• Business

    Ίρις: Στο «σφυρί» αλλά και στα… αζήτητα το «διαμάντι» των Μπόμπολα και Ψυχάρη

    • NewsRoom
    Φώτης Μπόμπολας, τέως επικεφαλής του εκδοτικού ομίλου Πήγασος και Σταύρος Ψυχάρης, Πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ)

    Φώτης Μπόμπολας, τέως επικεφαλής του εκδοτικού ομίλου Πήγασος και Σταύρος Ψυχάρης, Πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ)


    Ένα από τα πιο ηχηρά «σφυριά», μόνιμο στη λίστα των πλειστηριασμών που βγαίνουν κατά καιρούς, είναι το «διαμάντι» του στέμματος των Φώτη Μπόμπολα και Σταύρου Ψυχάρη στα χρόνια της εκδοτικής παντοδυναμίας τους.

    Ο λόγος για την εκτυπωτική μονάδα της Ίριδας, το οικόπεδο και το κτίριο όπου τα προηγούμενα χρόνια τυπώθηκαν χιλιάδες εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.

    Την Πέμπτη θα χτυπήσει ξανά το ηλεκτρονικό σφυρί με τιμή εκκίνησης τα 8,4 εκατ. ευρώ, όμως, όπως και στους προηγούμενους πλειστηριασμούς, έτσι κι αυτός μάλλον θα κηρυχθεί άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

    Κάποτε η ΙΡΙΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ Α.Ε.Β.Ε., που ανήκε κατά 50%-50% στον Πήγασο και τον ΔΟΛ, αποτελούσε το μεγαλύτερο και καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτυπώσεων στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Τώρα είναι ένα… κουφάρι που σαπίζει και είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή έχει υποχωρήσει εντυπωσιακά. Ενώ είχε αναρτηθεί το 2018 σε τιμή πρώτης προσφοράς τα 35,18 εκατ. ευρώ, πέντε χρόνια μετά εκπλειστηριάζεται σχεδόν 26 εκατ. ευρώ λιγότερα, μήπως υπάρξει ενδιαφερόμενος.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 13 Μαρτίου 2019 η τιμή εκκίνησης ήταν στα 23,21 εκατ. ευρώ

    Ο επόμενος κύκλος, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα (ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων) άρχισε στις 18 Φεβρουαρίου και μετά στις 22 Ιουνίου 2022, με τιμή εκκίνησης στα 16.834.000 ευρώ. Και πάλι όμως οι πλειστηριασμοί οδηγήθηκαν σε ματαίωση.

    Το ίδιο συνέβη και στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 με την τιμή να έχει υποχωρήσει περαιτέρω στα 10.942.100 ευρώ.

    Πρόκειται για ένα οικόπεδο 62 στρεμμάτων που περιλαμβάνει τις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις εφημερίδων, περιοδικών, διαφημιστικών εντύπων, βιβλίων κ.λπ., αποθήκες χάρτου, τους χώρους τεχνικής υποστήριξης και τα γραφεία της διοίκησης.

    Το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή του Κορωπίου στην θέση «Καρελλάς».

    Πρόκειται για αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλεως, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο έχει προέλθει από την συνένωση μικρότερων αγροτεμαχίων.

    Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό συγκρότημα πέντε κτιρίων που λειτουργεί ως ένα ενιαίο κτίριο και αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και σε δύο όμορα τμήματα, ενώ περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, χώρους παραγωγής, γραφεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

    Η συνολική δομημένη επιφάνεια του συγκροτήματος είναι περίπου 38.752 τ.μ., εκ των οποίων οι χώροι κύριας χρήσης καλύπτουν 25.127,36 τ.μ. και οι βοηθητικοί 13.625,46 τ.μ.

    Η ιστορία της Ίριδας

    Η αρχαία θεά Ίριδα ήταν αγγελιοφόρος των θεών, κυρίως του Δία. Η Ίριδα έμοιαζε με τους δικούς μας ταχυδρόμους, μόνο που αντί για σάκο κρατούσε κηρύκειο, αντί για παπούτσια είχε χρυσά φτερωτά σανδάλια και φορούσε κοντό χιτώνα.

    Στη σύγχρονη εποχή η Ίριδα δεν υπάρχει πλέον παρά το γεγονός ότι κάποτε κυριαρχούσε στην αγορά των εκτυπώσεων.

    Ηταν το μακρινό 1998 όταν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) ανακοινώνει την εξαγορά μιας οικογενειακής εταιρείας εκτυπώσεων της IRIS AEBE.

    Αποκτά το 100% της εταιρείας και στη συνέχεια, ένα χρόνο μετά ο εκτυπωτικός κλάδος του ΔΟΛ προχωρά στην εξαγορά της IRIS και αναλαμβάνει όλο τον όγκο των εκτυπώσεων του κραταιού τότε δημοσιογραφικού ομίλου.

    Το 2000 η εταιρεία Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα αποκτά με αύξηση κεφαλαίου το 30% της εταιρείας

    Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για τη χρήση του 2000 είχε διαμορφωθεί σε 34,3 δισεκατομμύρια δραχμές και τα κέρδη προ φόρων στα 2,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Η ραγδαία πτώση των πωλήσεων των εφημερίδων και περιοδικών προκάλεσε και τη μεγάλη υποχώρηση των εργασιών της εκτυπωτικής μονάδας. Το 2017 η μονάδα περνά ουσιαστικά στα χέρια του Φ. Μπόμπολα ο οποίος αναλαμβάνει το management.

    Οι τράπεζες καταγγέλλουν τα δάνεια της Πήγασος, παίρνουν τον έλεγχο της επιχείρησης ενώ το 50% περνά στα χέρια του Β. Μαρινάκη.

    Πλέον αυτή η μοναδική εκτυπωτική μονάδα με τα πιο σύγχρονα συστήματα, παραμένει στα αζήτητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία

    «Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών»: Πλειστηριασμός για ένα ιστορικό ακίνητο στην Πάρνηθα

    Παπαργυρόπουλος, Ψυχάρης, Δαυίδ, Ελευθερουδάκη: Οι «επώνυμοι» που έχασαν πρόσφατα την περιουσία τους



    ΣΧΟΛΙΑ