• Business

    Υπόθεση Folli: Γιατί ξανακτυπάει η «καμπάνα» των ποινικών ευθυνών για Χαράλαμπο Γκότση και στελέχη της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Δεν  είναι ευρύτερα γνωστό αν ο 75χρόνος ρέκτης Χαράλαμπος Γκότσης, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εκτός από την αγάπη που τρέφει για τις οικονομικές επιστήμες και τα ταξίδια, έχει τύχει να εντρυφήσει και στο έργο του Σενέκα. Στο βαθμό που συμβαίνει αυτό, τότε θα γνωρίζει τη ρήση του Ρωμαίου φιλόσοφου και πολιτικού: Ότι δηλαδή «η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση»…

    Μια καθυστέρηση η οποία έφτασε να γίνει το σήμα κατατεθέν, για τον τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη Διοίκηση της Εποπτικής Αρχής, διαχειρίστηκε το ζήτημα της Folli Follie.

    Του μεγαλύτερου σκανδάλου στην νεότερη, επιχειρηματική και χρηματιστηριακή ιστορία του τόπου.

    Πριν από περίπου ένα μήνα ο εισαγγελέας  Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς , έκρινε από την έρευνά του, ότι δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες σε βάρος του πρώην Προέδρου και δύο μελών  της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς, αναφορικά με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που τους καταλόγιζαν, με μήνυσή τους, 19 επενδυτές της  Folli Follie.

    Οι οποίοι στράφηκαν εναντίον τους για «σκόπιμη αδράνεια και προχειρότητα» στους ελέγχους των ισολογισμών της εταιρείας. Έτσι, ο σχετικός φάκελος της δικογραφίας μπήκε στο αρχείο.

    Τώρα όμως, ο ίδιος εισαγγελέας Σπύρος Παππάς, ξαναβγάζει τη δικογραφία από το αρχείο, καθώς ήρθαν στο φως νέα στοιχεία, μέσα από το διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε στην αμαρτωλή  Folli Follie ,από την Price waterhouse Coopers.

    Οπότε η…  «καμπάνα» της αναζήτησης ποινικών ευθυνών, ξανακτυπά για τον Χαράλαμπο Γκότση και τους συν αυτώ.

    Αποτελεί κοινή παραδοχή, ότι η «αγία» οικογένεια των Κουτσολιούτσων κατάφερε  με την άνεσή της να ροκανίσει το χρόνο και να «αποφύγει το στενό μαρκάρισμα» της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς» αμέσως μετά από την αποκάλυψη της υπόθεσης.

    Το πόσο τυχαία ή συγκυριακά ήταν όλα αυτά, σαφώς και αποτελεί αντικείμενο της εκ νέου διερεύνησης.

    Υπάρχει άλλωστε και η επίμαχη ηλεκτρονική αλληλογραφία του διευθυντή ασφαλείας της Folli, που γράφει μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Κύριε Τζώρτζη όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική.

    Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία.

    Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή…»

    Τα ανοικτά ερωτήματα για τον «ταξιδιάρη» Πρόεδρο

    Το «καυτό» αυτό απόσπασμα δεν έχει ακόμη σχολιαστεί από τον Χαράλαμπο Γκότση.

    Ειδικά μάλιστα, όταν έρχεται να προστεθεί στο καίριο ερώτημα για το γιατί η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν απαίτησε να έχει άμεσα τα τραπεζικά «εξτρέ», προκειμένου να διακριβώσει τα πραγματικά διαθέσιμα της Folli Follie.

    Κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει άμεσα, σε διάστημα το πολύ δύο ημερών, σύρθηκε επι μακρόν. Δίνοντας την απαιτούμενη πίστωση χρόνου, σε όσους το ήθελαν, για να καλύψουν τα ίχνη τους.

    Όχι μόνο για τα μετρητά στο ταμείο, που αποδείχθηκαν «πέτσινα» στην πλειονότητά τους, αλλά και για πολλά άλλα.

    «Δεν συντρέχουν λόγοι για τη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli», ήταν η απάντηση που είχε δώσει σε ερώτημα του mononews.gr ο Χαράλαμπος Γκότσης, το μεσημέρι της Παρασκευής, 4 Μαΐου του 2018. Όταν στον απόηχο της αποκαλυπτικής έκθεσης-ρουκέτα του αμερικανικού Fund QCM το «χαρτί» της Folli.. έλιωνε κάτω από τις πιέσεις των πωλητών.

    Μεταγενέστερα, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της άποψης περί μη αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής, δηλώνοντας ότι: «Όποιος έχει εμπιστοσύνη στον μηχανισμό ανεξάρτητης διαμόρφωσης της τιμής, αφήνει τις δυνάμεις της αγοράς να δράσουν στην κατεύθυνση εξισορρόπησης της τιμής, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων…» Τέτοια ωραία και φιλοσοφημένα.

    Η «χαλαρή» διάθεση με την οποία ο Χαράλαμπος Γκότσης αντιμετώπισε το ζήτημα της Folli, φάνηκε και από το γεγονός ότι την μεθεπόμενη μέρα από την αποκάλυψη της υπόθεσης, αναχώρησε για ταξίδι στη Βουδαπέστη.

    Προκειμένου να παραστεί στην προγραμματισμένη σύνοδο διεθνών κεφαλαιαγορών. Από εκεί όμως, κλήθηκε να επιτρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα, καθώς οι εξελίξεις έπαιρναν τις αναπόφευκτα ογκούμενες διαστάσεις.

    Δηλωτικό όλων αυτών είναι και οι «εξηγήσεις» που δόθηκαν στη «Διαύγεια» για τη τροποποίηση του προγράμματος Γκότση.

    Κάνοντας λόγω ότι «εξαιρετικά επείγουσες εξελίξεις σε σοβαρή χρηματιστηριακά υπόθεση, που ανάγκασε τον Πρόεδρο να επιστρέψει στις 8 αντί για τις 11 Μαΐου» του 2018…

    Λίγες μέρες αργότερα, στα μέσα Ιουνίου και ενώ η υπόθεση Folli «έκαιγε» σε πολλά μέτωπα, ο τότε Πρόεδρος της κεφαλαιαγοράς «χτύπησε» ένα ακόμη ταξιδάκι.

    Πλαισιώνοντας την ελληνική αποστολή  που έλαβε μέρος στο Greek Investment Forum, που έγινε στη Νέα Υόρκη. Άμα είσαι ρέκτης δεν κρύβεται…

    Άραγε ο Χαράλαμπος Γκότσης, εκλεκτός της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και «εμφυτευμένος» στη Διοίκηση της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς από τον Γιάννη Δραγασάκη, υποτίμησε την έκταση του σκανδάλου; Είχε στρεβλή ενημέρωση, ή μήπως υπήρξαν κι άλλες παρασκηνιακές «ζυμώσεις» όπως πολλοί πιστεύουν;

    Το σίγουρο είναι ότι η μετοχή της Folli συνέχισε να  «παίζει» στο χρηματιστηριακό  «ταμπλό» μέχρι και τις 24 Μαίου του 2018, όταν και η ίδια η εταιρεία αιτήθηκε την αναστολή διαπραγμάτευσης…

    Τέτοια  «πυγμή» και…  «ορθολογική» αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων, για την απάτη του αιώνα. «Διάβασαν» άραγε λάθος τις εξελίξεις, όλοι οι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ή μήπως συνέβη κάτι άλλο;

    Και τι μπορεί να ήταν αυτό;

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συνολικά 15 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που συνέχιζε να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης η μετοχή της Folli, ο τζίρος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

    Και όσοι στο διάστημα αυτό πίστεψαν τους Κουτσολιούτσους και έκαναν αγορές, απλά έχασαν…

    Άλλοι λίγα και άλλοι περισσότερα, όπως τα  δύο αδέλφια- επιχειρηματίες, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, που κοστολόγησαν τη ζημιά τους στα 3,4 εκατ. ευρώ…

    Ο «αλάνθαστος» της Εποπτικής Αρχής

    Κατά τα άλλα χρειάστηκαν να περάσουν τρείς μήνες, μέχρις ότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επιβάλει (στις 2 Αυγούστου του 2018) τα πρώτα πρόστιμα στα «άνθη του κακού».

    Στα οποία εξέχουσα θέση είχαν τα μέλη της  «αγίας» οικογένειας των Κουτσολιούτσων.

    Επίσης, οι φάκελοι με τις διοικητικές ποινές και μόνο (χωρίς δηλαδή να βγει μπροστά η εποπτική αρχή ως απευθείας μηνυτής) διαβιβάστηκαν μετά από 18 μέρες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Παρήλθαν άλλες 8 μέρες μέχρι οι φάκελοι αυτοί να φτάσουν στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση…

    Ο οποίος μέσα σε ένα εξάμηνο κατάφερε να συντάξει το πρώτο του πόρισμα και να  «δέσει» με βαριές κατηγορίες τους υπευθύνους της μεγάλης απάτης.

    Από τη δική του πλευρά, στις κατά καιρούς αναφορές του, ο Χαράλαμπος Γκότσης, έχει υποστηρίξει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα έπραξε όλα τέλεια και χωρίς την παραμικρή «σκιά» στην υπόθεση της Folli.

    Το μόνο που δεν ζήτησε ο «αλάνθαστος» της Εποπτικής Αρχής είναι να του απονεμηθεί ο…Μεγαλόσταυρος της αποτελεσματικότητας.

    Όπως έλεγε και ο Σενέκας «Οι μικρές λύπες είναι φλύαρες, η μεγάλη οδύνη είναι σιωπηλή».

    Διαβάστε επίσης: 

    Άρθρο παρέμβαση για τη Folli Follie: Ο εισαγγελέας να καλέσει τους κ. Γκότση και Αυλωνίτη- Έτσι θα μάθουμε όλη την αλήθεια

    Folli Follie: Στη Βουλή η δικογραφία με τα email στα οποία γίνεται αναφορά σε Φλαμπουράρη, Χαρίτση και Αραχωβίτη – Έρευνα για Μπαλαούρα

    Η (νέα) ώρα του εισαγγελέα για τη Folli Follie: «Εδώ ο πρόεδρος, εκεί ο πρόεδρος, που είναι ο πρόεδρος;”



    ΣΧΟΛΙΑ