• Business

    Εισηγμένες: Μείωση καθαρών κερδών 40,89% το 2019, προάγγελος για τη μείωση της προκαταβολής φόρου (αναλυτικά στοιχεία)


    Προφανώς και επισπεύδονται οι αποφάσεις για τη μη προκαταβολή φόρου, αφού τα στοιχεία 130 εισηγμένων που επεξεργάστηκε το mononews για την χρήση του 2019 (σ.σ. χθες ήταν η τελευταία μέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων), δείχνουν ότι, χωρίς τις τράπεζες, εμφάνισαν μείωση καθαρού αποτελέσματος κατά 40,89%!

    Δηλαδή το 2019, την πρώτη χρονιά χωρίς μνημόνια, αλλά με τέσσερις διαδοχικές εκλογικές περιόδους (ευρωεκλογές, δύο δημοτικές – περιφερειακές και εθνικές),  οι εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στο Χ.Α., που αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας, εμφάνισαν μειωμένο αποτέλεσμα σε σχέση με το 2018. Αν στα αποτελέσματα των εισηγμένων προστεθούν τα αντίστοιχα των τραπεζών, το μέγεθος αυτό αλλάζει. Συνολικά μαζί με τις τράπεζες, προκύπτει αύξηση κερδοφορίας 23,09%.

    Αν το 2019, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν, παρατηρείται μείωση στην τελική γραμμή του ισολογισμού των εισηγμένων, φανταστείτε τι έχει να συμβεί φέτος, που το πιο αισιόδοξο σενάριο, αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλάει για ύφεση 5,8%…

    Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων αυτών 86 εισηγμένες εμφάνισαν κερδοφορία και ζημιές 37.

    Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην αγορά, κλίμα το οποίο περνάει στις τελευταίες συνεδριάσεις και στο ταμπλό του Χ.Α., είναι ότι δύο εισηγμένες έμειναν εκτός διαδρομής,  η ΑΕΓΕΚ και η Δούρος, η πατρινή εταιρεία ενδυμάτων, αφού δεν κατάφεραν να δημοσιεύσουν οικονομικά αποτελέσματα παρά την δίμηνη παράταση που έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Δεν είναι πάντως, μόνο τα καθαρά κέρδη που υπέστησαν πλήγμα κατά την απελθούσα χρήση. Είναι και ο κύκλος εργασιών, που εμφάνισε μείωση μεν, οριακή δε, κατά 1,29%. Έτσι από τα 63,34 δισ. ευρώ, ο τζίρος υποχώρησε στα 62,52 δισ. ευρώ.

    Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από τις συσσωρευμένες ζημιές που πήρε για το 2018 η ΔΕΗ, ύψους 1,68 δισ. ευρώ. Προφανώς, το μέγεθος αυτό δεν θα υπάρχει φέτος, αλλά είναι μεγάλη ανησυχία για το τι θα γίνει στους υπόλοιπους κλάδους που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν αρνητικά την τελική εικόνα.

    Παρατηρώντας, τέλος, τα οριστικά αποτελέσματα για την περασμένη χρήση, διαπιστώνει κανείς ότι το παιχνίδι δεν έχει χαθεί οριστικά. Από τα EBITDA προκύπτει αύξηση στα 8,2 δισ. ευρώ από 7,6 δισ. ευρώ το 2018. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης αν θα βοηθήσει αποφασιστικά το ελληνικό επιχειρείν με τη μείωση ή αναβολή για φέτος, λόγω έκτακτων ειδικών συνθηκών, της προκαταβολής φόρου.



    ΣΧΟΛΙΑ