• Business

    iPhone: «Η εξάρτηση κάνει καλό στα κέρδη», απαντούν οι επενδυτές

    • NewsRoom

    Tim Cook, CEO Apple


    Με απαξίωση αντιμετωπίζουν οι επενδυτές της Apple τις ανησυχίες που διατύπωσαν δύο μέτοχοι της εταιρείας σχετικά με την πιθανότητα τα iPhone να προκαλούν εξάρτηση στα παιδιά, υποστηρίζοντας ότι… λίγη εξάρτηση μπορεί να μην είναι και τόσο κακή για τα κέρδη!

    Το hedge fund JANA Partners και το συνταξιοδοτικό ταμείο California State Teachers’ Retirement System (CalSTRS) κατήγγειλαν το Σάββατο ότι η υπερβολική χρήση του iPhone μπορεί να είναι επιζήμια για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αξία της εταιρείας μακροπρόθεσμα.

    Σε αυτό έρχονται να απαντήσουν κάποιοι επενδυτές που υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι τα gadget και τα social media γίνονται… συνήθεια στους ανθρώπους είναι ένας από τους λόγους που εταιρείες σαν την Apple, τη μητρική της Google Alphabet Inc και το Facebook αύξησαν τη χρηματιστηριακή αξία τους κατά 630 δισ. δολάρια το 2017.

    «Επενδύουμε σε πράγματα που προκαλούν εξάρτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο μέτοχος της Apple Ross Gerber, διευθύνων σύμβουλος της Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management. Ο ίδιος έχει επίσης μετοχές της Starbucks, της εταιρείας διαχείρισης καζίνο MGM Resorts International και της εταιρείας αλκοολούχων ποτών Constellation Brands.

    «Τα πράγματα που προκαλούν εξάρτηση είναι πολύ κερδοφόρα», συμπλήρωσε.

    Παρ’ όλα αυτά, η επενδυτική κοινότητα ζητεί, όλο και περισσότερο, από τις εταιρείες να πληρούν υψηλότερα κοινωνικά πρότυπα, ενώ υπάρχει ο φόβος ότι οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες της αγοράς μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών, όπως έχει γίνει, κατά το παρελθόν, και με τις καπνοβιομηχανίες, της εταιρείες οινοπνευματωδών και τον τζόγο.

    Ο Jordan Waldrep, μάνατζερ του USA Mutuals Vice Fund, ο οποίος επενδύει ακριβώς σε μετοχές τέτοιων εταιρειών, δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι το να κατηγορεί κανείς την Apple για την εξάρτηση των πελατών της είναι σαν να κατηγορεί τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα πακέτα των τσιγάρων αντί για τις καπνοβιομηχανίες. «Το προϊόν που προκαλεί την εξάρτηση», υποστηρίζει, «είναι τα social media και τα τσιγάρα».

    Την ίδια άποψη διατυπώνει και ο Kim Forrest, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και αντιπρόεδρος στη Fort Pitt Capital Group, υποστηρίζοντας ότι αν οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές αρχίσουν να ασχολούνται με το πόσο χρόνο περνάει ο κόσμος ασχολούμενος με το κινητό του, τότε το Facebook, το Twitter και τα υπόλοιπα social media διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την Apple.

    «Η Apple είναι απλά το μέσο», υποστηρίζει ο Forrest, εξηγώντας ότι αυτό που προκαλεί εξάρτηση είναι το λογισμικό: «Το λογισμικό είναι ο παράγοντας εκείνος που προκαλεί την έκλυση ντοπαμίνης που σε κάνει να επανέρχεσαι».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα δύσκολα Χριστούγεννα της Apple

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να προστατεύσετε τα IPhone σας από τα κενά ασφαλείας της Apple

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Apple: Σε κίνδυνο όλα τα iPhone, iPad και Mac – «Κερκόπορτα» το Safari



    ΣΧΟΛΙΑ