• Business

    Jumbo: Γιατί ο Απόστολος Βακάκης προχωρά σε διπλή κίνηση καλής θέλησης προς τους ξένους επενδυτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Jumbo: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 19 Ιανουαρίου

    Απόστολος Βακάκης-Jumbo


    Σε δύο κινήσεις προχωρά ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής της Jumbo, προς την κατεύθυνση «εξευμενισμού» των ξένων επενδυτών, που είναι και οι περισσότεροι στην εταιρεία, στην προσεχή έκτακτη Γενική Συνέλευση.

    Από τη μία πλευρά, στη διεύρυνση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο από 8μελές θα γίνει 10μελές, με την είσοδο δύο νέων προσώπων, εκ των οποίων το ένα -εκτελεστικό μέλος- θα λειτουργήσει και ως δίαυλος επικοινωνίας με τους ξένους επενδυτές.

    Ταυτόχρονα, στην ίδια Γενική Συνέλευση, η οποία έχει οριστεί για τις 19 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Βακάκης προχωρά σε νέα παροχή μερίσματος. Την τρίτη μέσα σε διάστημα ενός έτους, με το σύνολο των χρηματικών διανομών προς τους μετόχους να φτάνει συνολικά τα 157,1 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Jumbo έχει τη δυνατότητα για γενναίες παροχές διαθέτοντας 755 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. O ίδιος μάλιστα έχει συγκριτικά χαμηλό ενδιαφέρον με την έννοια ότι πλέον ελέγχει το 19,36% της Jumbo, μέσω εξωχώριας εταιρείας.

    Όλα τα παραπάνω γίνονται δε, την ώρα που η μετοχή υποχωρεί από την αρχή του 2021 κατά 12,2% , πτώση που είναι από τις μεγαλύτερες για ελληνικές εταιρείες της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης. Με τους ξένους, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν τον πρώτο λόγο στις πιέσεις που ασκούνται στον τίτλο.

    Παράλληλα η νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου 2021, όπου το 31,5% των παριστάμενων μετόχων, είχε ψηφίσει «όχι» στην έγκριση εκλογής του νέου διοικητικού συμβουλίου.

    Ποια θα είναι τα νέα πρόσωπα

    Η διεύρυνση του διοικητικού συμβουλίου της Jumbo αποτελούσε πάντως ένα πάγιο αίτημα των θεσμικών επενδυτών, με τον Απόστολο Βακάκη να αποφασίζει τελικά να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

    Έτσι, σε θέση εκτελεστικού μέλους, αναμένεται να μπει ο κ. Πόλυς Πολυκάρπου ο οποίος θα διαχειρίζεται ζητήματα που αφορούν στους ξένους επενδυτές ενώ θα εμπλακεί παράλληλα και στο «business κομμάτι» της εταιρείας.

    Ο κ. Πολυκάρπου, διαθέτει 19 έτη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα χρηματοοικονομικής και επιχειρηματικής ανάλυσης. Στο παρελθόν διετέλεσε Οικονομικός Αναλυτής στη Citi Investment Research, Αντιπρόεδρος της Deutsche Bank Global Markets, Αναπληρωτής Διευθυντής Έρευνας στην Alpha Finance Α.Ε.Π.Ε.Υ. και Στέλεχος Πωλήσεων Θεσμικών Μετοχών στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. Επίσης το 2012 συνίδρυσε τον πρώτο ανεξάρτητο πάροχο έρευνας στην ελληνική-κυπριακή αγορά.

    Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας, κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Διεθνή Χρηματοοικονομική και Επενδυτική Τραπεζική του ICMA και πτυχίου σε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι.

    Το δεύτερο νέο πρόσωπο στο Δ.Σ, σε θέση μη εκτελεστικού μέλους, αναμένεται να είναι ο Σάββας Κάουρας, τέως Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, μέλος του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σε Ναυτιλιακές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο διάστημα 2005 – 2014 εργάστηκε ως ελεγκτής και σύμβουλος επιχειρήσεων στην Grant Thornton Ελλάδος και RSM Greece ενώ από το 2014 έως σήμερα είναι επικεφαλής στο Οικονομικό τμήμα ναυτιλιακού ομίλου στην Ελλάδα με παρουσία στο εξωτερικό.

    Η τρίτη διανομή μερίσματος

    Την ίδια στιγμή, ο συντηρητικός, όλα τα προηγούμενα χρόνια, Απόστολος Βακάκης, έχει ανοίξει διάπλατα το «πουγκί« του, προχωρώντας σε γενναίες παροχές προς τους μετόχους.

    Η νέα χρηματική διανομή στους μετόχους θα φτάσει τα 52,38 εκατ. ευρώ (0,385 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου), ποσό το οποίο αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη παρελθόντων ετών.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο ίδιος είχε προχωρήσει σε διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή ενώ το καλοκαίρι. σε 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά δηλαδή, σε διάστημα ενός έτους, ο επικεφαλής της Jumbo, θα έχει προχωρήσει σε διανομή μερίσματος 1,155 ευρώ ανά μετοχή.

    Διαβάστε επίσης:

    Βακάκης-Jumbo: Η σιωπή για τις αποδοχές των εργαζόμενων, τα ερωτήματα και οι εκτιμώμενες αυξήσεις των 45 ευρώ το μήνα



    ΣΧΟΛΙΑ