• Business

    Γρηγόρης Δημητριάδης (Υπερταμείο): Συζητάμε με τον ESM να αλλάξει η δέσμευση για πληρωμή του 50% των εσόδων μας στο χρέος

    Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ)

    Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ)


    Επανεξετάζεται από το Υπερταμείο και τον ESM η αρχική συμφωνία του ιδρυτικού του νόμου, που προέβλεπε το 50% των εσόδων του να αποπληρώνουν το χρέος και το υπόλοιπο 50% να ενισχύουν την ελληνική οικονομία μέσω χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλων επενδύσεων.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Γρηγόρης Δημητριάδης στο mononews.gr, επανεξετάζεται, η αρχική μνημονιακή συμφωνία που προέβλεπε το 50% των εσόδων του Υπερταμείου να πληρώνουν το δημόσιο χρέος και για το θέμα αυτό είναι ήδη σε συζητήσεις με τον ESM, στις οποίες βοηθάει η Blackrock και για την κατάληξή τους είναι πολύ αισιόδοξος.

    Ειδικότερα, όπως εξηγεί έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για μια διαφορετική αντιμετώπιση και λειτουργία του επενδυτικού ρόλου του Υπερταμείου, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των κεφαλαίων του και τελικά την αύξηση των εσόδων του. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αντιληπτό, ότι η δέσμευση αποπληρωμής του χρέους με το 50% των εσόδων του, περιορίζει τη δυναμική του, χωρίς να δίνει και ιδιαίτερα σημαντικά ποσά στο χρέος.

    Γι αυτό και εξετάζεται μαι διαφορετική διαχείριση των εσόδων του, ώστε να μοχλεύσουν μεγαλύτερα κεφάλαια και να πολλαπλασιάσουν τη δύναμη πυρός του Υπερταμείου, ώστε να συμμετέχει σε επενδύσεις συμπράττοντας με funds, εξασφαλίζοντας μεσοπρόθεσμα μεγαλύτερες αποδόσεις.

    “Κάνουμε συζητήσεις με τον ESM προχωρούν και είμαι αισιόδοξος για την κατάληξή τους και σε αυτές μας βοηθάει και η Blackrock με την οποία συνεργαζόμαστε, ώστε να μην είναι δογματικό το ότι το 50% των εσόδων μας πάει στο χρέος.”, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

    “Για να το κάνουμε αυτό προέχει να αποδείξουμε, ότι είμαστε σοβαροί, συστηματικοί και λειτουργούμε σαν ένα κανονικό επενδυτικό Ταμείο, δηλαδή να κάνουμε ένα μετασχηματισμό, που κάνουμε σήμερα. Χρειαζόμαστε εταιρική διακυβέρνηση, δομή, διαδικασίες, στελέχη κάτι που κάνουμε τώρα, ώστε από το 2024 να μπορεί να λειτουργήσει επενδυτικά”, σημείωσε.

    Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Υπερταμείου, σήμερα βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης. “Πρέπει να εξελισσόμαστε και ως Υπερταμείο έχουμε δύο πυλώνες ευθύνης. Από τη μια  θέλουμε οι  θυγατρικές μας να βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους και τις αποτιμήσεις τους, τον τρόπο που λειτουργούν και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο τρόπος που επενδύουμε. Ο ιδρυτικός μας νόμος προβλέπει όχι μόνο να αποπληρώνουμε το δημόσιο χρέος με το 50% των εσόδων μας αλλά και να επανεπενδύουμε στην ελληνική οικονομία, τα υπόλοιπα. Το 25% χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το υπόλοιπο 25% σήμερα δεν επενδύεται πουθενά είναι στην Τράπεζα της Ελλάδας ως κατάθεση.

    Στόχος μας είναι, όσα έσοδα έχουμε, να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία και να έχουμε καλύτερες αποδόσεις και να βοηθήσουμε πιο ουσιαστικά στην αποπληρωμή του χρέους, όχι επειδή θα δίνουμε απευθείας χρήματα αλλά επειδή μέσα από τις επενδύσεις που κάνουμε αυξάνουμε τη δύναμή μας και την ελληνική οικονομία.

    Η συνεργασία με την Blackrock

    Κλειδί στη νέα εποχή που θέλει να περάσει το Υπερταμείο είναι η συνεργασία με την Blackrock, που θα βοηθήσει συμβουλευτικά το Υπερταμείο να μετασχηματιστεί, να αποκτήσει διαδικασίες, δομές και αξιοπιστία και να αξιολογείται από Οίκους Credit Rating για τη δραστηριότητά του.

    “Για να το κάνουμε αυτό, πήραμε  Σύμβουλο την Blackrock η οποία συμβουλεύει και πολλά άλλα Υπερταμεία άλλων χωρών και ζητήσαμε να μας δώσει τις βασικές κατευθύνσεις και να συνεργαστούμε για να φτιάξουμε τις διαδικασίες, και τη δομή για να χτίσουμε ένα σύγχρονο επενδυτικό ταμείο, ένας θεσμικός επενδυτής.

    Η Blackrock επειδή πιστεύει ότι μπορούμε σχετικά σύντομα να μεταξελιχθούμε σε κάτι τέτοιο, ανέλαβε αυτό το ρόλο και η συνεργασία αυτή ξεκίνησε ήδη. Μέσα στο χρόνο θα έχουμε φτιάξει και τη δομή μας, το οργανόγραμμα και τις διαδικασίες με στόχο να είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε και νέες συνεργασίες με άλλα funds”, τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

    Ως παράδειγμα, της λειτουργίας που μπορεί να έχει από το 2024 το Υπερταμείο, έφερε αυτό που έγινε στην Ισπανία.

    “Στην Ισπανία, η κυβέρνηση έδωσε 2 δισ. στο δικό της Υπερταμείο, για να επενδύσουν συνεργαζόμενοι με άλλα διεθνή funds, από κοινού σε εταιρείες στην Ισπανία. Το ισπανικό Υπερταμείο θα μπαίνει με ένα μικρό ποσοστό σε επενδυτικά σχέδια, που ακριβώς επειδή θα έχουν προσελκύσει ένα μεγάλο θεσμικό επενδυτή θα μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερα κεφάλαια.

    Αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς. Πρώτα όμως πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε επενδυτικά και να έχουμε μεγαλύτερες αποδόσεις. Ουσιαστικά θέλουμε να κάνουμε αυτό που έγινε και με το Φαιστός. Το Φαιστός, δημιουργήθηκε με κεφάλαια που αντί να πάνε στο χρέος, αποφασίστηκε να πάνε σε ένα Ταμείο που θα προωθήσει το 5G.

    Αν μπορούμε να εξασφαλίζουμε μεγαλύτερες αποδόσεις από τη διαχείριση των εσόδων μας, ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία, τα χρήματα δεν θα πηγαίνουν απευθείας στο χρέος, αλλά θα μένουν στη χώρα δημιουργώντας ανάπτυξη και αποδόσεις, δημιουργώντας μεγαλύτερες δυνατότητες για μεγαλύτερες αποπληρωμές στο χρέος έμμεσα”.



    ΣΧΟΛΙΑ