• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα δύσκολα Χριστούγεννα της Apple

    • Bloomberg
    Apple: Μετά τον Ιανουάριο του 2022 η επιστροφή των εργαζομένων της στα γραφεία

    O CEO της Apple, Tim Cook


    Για την Apple φαίνεται ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν ήταν τελικά τόσο καλά… Οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις του iPhone X το πρώτο τρίμηνο του έτους, επικαλουμένοι ενδείξεις χλιαρής ζήτησης την εορταστική περίοδο.

    Ο αναλυτής Zhang Bin της Sinolink Securities Co. ανέφερε σε ανάλυσή του τη Δευτέρα ότι οι πωλήσεις του iPhone X την εορταστική αυτή περίοδο μπορεί να μην ξεπεράσουν τις 35 εκατ. συσκευές, δηλαδή να πωληθούν 10 εκατ. συσκευές λιγότερες απ’ ό,τι αναμενόταν.

    «Μετά το πρώτο κύμα ζήτησης, η αγορά ανησυχεί πλέον ότι η υψηλή τιμή του iPhone X μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη ζήτηση στο πρώτο τρίμηνο», έγραψε χαρακτηριστικά ο Zhang.

    Η JL Warren Capital LLC ανέφερε ότι οι πωλήσεις θα πέσουν στις 25 εκατ. συσκευές στο πρώτο τρίμηνο του 2018 από 30 εκατ. συσκευές στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, υποστηρίζοντας ότι οι παραγγελίες σε κάποιους προμηθευτές Apple είναι μειωμένες. Η πτώση αντικατοπτρίζει την «ασθενή ζήτηση που υπάρχει λόγω του υψηλού επιπέδου της τιμής του iPhone X και της έλλειψης καινοτομιών με ενδιαφέρον», ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες της η εταιρεία αναλύσεων.

    Σύμφωνα με το εν λόγω σημείωμα, «η κακή είδηση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το πολυδιαφημισμένο X δεν ενίσχυσε την παγκόσμια ζήτηση για το X».

    Η Apple υπολόγιζε στο ανασχεδιασμένο επετειακό iPhone για να αυξήσει τις πωλήσεις της την ώρα που η κεφαλαιοποίησή της οδεύει προς το 1 τρισ. δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει το αντίπαλον δέος της Samsung Electronics, η οποία δείχνει να ανακάμπτει ταχύτατα μετά το σκάνδαλο με τα περιστατικά ανάφλεξης και τις ανακλήσεις του Galaxy Note 7. Στο μεταξύ, κινεζικές επωνυμίες, όπως η Huawei, η Oppo και η Xiaomi διεκδικούν σημαντικό κομμάτι της πίτας στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία.

    Σύμφωνα με την ταϊβανέζικη εφημερίδα Economic Daily News, η Apple φέρεται να αναθέωρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου, στις 30 εκατ. συσκευές, από 50 εκατ. προηγουμένως. Ανέφερε επίσης ότι το βασικό κέντρο παραγωγής iPhone X στην περιοχή Zhengzhou της Κίνας σταμάτησε να προσλαμβάνει εργάτες.

    Επιπλέον, ο αναλυτής της Nomura Instinet, Jeffrey Kvaal, υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα τη μετοχή της Apple, δίνοντας ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή, αντί σύστασης αγοράς, λέγοντας ότι οι πωλήσεις του iPhone X, καθώς και άλλοι θετικοί παράγοντες, έχουν ήδη προεξοφληθεί σε ό,τι αφορά την τιμή της μετοχής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Apple έχει σημειώσει άνοδο 51% φέτος, φέρνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κοντά στα 900 δισ. δολάρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Apple παραδέχεται το απίστευτο: Επιβράδυνε με ενημερώσεις τα παλιότερα μοντέλα της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Apple: Σοβαρό κενό ασφαλείας στο νέο λειτουργικό σύστημα για τους υπολογιστές Mac

     



    ΣΧΟΛΙΑ