• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί είναι κρίσιμες οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας

    Γιατί είναι κρίσιμες οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας

    Χρηματιστήριο


    Για όσους παρακολουθούν την αγορά day-to-day, οι κρίσιμες συνεδριάσεις για το Χρηματιστήριο θεωρούνται η αυριανή, δηλαδή της Παρασκευής, και της Δευτέρας.

    Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου και τυπικά ολοκληρώνεται το τρίτο τρίμηνο και το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

    Στις ΗΠΑ οι θεσμικοί κλείνουν τα βιβλία τους ενόψει των τοποθετήσεων της νέας χρονιάς.

    Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, ότι οι όποιες ρευστοποιήσεις ήταν να γίνουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών από αμερικανικά κεφάλαια τυπικά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα, οπότε την Παρασκευή και τη Δευτέρα η αγορά, η Λεωφόρος Αθηνών, θα μπορούσε να «αναπνεύσει».

    Περιθώρια επανατοποθετήσεων στο Χρηματιστήριο

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη στιγμή που θα σταματήσει ο μαζικός όγκος πωλήσεων που παρατηρήθηκε εντόνως σε blue chips, όπως ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος ή ο ΟΠΑΠ, ή στις μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακή ή ακόμα-ακόμα σε small caps, όπως τα Πλαστικά Θράκης, θα ολοκληρωθεί ένας μοιραίος κύκλος πτώσης, δίδοντας περιθώρια επανατοποθετήσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα ήταν ευχής έργον η αγορά να επιστρέψει προς τη ζώνη των 885-900 μονάδων, δεδομένου ότι υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία αυξήσεως κεφαλαίου της ΔΕΗ.

    Τυχόν ρευστοποιήσεις το επόμενο διάστημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνδέονται με την εξασφάλιση ρευστότητας προκειμένου να συμμετάσχουν οι επενδυτές στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης εκδηλώθηκαν τέτοιου είδους πιέσεις στον ΟΠΑΠ, με επιχείρημα την αύξηση κεφαλαίου της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.

    Από την άλλη, οι όποιες σοβαρές επανατοποθετήσεις αμερικανικών κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να συνδέονται με τις εταιρικές ανακοινώσεις του τρίτου τριμήνου βιομηχανιών και τραπεζών στις ΗΠΑ.

    Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται μετά τις 10 Οκτωβρίου, οπότε οι Αμερικανοί διαχειριστές θα έχουν σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς θα κλείσει η χρονιά για τις εταιρείες, κάνοντας τις κινήσεις τους και για το 2022.

    – Χθες πάντως από την αγορά επιβεβαιώθηκαν οι συστηματικές αγορές Αμερικανών θεσμικών στον Μυτιληναίο.

    – Η αντίδραση στον ΟΤΕ συνδέεται με το window dressing ενόψει του σημερινού κλεισίματος των βιβλίων στις ΗΠΑ

    – Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην Τέρνα Ενεργειακή σήμαναν alarm στα γραφεία των Ελλήνων διαχειριστών, αλλά και όμορων δυνάμεων, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στο mononews.gr, που έσπευσαν να απορροφήσουν την προσφορά και να τραβήξουν ανοδικά τις μετοχές.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ομηρεία το ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω της ΑΜΚ της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ