• Ναυτιλία

    Γιώργος Προκοπίου (Dynagas): Πούλησε δύο υπερσύγχρονα FSRU στην Energos

    Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής Πηγή: Money Marine

    Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής Πηγή: Money Marine


    Στην πώληση των δύο πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) που είχε ναυλώσει o εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου στο γερμανικό κράτος, προχώρησαν θυγατρικές της ναυτιλιακής του Dynagas.

    Αγοράστρια είναι η Energos Infrastructure, αμερικανική κοινοπραξία, που ελέγχεται κατά 80% από την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Apollo και έχει μειοψηφικό μέτοχο τη New Fortress Energy.

    Πρόκειται για τα FSRU, Transgas Force και Transgas Power, χωρητικότητας 174,000 cbm έκαστο, που κατασκευάστηκαν το 2021, και θα μετονομαστούν σε Energos Force και Energos Power.

    Το τίμημα της συναλλαγής δεν έγινε γνωστό.

    Το 2023 και τα δύο FSRU ξεκίνησαν μακροπρόθεσμες συμβάσεις ναύλωσης με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Αλλαγής.

    Ειδικότερα, το Energos Force θα δραστηριοποιηθεί στο λιμάνι του Stade υπό τη διεύθυνση της κρατικής Deutsche Energy Terminals, ενώ το Energos Power θα λειτουργεί στο λιμάνι του Mukran και έχει υποναυλωθεί στην Deutsche ReGas.

    Πριν από την συμφωνία η Energos Infrastructure είχε 11 πλοία στο στόλο της, επτά FSRU, δύο πλωτές μονάδες αποθήκευσης και δύο πλοία μεταφοράς LNG.

    Μετά το deal και την προσθήκη των δύο επιπλέον FSRU στον στόλο της, η κοινοπραξία θα αναδειχθεί στον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη και χειριστή πλοίων θαλάσσιας υποδομής LNG με εξ ολοκλήρου ιδιοκτησία FSRU που δραστηριοποιείται εντός Ευρώπης.

    Η Dynagas του Γιώργου Προκοπίου είχε συμφωνήσει το 2022 τη ναύλωση των συγκεκριμένων πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) στην γερμανική κυβέρνηση και την Uniper, συνδράμοντας στην προσπάθειά της χώρας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

    «Είμαστε ικανοποιημένοι που ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση και την Uniper, καθώς υποστηρίζουμε εδώ και καιρό τις ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν υποδομές εισαγωγής LNG για να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο. Η εγκατάσταση των δύο FSRUs θα επιτρέψει στη Γερμανία, και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες εισαγωγής LNG έγκαιρα και φιλικά προς το περιβάλλον χωρίς μόνιμο αποτύπωμα στην ξηρά», είχε δηλώσει τότε σχολιάζοντας την ναύλωση ο Γιώργος Προκοπίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Dorian LPG (Τζον Χατζηπατέρας): Στο $1,93 δισ. η κεφαλαιοποίηση της – Η μετοχή εκτοξεύτηκε στα $47,44

    W Marine (Γιάννης Β. Σαραντίτης): Αγόρασε το 17ο πλοίο, αξίας $25,5 εκατ.

    Castor Maritime (Πέτρος Παναγιωτίδης): Πούλησε πλοίο με κέρδος 3,5 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ