• Business

    JP Morgan Cazenove: O Ηρακλής είναι πολλά υποσχόμενος για τα NPEs των τραπεζών

    • NewsRoom
    JP Morgan: Σύσταση για επιστροφή θεσμικών στα ελληνικά ομόλογα - Βλέπει εκρηκτική ανάπτυξη 5,2% το 2022


    Γιατί αλλά η JP Morgan Cazenove είναι αισιόδοξη , αν και η  επίδραση κεφαλαίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από το σχέδιο Ηρακλής.

    Με το σχέδιο “Ηρακλής” που εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον έτοιμες να ακολουθήσουν τα βήματα των ιταλικών τραπεζών στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέσω ενός συστήματος παροχής κρατικής εγγύησης που βασίζεται στις τιτλοποιήσεις. 

    Αυτό αναφέρει η JP Morgan Cazenove, στην ανάλυση της (13 Δεκεμβρίου 2019), υπό τον τίτλο “Greek Banks – Hercules comes to the rescue: assessing Greece’s first state-backed NPE reduction scheme” (Ελληνικές Τράπεζες – Ο Ηρακλής έρχεται για τη διάσωση: Αξιολογώντας το πρώτο καθεστώς μείωσης των NPEs που υποστηρίζεται από το κράτος).

    pastedGraphic.png

    Η πρώτη αντίδραση είναι πολλά υποσχόμενη, αναφέρει η JP Morgan.

    Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια συμμετοχής με 23 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεις, τις οποίες αναμένει ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες. 

    Και σύμφωνα με την εκτίμηση της JP Morgan, οι τιμές της μεταφοράς των NPEs θα είναι στην περιοχή 34c-35c κατά μέσο όρο, άνετα υψηλότερες από τις τιμές που παρατηρούνται στο σχήμα GACS της Ιταλίας και σε επίπεδα που είναι πιο θετικά για τις ελληνικές τράπεζες. 

    Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επωφεληθούν περισσότερο, ιδίως οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. 

    Ο Ηρακλής έρχεται για τη διάσωση

    Η ελκυστικότητα του Ηρακλή έγκειται στην κρατική εγγύηση που εισάγει στις τιτλοποιήσεις NPE των τραπεζών, ενισχύοντας τη μόχλευση και επιτρέποντας την ελάφρυνση του κεφαλαίου, σε αντάλλαγμα την περιοδική αμοιβή από τις τράπεζες. 

    Με το project Galaxy ύψους 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank στο επίκεντρο, οι τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει 23 δισ. τιτλοποιήσεις υπό τον Ηρακλή, ενώ η JP Morgan αναμένει να δουν περισσότερες ανακοινώσεις στις αρχές του 2020. 

    Τελικά, ο Ηρακλής έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει τη διάθεση 30-36 δισ. ελληνικών NPEs, σχεδόν το μισό του σημερινού όγκου των NPEs.

    Οι αποτιμήσεις εξασφαλίσεων συνεπάγονται τιμές μεταβίβασης 34c-35c

    Η κάλυψη του Ηρακλή και οι επιεικέστερες απαιτήσεις διαβάθμισης σημαίνουν ότι τα NPEs θα μπορούσαν να τιμολογούνται σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι φαίνεται στο πλαίσιο του GACS. 

    Με βάση τις αποτιμήσεις οι τιμές θα μπορούσαν να κινούνται στην περιοχή 34%-35% της ονομαστικής αξίας κατά μέσο όρο, κυμαινόμενο από 34c για ασφαλή εταιρικά χαρτοφυλάκια έως 45c για τα ενυπόθηκα.

    Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα επίπεδα των 28c που διαθέτει το σύστημα GACS της Ιταλίας. 

    pastedGraphic_1.png

    Η δυνητική ελάφρυνση κεφαλαίου αποτελεί ευπρόσδεκτο όφελος

    Ενώ το βασικό ζήτημα, δηλαδή η επίδραση κεφαλαίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, το 0% στον συντελεστή στάθμισης κινδύνου σε γενικές γραμμές αναμένεται να υποδηλώσει καθαρό θετικό αποτέλεσμα στους δείκτες CET1 από τον Ηρακλή – περίπου ~ 40 μ.β. για το project Galaxy της Alpha Bank ύψους 12 δισ. ευρώ. 

    Το σχήμα θα είναι κεφαλαιακά ουδέτερο για το project Cairo της Eurobank ύψους 7,5 δισ. ευρώ, δεδομένου του χαμηλότερου κινδύνου της τράπεζας βάσει της προσέγγισης IRB, ωστόσο αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη σημαντική έγκριση μεταφοράς χαρτοφυλακίου του Cairo.

    Αναμένονται κάποιες απαντήσεις

    Καθώς προχωράμε ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή του Ηρακλή, η JP Morgan επισημαίνει ότι οι επενδυτές θα αναζητούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

    1) επίσημη διευκρίνιση σχετικά με το επίπεδο του κινδύνου

    2) Ανακοίνωση της Eurobank για τον προτιμώμενο πλειοδότη του Cairo και την πώληση του FPS 

    3) επικαιροποιημένο σχέδιο τιτλοποίησης της Πειραιώς και ενδεχομένως της Εθνικής Τράπεζας το 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ