• Business

    JP Morgan: Σύσταση «sell» για τη BP μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

    Murray Auchincloss φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg

    Murray Auchincloss, BP φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg


    Εδώ κι ένα μήνα, οι κολοσσοί στον τομέα του πετρελαίου έχουν ξεφύγει από αρνητικές αξιολογήσεις αναλυτών.

    Αυτό δεν ισχύει πια για την BP, που πλέον έχει υποβαθμιστεί σε underweight από neutral από την JP Morgan, η οποία την διαχώρισε από τους ανταγωνιστές της Chevron, Exxon, Shell και TotalEnergies για τις οποίες δεν έχει γίνει καμία αντίστοιχη σύσταση.

    Απογοητευτικά αποτελέσματα

    Η υποβάθμιση έρχεται μία ημέρα μετά τα σχόλια του αναλυτή της JP Morgan Christyan Malek για τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, χαρακτηρίζοντας τα ως μία «σημαντική απώλεια κερδών με την αποτίμηση της μετοχής να μην είναι ελκυστική» και υπογραμμίζοντας τη φθίνουσα δυναμική για ανάκαμψη.

    Στις προσυνεδριακές συναλλαγές, οι μετοχές υποχώρησαν έως και 2,8%, ύστερα από μια βουτιά 4,6% την Τρίτη.

    Πρόκειται για την πρώτη σύσταση για πώληση για την BP από τον Απρίλιο. Η μετοχή εξακολουθεί να έχει 17 αξιολογήσεις για αγορά και οχτώ για «holdİ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Ενώ οι μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε θετικό έδαφος για το έτος, σύμφωνα με τα κέρδη κατά  3,4% του δείκτη Stoxx 600 Energy Index, έχουν υποχωρήσει 11% τις τελευταίες δύο εβδομάδες εν μέσω της πτώσης της τιμής του αργού πετρελαίου και καθώς οι ευρωπαϊκές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από τους αμερικανικούς ανταγωνιστές, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ συμφωνιών και εξαγορών.

    Οι μετοχές που προτιμάει η JP Morgan

    Η BP κλυδωνίζεται επίσης από την απώλεια μιας σειράς στελεχών της , συμπεριλαμβανομένης της σοκαριστικής αποχώρησης τον Σεπτέμβριο του διευθύνοντος συμβούλου Bernard Looney, κάτι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας για το μέλλον.

    Για τον Malek της JPMorgan, είναι η πρώτη φορά που προχωράει σε αρνητική αξιολόγηση για τη μετοχή από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το 2016 και μετά. Έχει μια σαφή προτίμηση για τη Shell και την TotalEnergies μεταξύ των ευρωπαϊκών μεγάλων εταιρειών, αξιολογώντας και τις δύο ως  overweight, σύμφωνα με το  σημείωμα του.

    Διαβάστε επίσης:

    Ørsted: Βουτιά πάνω από 20% για τη μετοχή μετά την «ταφόπλακα» σε δύο αιολικά στις ΗΠΑ

    Mytilineos: Ανέλαβε την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών για τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή

    Chevron: Mega deal 53 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Hess



    ΣΧΟΛΙΑ