• Business

    Υπερταμείο: Κοντά το γαλλικό και το αιγυπτιακό Sovereign Fund για επενδύσεις σε ελληνικά projects

    Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ)

    Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ)


    Κοντά βρίσκεται το Υπερταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες στα Κρατικά επενδυτικά Ταμεία της Γαλλίας και της Αιγύπτου, με στόχο τη συνέπενδυση στην Ελλάδα σε διάφορα projects που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

    Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν και οι επόμενες παραχωρήσεις των θυγατρικών του Υπερταμείου, όπως τα 22 αεροδρόμια, στα οποία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει επενδυτικά το Υπερταμείο, και ενδεχομένως και κάποια από τα Υπερταμεία του εξωτερικού.

    Αυτό προέκυψε από την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου του δικτύου Sovereign Fund EMENA που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Παρίσι και όπου το ελληνικό Υπερταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, απηύθυνε πρόσκληση για συνεπενδύσεις στην Ελλάδα.. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση τόσο από το γαλλικό όσο και από το αιγυπτιακό Sovereign Fund. Το δίκτυο των κρατικών Επενδυτικών Ταμείων EMENA,  ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο και φέτος πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, μέλος του οποίου είναι και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου της Ελλάδας κ. Γρηγόρης Δημητριάδης.

    Σημειώνεται ότι το Υπερταμείο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφειά του, προκειμένου όχι μόνο να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, αλλά και να ενσωματώσει βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Στόχος της συνεργασίας δημόσιων επενδυτικών ταμείων είναι να αναδειχθούν οι κοινές αρχές και στοχεύσεις για τη βέλτιστη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και η δημιουργία αξίας, όχι μόνον σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό . Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από το δίκτυο ΕΜΕΝΑ προωθείται η δυναμική των συνεπενδύσεων στη Μεσόγειο μαζί με αλλά Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία.

    Τονίζεται, ότι οι μεγάλοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες διαφοροποίησης των επενδύσεών τους. Αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και για την Ελλάδα, αξιοποιώντας όχι μόνον το φιλεπενδυτικό κλίμα που υπάρχει πλέον στη χώρα, αλλά και τη δικτύωση που εξασφαλίζει το Υπερταμείο με διεθνή δημόσια επενδυτικά ταμεία.

    Πρόσφατα εξάλλου, στο Delphi Forum ο κ. Ayman Soliman CEO του Αιγυπτιακού Επενδυτικού Ταμείου, είχε πει ότι αξιολογεί τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών και των logistics, ενώ υπογράμμισε ότι η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου καθιστά τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη. Τόνισε, ότι οι σχεδιασμός των επενδυτικών ταμείων είναι μακροπρόθεσμος και εστιάζει σε επενδύσεις με μακρά προοπτική.

    Η επικεφαλής του γαλλικού Υπερταμείου, του Bpifrance, η κα. Isabelle Bébéar ανέφερε ότι η Bpifrance διαχειρίζεται κεφάλαια 67 δισ. ευρώ και στηρίζει τη διεθνοποίηση των γαλλικών επενδύσεων και στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των  συνεπενδύσεων στην περιοχή μέσω του δικτύου ΕΜΕΝΑ.

    Η στρατηγική ενίσχυσης του επενδυτικού ρόλου του Υπερταμείου

    Όπως δήλωσε πρόσφατα στο mononews.gr ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, CEO   του Υπερταμείου,  πραγματοποιούνται επαφές με τον ESM ώστε να αλλάξει η αρχική συμφωνία του ιδρυτικού του νόμου, που προέβλεπε το 50% των εσόδων του να αποπληρώνουν το χρέος και το υπόλοιπο 50% να ενισχύουν την ελληνική οικονομία μέσω χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλων επενδύσεων.

    Ειδικότερα, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για μια διαφορετική αντιμετώπιση και λειτουργία του επενδυτικού ρόλου του Υπερταμείου, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των κεφαλαίων του και τελικά την αύξηση των εσόδων του. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αντιληπτό, ότι η δέσμευση αποπληρωμής του χρέους με το 50% των εσόδων του, περιορίζει τη δυναμική του, χωρίς να δίνει και ιδιαίτερα σημαντικά ποσά στο χρέος.

    Γι αυτό και εξετάζεται μαι διαφορετική διαχείριση των εσόδων του, ώστε να μοχλεύσουν μεγαλύτερα κεφάλαια και να πολλαπλασιάσουν τη δύναμη πυρός του Υπερταμείου, ώστε να συμμετέχει σε επενδύσεις συμπράττοντας με funds, εξασφαλίζοντας μεσοπρόθεσμα μεγαλύτερες αποδόσεις.

    “Κάνουμε συζητήσεις με τον ESM προχωρούν και είμαι αισιόδοξος για την κατάληξή τους και σε αυτές μας βοηθάει και η Blackrock με την οποία συνεργαζόμαστε, ώστε να μην είναι δογματικό το ότι το 50% των εσόδων μας πάει στο χρέος”, είχε πει ο κ. Δημητριάδης.

    “Για να το κάνουμε αυτό προέχει να αποδείξουμε, ότι είμαστε σοβαροί, συστηματικοί και λειτουργούμε σαν ένα κανονικό επενδυτικό Ταμείο, δηλαδή να κάνουμε ένα μετασχηματισμό, που κάνουμε σήμερα. Χρειαζόμαστε εταιρική διακυβέρνηση, δομή, διαδικασίες, στελέχη κάτι που κάνουμε τώρα, ώστε από το 2024 να μπορεί να λειτουργήσει επενδυτικά”, σημείωσε. σήμερα βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης. “Πρέπει να εξελισσόμαστε και ως Υπερταμείο έχουμε δύο πυλώνες ευθύνης. Από τη μια  θέλουμε οι  θυγατρικές μας να βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους και τις αποτιμήσεις τους, τον τρόπο που λειτουργούν και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο τρόπος που επενδύουμε. Ο ιδρυτικός μας νόμος προβλέπει όχι μόνο να αποπληρώνουμε το δημόσιο χρέος με το 50% των εσόδων μας αλλά και να επανεπενδύουμε στην ελληνική οικονομία, τα υπόλοιπα. Το 25% χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το υπόλοιπο 25% σήμερα δεν επενδύεται πουθενά είναι στην Τράπεζα της Ελλάδας ως κατάθεση.

    Στόχος μας είναι, όσα έσοδα έχουμε, να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία και να έχουμε καλύτερες αποδόσεις και να βοηθήσουμε πιο ουσιαστικά στην αποπληρωμή του χρέους, όχι επειδή θα δίνουμε απευθείας χρήματα αλλά επειδή μέσα από τις επενδύσεις που κάνουμε αυξάνουμε τη δύναμή μας και την ελληνική οικονομία”.

    Διαβάστε επίσης

    Γρηγόρης Δημητριάδης (Υπερταμείο): Συζητάμε με τον ESM να αλλάξει η δέσμευση για πληρωμή του 50% των εσόδων μας στο χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ