξομειούμενες κινήσεις των αρνητών πάνε πολλά χρόνια πίσω ( πάνω από 11) ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στις δύο γενικές συνελεύσεις, του Μαίου και του Ιουλίου του 2016, τα ποσοστά του ‘’όχι’’ στην εκλογή των νέων μελών του Δ.Σ είχαν διαμορφωθεί αντίστοιχα στο 29,72% και στο 36,1%. Το ιδιαίτερο στοιχείο εκείνων των αμφισβητήσεων ήταν ότι αφορούσαν στην είσοδο στο Διοικητικό Συμβούλιο, των παιδιών του Απόστολου Βακάκη. Της Σοφίας και του μεταγενέστερα αδικοχαμένου Γιώργου…

    Οι πιέσεις στον Mr Jumbo και η σταθερή του επιλογή

    Απέναντι σε όλα αυτά ο Mr Jumbo, έχει πάρει θέση μόνο μία φορά. Το 2019 όταν το «όχι» στην εκλογή Δ.Σ είχε εκτιναχτεί στο 43,35%… Τότε, ο πολυσυζητημένος επιχειρηματίας είχε φωτογραφίσει διαχειριστές αμερικανικών funds, που ‘’θέλουν να κάτσουν στα πόδια του πιλότου’’. Είχε αναφέρει επίσης οτι ‘’έμμεσα ασκείται μια πίεση προς τη διοίκηση να ακολουθήσει μια διαφορετική επιλογή’’, αλλά όσο είναι εκείνος στο τιμόνι, δεν θα αλλάξει…

    Αποτελεί επίσης κοινό μυστικό, ότι κατά καιρούς ο Βακάκης δέχεται τις ‘’συστάσεις’’ των ξένων διαχειριστών, για να χρησιμοποιήσει τη δύναμη των μετρητών της εταιρείας, σε κινήσεις εξαγορών και επέκτασης.

    Εξ αντικειμένου, ο διοικητικός ηγέτης της Jumbo γνωρίζει την ταυτότητα εκείνων που λένε «όχι» στις γενικές συνελεύσεις, χωρίς όμως να ανοίγει περισσότερο τη βεντάλια της πληροφόρησης. Για έναν θύλακο αντιρρησιών, που έχει στο… στόχαστρό του, τα του διοικητικού συμβουλίου. Χωρίς όμως να τίθεται ανοικτά κάποιο συγκεκριμένο θέμα.

    Όπως και να ’χει, ο Απόστολος Βακάκης, εξακολουθεί να είναι εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφική αποδοχή των μετόχων, από τους οποίους και εγκρίνονται όλα τα θέματα. Ο ίδιος έχει στο  δικό του χαρτοφυλάκιο, ένα ποσοστό 19,36%, μετά από δύο μεγάλες πωλήσεις ‘’πακέτων’’ ( περίπου 7,4% συνολικά) στις οποίες προχώρησε το 2017 και πέρσι. Έναντι 148,4 εκατ. ευρώ.

    Βαθμιαία ο Mr Jumbo, γίνεται την τελευταία πενταετία ολοένα και πιο γαλαντόμος με τους μετόχους. Το 2017 οι χρηματικές διανομές είχαν αγγίξει τα 49 εκατ. ευρώ. Το 2018 τα μερίσματα ήταν 53,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 ανέβηκαν στα 63,9 εκατ. Μέσα στο 2019 έγιναν χρηματικές διανομές 122,04 εκατ. ευρώ και πέρσι δόθηκαν στους μετόχους 104,8 εκατ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά τη μετοχή, η περσινή χρονιά έκλεισε με απώλειες 12,2%, ενώ από το ξεκίνημα του 2022 το ‘’χαρτί’’ βρίσκεται 15,7% πιο πάνω.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    JUMBO: Διευρύνεται με δύο νέα μέλη το ΔΣ

    Jumbo: Γιατί ο Απόστολος Βακάκης προχωρά σε διπλή κίνηση καλής θέλησης προς τους ξένους επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ