• Business

    Υπουργείο Υποδομών: Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση οδικού έργου 450 εκατ. ευρώ- Ποιοι μεγάλοι ενδιαφέρονται

    Υπουργείο Υποδομών: Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση οδικού έργου 450 εκατ. ευρώ- Ποιοι ενδιαφέρονται

    Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Ax. Καραμανλής


    Με γοργό βήμα προχωράει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην ωρίμανση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της υποθαλάσσιας ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 450 εκατ. ευρώ, και έχει ήδη μαγνητίσει το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών και διεθνών κατασκευαστικών Ομίλων.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, που αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια προχωρά ο διαγωνισμός για τους Τεχνικούς Συμβούλους που θα υποστηρίξουν το Υπουργείο σε θέματα λιμενικών έργων για την ωρίμανση της δημοπράτησης, καθώς και για τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση οι φορείς, που θα συμμετέχουν στο σχετικό διαγωνισμό εκτιμώμενης αξίας 172.360 ευρώ, είναι οι Marnet A.T.E και ΣΑΛΦΩ και Συνεργάτες Μελετητική Α.Ε.

    Πρόκειται για το δεύτερο σχετικό διαγωνισμό που τρέχει αυτή την περίοδο, καθώς, όπως είχε γράψει το mononews.gr στα μέσα του προηγούμενου μήνα  ξεκίνησε ο διαγωνισμός αξίας 174.000 ευρώ για τους τεχνικούς συμβούλους που θα αναλάβουν τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

    Το έργο και οι μνηστήρες

    Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που τρέχει από το 2016, καθώς πρόκειται για παραχώρηση που είναι πιο χρονοβόρα σε σύγκριση με τους δημόσιους διαγωνισμούς.

    Η διάρκεια της παραχώρησης ανέρχεται στα 35 έτη και αναμένεται να δοθεί μία σκληρή μάχη μεταξύ των ενδιαφερομένων σχημάτων. Στη λίστα με τους επίδοξους μνηστήρες του έργου φιγουράρουν σημαντικά ονόματα του ελληνικού αλλά και του γαλλικού κατασκευαστικού γίγνεσθαι.

    Συγκεκριμένα, τα σχήματα που διεκδικούν το έργο είναι η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η Mytilineos, ο Όμιλος της Ελλάκτωρ μέσω της θυγατρικής του ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, καθώς και η γαλλική εταιρεία Vinci.

    Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υποδομών αναμένει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καθώς και τη γνωμοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Σαλαμίνας. Εφόσον, εξασφαλισθούν τα παραπάνω το Υπουργείο σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους που θα έχουν προκύψει από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς θα έχει στα χέρια του τα τεύχη δημοπράτησης και θα μπορεί να προχωρήσει με τη δημοπράτηση.

    Με μία μετριοπαθή εκτίμηση ενδέχεται εντός του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2023 να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση, ύστερα από την ανάδειξη του αναδόχου την έγκριση του αποτελέσματος  από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την κατακύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

    Η κατασκευαστική διάρκεια του έργου εκτιμάται στα 4 έτη και ως εκ τούτου η ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού οδικού άξονα θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2027 ή τις αρχές του 2028.

    Διαβάστε περισσότερα

    Υπουργείο Υποδομών: Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση οδικού έργου 450 εκατ. ευρώ

    Υπουργείο Υποδομών: Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση έργων αξίας άνω των 550 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ