• Bons Vivants

    Πωλείται το ακριβότερο διαμέρισμα του ανατολικού Λονδίνου – Πώς είναι ένα ρετιρέ 17,5 εκατ. λιρών

    • Μαρία Βε
    Ο Handelsman στο Manhattan Loft Gardens

    Ο Handelsman στο Manhattan Loft Gardens (Πηγή: Bloomberg)


    Όταν ο εργολάβος Harry Handelsman βγήκε για πρώτη φορά από το μετρό στο Στράτφορντ -έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012- δεν μπορούσε να πιστέψει το ότι βρέθηκε εκεί μέσα σε 20 λεπτά από την ώρα που έφυγε από το γραφείο του στο κεντρικό Λονδίνο. Αυτό συνέβη το 2009, όταν η περιοχή ήταν «μια ζώνη ταλαιπωρημένη και ερημωμένη», σύμφωνα με τους Sunday Times.

    Ωστόσο, ο Handelsman αναγνώρισε τις δυνατότητες της περιοχής και αποφάσισε να επενδύσει στη γειτονιά, δημιουργώντας τον ουρανοξύστη Manhattan Loft Gardens, σε απόσταση αναπνοής από τον σιδηροδρομικό σταθμό Stratford International και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας.

    Για τη σχεδίασή του, χρησιμοποίησε την αρχιτεκτονική εταιρεία που βρισκόταν πίσω από το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, τη Skidmore Owings & Merrill (SOM).

    «Με εξιτάρει να αναλαμβάνω ένα project από την αρχή, όταν μπορώ ακόμη να νιώθω το χώμα κάτω από τα πόδια μου», σημειώνει ο Handelsman.

    Ο 74χρονος κατασκευαστής έγινε διάσημος στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν μετέτρεψε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Clerkenwell σε διαμερίσματα με σοφίτα τύπου Νέας Υόρκης.

    Εκείνη την εποχή, το Clerkenwell δεν ήταν και πολύ δημοφιλές για διαμονή. Έκτοτε όμως έχει μετατραπεί σε μια ζωντανή γειτονιά με πολυσύχναστα μπαρ, εστιατόρια και ακριβές κατοικίες.

    Αργότερα, ο Handelsman ασχολήθηκε με την μετατροπή του ξενοδοχείου St. Pancras Renaissance και σε συνεργασία με την Andre Balazs, δημιούργησε το Chiltern Firehouse, ένα πολυτελές ξενοδοχείο και εστιατόριο που προτιμάται από πολλές διασημότητες.

    Στον διπλής χρήσης ουρανοξύστη του Manhattan, Loft Gardens, εγκαινιάστηκαν το 2019 το Stratford Hotel 145 δωματίων και 248 διαμερίσματα.

    Ο ίδιος ο Handelsman μετακόμισε τότε στο penthouse του 40ου ορόφου.

    Πέντε χρόνια αργότερα, το πουλάει για 17,5 εκατομμύρια λίρες (22 εκατομμύρια δολάρια), ενώ διαχειρίστρια είναι η Becky Fatemi του οίκου Sotheby’s.

    Ένας πιθανός αγοραστής θα αποκτούσε συνολικά περίπου 450 τετραγωνικά μέτρα χώρου σε μια μεζονέτα με εκπληκτική θέα του Λονδίνου, με τρία υπνοδωμάτια, τέσσερα μπάνια και τεράστια παράθυρα.

    Η ζητούμενη τιμή για το ρετιρέ, το βάζει στην κορυφή της λίστας με τα πιο ακριβά στο Στράτφορντ, σύμφωνα με την Fatemi.

    Σημειώνεται ότι το Στράτφορντ, το οποίο παραδοσιακά θεωρείται μια πιο προσιτή γειτονιά, βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κεντρικού Λονδίνου, και η ανάπτυξή του είναι αρκετά έντονη τα τελευταία χρόνια.

    Η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα αγγίζει περίπου στις 420.000 λίρες, σύμφωνα με στοιχεία της Rightmove.

    Από τους Ολυμπιακούς του 2012

    Η περιοχή άρχισε να γίνεται δημοφιλής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και μετά.

    Η Westfield Group έχτισε το μεγαλύτερο -την εποχή εκείνη- εμπορικό κέντρο πόλης στην Ευρώπη για την τελετή έναρξης.

    Το γήπεδο που τους φιλοξένησε τώρα φιλοξενεί την ποδοσφαιρική ομάδα της Γουέστ Χαμ.

    Το master bedroom
    Το master bedroom

    Οργανισμοί όπως το Victoria & Albert Museum East και το University of the Arts του Λονδίνου δραστηριοποιήθηκαν εκεί.

    Αυτό που κάποτε ήταν μέρος του φτωχότερου δήμου του Λονδίνου έχει “μεταλλαχθεί” σε κάτι σύγχρονο.

    Ωστόσο, βρίσκεται έξω από το κεντρικό Λονδίνο, όπου οι τιμές είναι κατά μέσο όρο περίπου £14.000 το τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με ανάλυση της Coutts & Co.

    «Νομίζω ότι δεν θα μάθουμε ποια είναι η αξία του μέχρι να λάβουμε τις προσφορές που έρχονται, οπότε ας το δοκιμάσουμε, ξέρετε, να δούμε πού θα πάει», σημειώνει η Fatemi, ενώ εκτιμά  ότι ο αγοραστής πιθανόν να είναι κάποιος που γνωρίζει το κτήριο – ίσως από Ασία ή Μέση Ανατολή – που χρειάζεται μεγάλο ανοιχτό χώρο για να νιώθει καλά.

    Το master bedroom
    Το master bedroom

    Ο Handelsman σημειώνει ότι έχει κάνει ιστορικά πάρτι στο σπίτι, στα οποία έχει μαγειρέψει ο σεφ από το Allegra, το εστιατόριο του ξενοδοχείου.

    Του άρεσε τότε να δείχνει από το παράθυρο στους επισκέπτες του την εντυπωσιακή θέα, τα μνημεία του Λονδίνου όπως το St. Paul’s και τους ουρανοξύστες του Canary Wharf και του City του Λονδίνου.

    «Διαθέτει την καλύτερη θέα στο Λονδίνο για μένα. Σου δίνει μια πραγματική αίσθηση ιδιοκτησίας μιας πόλης. Μέσα από αυτά τα παράθυρα, παρακολουθείς την εξέλιξη της πρωτεύουσας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Το Duplex του ονείρου

    Το ρετιρέ είναι ένα duplex κατά κάποιο τρόπο.

    Η σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο
    Η σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο

    Η είσοδος διαθέτει μια ελικοειδή σιδερένια σκάλα που οδηγεί στον ενιαίο κύριο χώρο.

    Ο αρχιτέκτονας Alex Gorlin με έδρα τις ΗΠΑ ανέλαβε την εσωτερική του διακόσμηση.

    «Ήθελα να είναι μινιμαλιστικό και σε αρμονία με το εξωτερικό του», αναφέρει ο Handelsman.

    Πράγματι, αυτή η αισθητική είναι εμφανής σε όλους τους χώρους του διαμερίσματος.

    «Έχουμε αυτές τις κολόνες παντού, και δεν ήξερα τι να τις κάνω. Ο αρχιτέκτονας πρότεινε καθρέφτες, έτσι ο χώρος έγινε πολύ όμορφος», εξηγεί ο Handelsman.

    Η τραπεζαρία και η κουζίνα
    Η τραπεζαρία και η κουζίνα

    Η κουζίνα διαθέτει μαρμάρινους πάγκους, φούρνο αερίου σε στιλ εστιατορίου και ξεχωριστό ψυγείο για τα κρασιά, ενώ ο Handelsman επισημαίνει ότι θα χαρεί να πουλήσει έπιπλα όπως η τραπεζαρία 12 θέσεων κοντά στην κουζίνα, ως μέρος μιας συμφωνίας.

    Μια ξεχωριστή κουζίνα για μπάτλερ, που συνδέεται με την κύρια κουζίνα, διαθέτει επιπλέον φούρνους και νεροχύτες και ειδική είσοδο για το προσωπικό.

    Μετά από την κουζίνα και το σαλόνι, βρίσκεται η master  σουίτα, που είναι πλημμυρισμένη στο φυσικό φως.

    Το μπάνιο με τη μαρμάρινη μπανιέρα
    Το μπάνιο με τη μαρμάρινη μπανιέρα

    Το μπάνιο διαθέτει μαρμάρινη μπανιέρα με ενσωματωμένο τζακούζι και νεροχύτες, με θέα στο Λονδίνο.

    Μάλιστα, η θέα ανταγωνίζεται το Shard, του ψηλότερο κτήριο του Λονδίνου με ύψος 309,6, το οποίο φαίνεται από το διαμέρισμα του Handelsman.

    Δύο επιπλέον υπνοδωμάτια, με τεράστιες ντουλάπες, βρίσκονται στον τελευταίο όροφο, μαζί με άλλα τρία μπάνια.

    Οι έξτρα παροχές

    Παρόλο που δεν υπάρχει ιδιωτικός υπαίθριος χώρος, ο αγοραστής θα μπορεί να έχει πρόσβαση στους κήπους άλλων επιπέδων του ουρανοξύστη, εκτός από πρόσθετες παροχές όπως υπηρεσία θυρωρείου, καθαρισμού και κοινόχρηστο γυμναστήριο με εξοπλισμό Technogym.

    Αν και το κτήριο στερείται πισίνας, ο Handelsman σημειώνει ότι το δημόσιο πλέον Κέντρο Υδάτινων Στίβου του Λονδίνου, σχεδιασμένο από τη Zaha Hadid (που χρησιμοποιείται στους Ολυμπιακούς Αγώνες), απέχει μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια.

    Υπέροχη θέα στο Λονδίνο από τα τεράστια παράθυρα
    Υπέροχη θέα στο Λονδίνο από τα τεράστια παράθυρα

    Ο ίδιος αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσει.

    Θυμάται την μετακόμισή του στο Στράτφορντ, όταν ανέπτυξε το Southbank Bankside Lofts τη δεκαετία του ’90, όπου εγκαταστάθηκε στο ρετιρέ.

    «Καθώς η περιοχή αναβαθμίστηκε και δεν θυμίζει τίποτα από τα παλιά, αποφάσισα να πουλήσω και να μετακομίσω στο Hyde Park», λέει.

    «Μου άρεσε να ζω εδώ, αλλά είμαι το είδος του ανθρώπου που φεύγω όταν αλλάζει πολύ η πρώτη εικόνα που έχω στο μυαλό μου. Τώρα κυκλοφορούν Range Rovers αντί για ποδήλατα», συμπληρώνει.

    Η κύρια κατοικία του βρίσκεται επί του παρόντος στο Bayswater.

    Πηγή φωτογραφιών: Bloomberg

    Διαβάστε επίσης: 

    Πολυτελή ρολόγια: Τολμηρά σχέδια, χρώμα και παιχνιδιάρικη διάθεση στις τοπ τάσεις του 2024

    Soneva Secret: Ένας νέος «επίγειος παράδεισος» στις Μαλδίβες για… πολύ γερά πορτοφόλια

    Ντουμπάι: Άλμα 19% στις πωλήσεις κατοικιών με τιμή από $10 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ