• Business

    Εισηγμένες: Σχεδόν διπλάσια EBITDA και άλμα κερδοφορίας στο 6μηνο – Σε καλύτερη θέση από το 2019

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εισηγμένες: Σχεδόν διπλάσια EBITDA και άλμα κερδοφορίας στο 6μηνο – Σε καλύτερη θέση από το 2019


    Επιστροφή κερδοφορίας στα προ πανδημίας επίπεδα για τις εισηγμένες, καταγράφεται από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Εξέλιξη, που σε μεγάλο βαθμό πιστοποιεί το come back της πραγματικής οικονομίας και στη μεγέθυνση του ΑΕΠ πάνω από 16%, αφού από 92,1 εκατ. ευρώ ζημιές στο πρώτο εξάμηνο του 2020, η κερδοφορία απογειώθηκε στο 1,76 δισ. ευρώ!

    Είναι εντυπωσιακό δε ότι ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων μπορεί να μην αυξήθηκε θεαματικά και από τα 25,5 δισ. ευρώ να αυξήθηκε στα 30,3 δις. Ευρώ, αλλά οι εισηγμένες κατάφεραν να δημιουργήσουν κερδοφορία, παρά το γεγονός ότι η οικονομία και οι οικονομίες του πλανήτη για τις εξαγωγικές ήταν κλειστές και οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών καλπάζουν.

    Το μέγεθος αυτό πιστοποιείται από τα προ φόρων κέρδη που σχεδόν διπλασιάστηκαν και από τα 2,6 δισ. ευρώ το 2019 εκτινάχθηκαν στα… 4,4 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει στη συνέχεια. Χθες, ολοκληρώθηκε το τρίτο τρίμηνο και 9μηνο της τρέχουσας χρήσης, αλλά η τιμή του πετρελαίου κοιτάζει και πάλι τα 80 δολ. το βαρέλι και του φυσικού αερίου διαμορφώνεται πάνω από τα 83 δολ. το κυβικό.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, τα οικονομικά αποτελέσματα μπορεί να επηρεαστούν στα επόμενα τρίμηνα μέχρι τέλος του χρόνου, αλλοιώνοντας την εικόνα της τελικής εικόνας στα μεγέθη που θα ανακοινωθούν για το σύνολο της χρήσης και θα γίνουν γνωστά τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Ποιες εισηγμένες ξεχώρισαν

    Από την εικόνα των αποτελεσμάτων προκύπτει πως τα διϋλιστήρια πήραν σχεδόν πίσω τις ζημιές που άφησε το ά 6μηνο του 2020 που ήταν και η πρώτη φάση του lockdown των οικονομιών.

    Μεταλλουργία, Κλωστές, Ένδυση πέρασαν σε… αστρονομικά επίπεδα κερδοφορίας για τα μεγέθη τους. Π.χ. η Ελβαλχαλκόρ εμφάνισε αύξηση κερδοφορίας πάνω από 1000%, η Autohellas πάνω από… 2.650%.

    Αν δεν υπήρχαν οι έκτακτες ζημιές λόγω αναδιάρθρωσης που έγραψε η Πειραιώς, η κερδοφορία των εισηγμένων θα είχε απογειωθεί στα 2,7 δισ. ευρώ.

    Σημαντικό νέο αποτελεί ότι η Lamda ενέγραψε στα αποτελέσματά της τα έκτακτα κέρδη περί τα 220 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των υπό κατασκευή διαμερισμάτων στο Ελληνικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Γιατί είναι κρίσιμες οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας
    Wall Street: Με βουτιά ολοκλήρωσε τον χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο του 2020 – Στο -1,59% έκλεισε ο Dow Jones



    ΣΧΟΛΙΑ