• Business

    Ήρθε το τέλος!

    • NewsRoom
    tim cook

    Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple


    Όταν το iPhone πρωτοβγήκε στην αγορά το 2007, αποτέλεσε τόσο μεγάλη καινοτομία που έδωσε τεράστια ώθηση στον χώρο των smartphones, κάνοντας τους κάθε λογής κατασκευαστές ηλεκτρονικών να εργάζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να εκπληρώσουν την απαίτηση των πελατών για νεότερα, καλύτερα και γρηγορότερα κινητά τηλέφωνα. Σήμερα, μόλις εννέα χρόνια ύστερα από την πρώτη επαφή με το iPhone, αυτή η φούσκα φαίνεται σιγά σιγά να ξεφουσκώνει.

    iphone_6s_plus_review_19

    Σύμφωνα με τα δεδομένα ανάλυσης που δημοσιεύτηκαν , φαίνεται πως το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς θα είναι μόλις 1,6% συγκριτικά με το 2015, με τις πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων να αγγίζουν τα 1.46 δις.. Το 2015, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο εντυπωσιακό 10,6% σε σχέση με το 2014. Η μεγάλη αυτή άνοδος όμως φαίνεται πως είχε μία απότομη πτώση.

    Στην ουσία, τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτό που φαίνεται. Σε ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Δυτικής Ευρώπης, το IDC αναφέρει πως η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης δεν πρόκειται να σταματήσει σε αυτό το επίπεδο. Ο μέτριος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς που αναμένεται από το IDC, προέρχεται από τον υπόλοιπο κόσμο, κοινώς από τις “αναδυόμενες αγορές”.

    Οι καταναλωτές είναι ολοένα και περισσότερο ευχαριστημένοι με τα ήδη υπάρχοντα smartphones, άρα ολοένα και λιγότεροι πελάτες είναι σε θέση να αγοράσουν κάποιο καινούργιο μοντέλο. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές των smartphones προσπαθούν να παρακινήσουν τον κόσμο να αναβαθμίζουν τη συσκευή τους νωρίτερα και συχνότερα – σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί η Apple είναι τόσο συνεπής στη δημιουργία προγραμμάτων αναβάθμισης λογισμικού στα iPhone.

    IOS

    Το IDC ωστόσο, δεν βλέπει το μέλλον τόσο καταστροφικό: Με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση που παρουσιάζουν οι κάσκες εικονικής πραγματικότητας, όπως η Samsung Gear VR ή η πλατφόρμα Google Daydream, οι οποίες προαπαιτούν κινητά τηλέφωνα για να λειτουργήσουν, το IDC αναμένει πως μελλοντικά θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση σε τηλέφωνα με μεγαλύτερες οθόνες, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει και στην ύπαρξη περισσότερων αναβαθμίσεων στα smartphones. Ακόμα όμως και με αυτή την επαναστατική στροφή στον χώρο των smartphones, οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε πως η έκρηξη στην αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων έχει επισήμως τελειώσει και η ζήτησή τους πρόκειται να περιοριστεί σε σταθερά επίπεδα. Το θέμα είναι όμως, πως η Apple σχεδιάζει μία άνευ προηγουμένου αναβάθμιση του iPhone για να γιορτάσει τα 10α γενέθλια της συσκευής το 2017. Είναι πιθανό λοιπόν, η ιστορία να επαναληφθεί.

    ios-vs-android

    Μπορούμε να συμπεράνουμε ωστόσο, πως η ανάλυση του IDC δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη έκπληξη σχετικά με τα λειτουργικά συστήματα από τις πωλήσεις συσκευών: η Android παραμένει στην κορυφή κατέχοντας μερίδιο αγοράς 85.3% μέσα στο 2016, ποσοστό που την καθιστά το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως.

    Αυτό που θεωρείται γερή γροθιά όμως είναι πως τα Windows phones της Microsoft πρόκειται να πέσουν κατά 75% συγκριτικά με το 2015, αγγίζοντας μόλις το 0,5% στο μερίδιο αγοράς. Αυτό σίγουρα είναι ένα δυνατό χτύπημα…

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/greek-life-mistiko-pou-sindei-tous-idrites-facebook-snapchat-ke-allon-eterikon-kolosson/71629



    ΣΧΟΛΙΑ