• Business

    «Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών»: Πλειστηριασμός για ένα ιστορικό ακίνητο στην Πάρνηθα

    • NewsRoom
    Απόστολος Δοντάς

    Απόστολος Δοντάς, πρόεδρος και CEO Επίλεκτος


    Με οριστικοποιημένη λίστα υποψηφίων, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει πλειοδότης, ένα ιστορικό ακίνητο αναμένεται να αλλάξει χέρια την ερχόμενη Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στον προγραμματισμένο πλειστηριασμό. Ο λόγος για το ακίνητο της εταιρείας «Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών», που βρίσκεται στη λεωφόρο Πάρνηθας στο Μενίδι, δίπλα από το Κέντρο Υψηλής Τάσης ΔΕΗ Αχαρνών.

    Ένα ακίνητο που κάποτε ήταν η καρδιά μιας δραστηριότητας, της κλωστοϋφαντουργίας, η οποία στην Ελλάδα ανθούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

    Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στα 2.275.000 ευρώ, και θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες προσφορές. Επισπεύδουσα είναι η Cepal, διαδόχου της Alpha Bank, και το ποσό οφειλής ανέρχεται σε 1.020.746 ευρώ (πλέον τόκων, εξόδων εκτέλεσης κ.α.).

    Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Ρέθη» και πρόκειται για οικόπεδο 15.961 τ.μ. Εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί τμηματικά βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής κλωστών και πλεκτών, αποτελούμενο από τρία ανεξάρτητα κτήρια και μικρότερες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (φυλάκιο, στέγαστρα, κλπ), με συνολική επιφάνεια κύριων χώρων 10.333 τ.μ. και βοηθητικών χώρων 133 τ.μ.

    Στον περιβάλλοντα χώρο, που είναι περιφραγμένος και ασφαλτοστρωμένος, έχουν κατασκευαστεί διάφορα βοηθητικής χρήσης κτίσματα, όπως βιολογικός καθαρισμός, εγκατάσταση πυρόσβεσης, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης καθώς και διάσπαρτα υπόστεγα. Η δραστηριότητα του εργοστασίου έχει σταματήσει εδώ και χρόνια και εκεί βρίσκονται τα γραφεία του Ομίλου «Επίλεκτος Κλωστουφαντουργική» η οποία ανήκει στην οικογένεια Δοντά (και δραστηριοποιείται στην περιοχή των Φαρσάλων, της Λαμίας και της Λιβαδειάς τόσο στον κλάδο της κλωστουφαντουργίας, όσο και σε αυτόν της ενέργειας (μέσω των εταιρειών Επίλεκτος Ενεργειακή, Selected Volt και Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων).

    Όπως αναφέρει ο εκτιμητής, μειονέκτημα είναι η πολεοδομική εκκρεμότητα ως προς τη δυνατότητα χρήσης του ακινήτου και τονίζεται ότι με βάση το υπάρχον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι αδύνατη η οποιαδήποτε αξιοποίηση του ακινήτου.

    Βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση είναι η τροποποίηση του ΓΠΣ του δήμου Αχαρνών προκειμένου να επιτραπούν χρήσεις συμβατές στη φύση του ακινήτου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια να εκπλειστηριαστεί το ακίνητο, χωρίς αποτέλεσμα. Στις αρχές του έτους είχε οριστεί τιμή 2,7 εκατ. ευρώ αλλά έγινε ανακοπή καθώς οι ιδιοκτήτες ζήτησαν διόρθωση της τιμής. Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι η τιμή της πρώτης προσφοράς έπρεπε να φτάσει τα 3,5 εκατ. Πλέον η τιμή είναι αρκετά χαμηλότερη προκειμένου να βρεθεί πλειοδότης.

     

     

    Η εταιρεία Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της έχει μηδέν έσοδα και εισπρακτέα, το σύνολο του ενεργητικού είναι 5.316.250 ευρώ και λοιπά έσοδα 27.221,92 ευρώ. Οι βραχυχρόνιες υποχρεώσεις της είναι 4.869.789 ευρώ.

    Όπως αναφέρεται: «Για την ασφάλεια τραπεζικών δανείων και πιστώσεων ανεξόφλητου υπολοίπου την 30.06.2022 ποσού ευρώ 4.754.113,59 έχει εγγραφεί Α’ προσημείωση υποθήκης ποσού ευρώ τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων είκοσι δύο χιλιάδων (3.522.000), σ’ ένα αγροτεμάχιο συνολικής 15.961,91 τ.μ., μετά του επ’ αυτού ανεγερθέντος βιομηχανικού κτηρίου επιφάνειας 8.613 τ.μ., που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Αχαρνών στο 15ο χιλ. Λεωφόρου Πάρνηθος, και Β’ προσημείωση υποθήκης ποσού ευρώ ενός ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ –ΠΛΕΚΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 30ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 6 εκατομμυρίου (1.000.000), σ’ ένα αγροτεμάχιο συνολικής εκτάσεως 15.961,91 τ.μ., μετά του επ’ αυτού ανεγερθέντος βιομηχανικού κτηρίου επιφάνειας 8.613 τ.μ., που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Αχαρνών στο 15ο χιλ. Λεωφόρου Πάρνηθος.

     

    Η ιστορία

    Πρόεδρος της οφειλέτριας εταιρεία είναι ο Δημήτριος Ηλ. Δοντάς, ο οποίος εμφανίζεται και στο δ.σ. της Prima Συμμετοχές, του μεγαλύτερου μετόχου της εισηγμένης Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία. Στο συγκεκριμένο ακίνητο στεγάζονται και γραφεία της εισηγμένης, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ευριπίδης Δοντάς.

    Η οικογένεια γράφει ιστορία μισού αιώνα στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ με εξαίρεση το βιομηχανικό ακίνητο των Αχαρνών, έχει καταφέρει να διατηρηθεί ζωντανή σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τον κλάδο. Το 1970 ιδρύθηκε η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργική από τους αδερφούς Χρήστο, Χαράλαμπο, Ηλία, Μιχάλη και Ιωάννη Δοντά, οι οποίοι έκαναν την αρχή από μία μονάδα παραγωγής βαμβακονημάτων στα Φάρσαλα.

    Το 1981 η επωνυμία άλλαξε σε Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία και 10 χρόνια μετά εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σήμερα το αντικείμενό της περιλαμβάνει δραστηριότητες, από την εκκόκκιση έως την τελική επεξεργασία και πώληση παντός είδους βαμβακερών νημάτων, ενώ παράγει προϊόντα όπως εκκοκκισμένο βαμβάκι, νήματα βαμβακερά εκρού, πεννιέ-καρντέ, χρωματιστά, υποπροϊόντα εκκοκκίσεως και νηματοποιήσεως βάμβακος.

     

     

    Διαθέτει τρία σύγχρονα εκκοκκιστήρια βάμβακος, δύο στα Φάρσαλα, ένα στη Λαμία, τέσσερα κλωστήρια συνολικής δυναμικότητας 94.272 δακτυλιοφόρων αδραχτιών. ένα κλωστήριο Οpen-End με 1.120 κεφαλές ανοικτής κλώσης και στριπτήρια και βαφεία νημάτων (στο εργοστάσιο της Λιβαδειάς) που αξιοποιούν εμπορικά μέρος της παραγωγής των κλωστηρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εισηγμένη στην ιστοσελίδα της, κατέχει την πρώτη θέση στην εγχώρια παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος με μερίδιο 8,5%, τη δεύτερη θέση στην εγχώρια παραγωγή νήματος, με μερίδιο 10% και την πρώτη θέση στην εξαγωγή νήματος, με μερίδιο αγοράς 15%.

    Ακίνητα

    Τα ακίνητα της Εταιρίας αποτελούνται από το σύνολο γηπέδων – κτιριακών εγκαταστάσεων των τεσσάρων παραγωγικών της μονάδων, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στα Φάρσαλα, τη Λιβαδειά, την Αμφίκλεια και στη Μεγάλη Βρύση Λαμίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγική δυνατότητα του συνόλου των κλωστηρίων νημάτων της Εταιρίας ανέρχεται τους 12.650 τόνους ετησίως.

    Εργοστάσιο Φαρσάλων

    Αναλυτικότερα, το εργοστάσιο των Φαρσάλων, το οποίο αποτελεί την κυρίαρχη παραγωγική μονάδα της Εταιρίας, είναι εγκατεστημένο σε ιδιόκτητο οικόπεδο 281,797 στρεμμάτων με συνολική στεγασμένη επιφάνεια 84.931 τ.μ. και αναπτύσσεται σε 6 χωριστές μονάδες ως εξής :

    Κτιριακό συγκρότημα εκκοκκιστηρίου και αποθηκών

    Α’ Κλωστήριο πεννιέ-καρντέ

    Β’ Κλωστήριο πεννιέ

    Γ’ Κλωστήριο πεννιέ

    Δ’ Κλωστήριο πεννιέ-καρντέ

    Συγκρότημα στριπτηρίου

    Το εργοστάσιο διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης ποιοτικών και παραγωγικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (USTER EXPERT, LOEPFE MILL MASTER), καθώς και ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση των προϊόντων σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας. Τα εργαστήρια αυτά χρησιμοποιούνται και ως χώροι εξέλιξης και πιστοποίησης νέων προϊόντων και μεθόδων παραγωγής.
    Σημειώνεται ότι η Εταιρία έχει πιστοποιηθεί κατά ΙSO 9000 (1996) και κατά ISO 14000 (2000).

    Εργοστάσιο στη Λιβαδειά

    Όσον αφορά στο εργοστάσιο στη Λιβαδειά, αυτό βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 59 στρεμμάτων με κτιριακό συγκρότημα 7,235 στρεμμάτων και οι παραγωγικές του εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν :

    Μονάδα βαφείου κώνων

    Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων

     

    Αμφίκλεια

    Η τρίτη παραγωγική μονάδα της Εταιρίας βρίσκεται στην Αμφίκλεια και περιλαμβάνει μονάδα εκκοκκιστηρίου, η οποία είναι μισθωμένη και παρουσιάζει ετήσια δυναμικότητα 3.500 τόνων εκκ/νου βάμβακος.
    Τέλος, η εξαγορασθείσα μονάδα εκκοκκιστηρίου ισχύος 1850 kw, η οποία βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή Μεγάλη Βρύση Λαμίας είναι εγκατεστημένη σε οικόπεδο 30.000 τ.μ., ενώ η ετήσια δυναμικότητά της αγγίζει τους 4.500 τόνους εκκοκκισμένου βάμβακος ετησίως.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 πέθανε ο Ηλίας Δοντάς, εκ των ιδρυτών της εταιρείας, σε ηλικία 85 ετών, ακολούθησε το 2017 ο Μιχάλης Δοντάς σε ηλικία 86 ετών και το 2021 πέθανε ο Χαράλαμπος Δοντάς σε ηλικία 94 ετών. Ο πρώτος εκ των ιδρυτών που απεβίωσε, ήταν ο Ιωάννης Δοντάς σε ηλικία 61 ετών το 1995.

    Την Εταιρεία σήμερα εκπροσωπεί και δεσμεύει ο κ. Απόστολος Ηλ. Δοντάς, Διευθύνων Σύμβουλος.

    Η σύνθεση του είναι η εξής:

    1) Δοντάς Ευριπίδης – (Πρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος)

    2) Μπιτσικώκος Γρηγόριος – (Αντιπρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος)

    3) Δοντάς Απόστολος του Ηλία – (Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος)

    4) Δοντάς Απόστολος του Ιωάννη – (Εκτελεστικό Μέλος)

    5) Αρσενοπούλου Αρετή – (Μη Εκτελεστικό Μέλος)

    6) Κήττας Χρήστος – (Μη Εκτελεστικό Μέλος)

    7) Σφυρής Αλέξανδρος – (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος)

    8) Σκορδάς Αθανάσιος – (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος)

    9) Μέργου Βαρβάρα-Παρασκευή – (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος)

     



    ΣΧΟΛΙΑ