• Business

    Η ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Η στερλίνα μας προειδοποιεί ότι τα χειρότερα έρχονται

    Brexit


    Για τους περισσότερους Βρετανούς, η βουτιά που κατέγραψε η λίρα στη συνεδρίαση των χρηματιστηρίων την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και την οποία συνέχισε και τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, είναι απλώς μια περίεργη ενόχληση. Πιο πολύ θυμίζει μια αστραπή μέσα στη νύχτα (γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός “flash-crash”) από μια μακρινή καταιγίδα.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τους Times, περισσότεροι από 97.572 άνθρωποι έχουν “σορτάρει” τη λίρα έναντι του δολαρίου, προσδοκώντας προφανώς στην περαιτέρω μεγάλη πτώση του βρετανικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού.

    Για την ακρίβεια, βρίσκεται σε χαμηλά 31 ετών έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται στα 1,24 δολάρια, όπως δείχνει και το παρακάτω διάγραμμα:

    123

    Όμως, στην ουσία, η λίρα εκπέμπει σήμα κινδύνου και προσπαθεί να μας πει ότι κάτι πολύ άσχημο πλησιάζει.

    Συνήθως, όταν ένα νόμισμα κατρακυλά, αυτό μας αφορά αν η πτώση που καταγράφει είναι μεγαλύτερη από 0,5%. Γιατί ένα νόμισμα, στην τελική, αντιπροσωπεύει την οικονομία μιας χώρας στο σύνολό της. Ωστόσο, αν ένα νόμισμα πέφτει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%, τότε κάτι κακό έχει συμβεί.

    Και η λίρα έχει καταγράψει μέχρι σήμερα πτώση της τάξεως του 14%.

    “Από την ημέρα του δημοψηφίσματος (του Brexit) έχει παρατηρηθεί πτώση 14% στη λίρα, ενώ το 3% αυτού του ποσοστού καταγράφηκε την εβδομάδα 3-7 Οκτωβρίου”, δήλωσε σε ένα note προς τους πελάτες ο αναλυτής της Credit Suisse, Sonali Punhani.

    Αυτή η πτώση όπως είναι γνωστό, δίνει ώθηση στις βρετανικές εξαγωγές, ωστόσο ας μη γελιόμαστε. Είναι μονάχα προσωρινό. Πρόκειται μόνο για την ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Έρχεται χειμώνας έτσι κι αλλιώς.

    Η ώθηση των εξαγωγών είναι προσωρινή ακριβώς επειδή το Brexit δεν έχει γίνει ακόμη. Και ενώ η λίρα είναι φθηνότερη, η πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ισχύει ακόμη στο 100%. Όταν όμως αυτό παύσει, τα πράγματα χειροτερέψουν.

    Εάν συμβεί το “σκληρό Brexit”, η χώρα θα προσπαθήσει να κάνει εμπορικές συναλλαγές εκτός από την ενιαία αγορά. Και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί κάλλιστα να θέσει εμπόδια και να επιβάλλει τέλη ώστε τα βρετανικά αγαθά να γίνουν ακριβότερα και τα ευρωπαϊκά να αποκτήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα. Το κόστος θα είναι 15% φόρος σε κάθε βρετανικό εξαγώγιμο προϊόν.

    Μια αδύναμη λίρα όμως δημιουργεί πληθωρισμό. Το παρακάτω διάγραμμα της Credit Suisse αποτυπώνει την κατάσταση:

    cable

    Επίσης μια αδύναμη λίρα σημαίνει ακόμη πιο αδύναμες αποδόσεις στις επενδύσεις των περισσότερων Βρετανών. Τα κεφάλαια, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να “πετάξουν προς άλλη γη και άλλα μέρη”. Το παρακάτω διάγραμμα από το Sky News και το Bloomberg απεικονίζει τον δείκτη FTSE 100. Όπως φαίνεται, αν κανείς έχει επενδύσει σε δολάρια, έχει χάσει εξαιτίας της πτώσης της στερλίνας:

    1 ftse 100 dollar denominated sky

    Εν κατακλείδι, αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλειστεί από την ενιαία αγορά, δε θα μπορεί να κάνει εμπορικές συναλλαγές με την Ε.Ε, ενώ το αδύναμο νόμισμα θα οδηγήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση.

    Όλα αυτά αποτελούν την τέλεια συνταγή για να έρθει η ύφεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Morgan Stanley: Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να μην φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγαλώνει η “φούσκα” στο Λονδίνο; Οι 7 βρετανικές πόλεις με τη μεγαλύτερη έκρηξη στις τιμές των ακινήτων!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ