• Business

    Υπεράκτια Αιολικά: Τι ζήτησαν RWE, IBERDROLA, EQUINOR και BLUE FLOAT από την Αλεξάνδρα Σδούκου

    Η Αλεξάνδρα Σδούκου στο WindEurope

    Η Αλεξάνδρα Σδούκου στο WindEurope


    Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα σχέδια της Ελλάδας για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
    Οι ισχυροί της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών στην Ευρώπη RWE, IBERDROLA, EQUINOR και BLUE FLOAT στο ετήσιο συνέδριο του συνδέσμου αιολικών WindEurope, πραγματοποίησαν σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές με την  υφυπουργό ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και εξέφρασαν θερμό ενδιαφέρον για το άνοιγμα της αγοράς των υπεράκτιων στην Ελλάδα.
    Οι μεγάλες εταιρείες αυτές, βλέπουν με πολύ θετική ματιά την προοπτική της Ελλάδας, ωστόσο, έδωσαν έμφαση στο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
    Το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε στα επόμενα βήματα, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο και στις αρμοδιότητες που έχει το κράτος και οι επενδυτές. Επίσης στο χρονοδιάγραμμα προς τους διαγωνισμούς και τα κριτήρια.

    Η Ελληνίδα υφυπουργός κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στην εθνική προσπάθεια υλοποίησης των υπεράκτιων αιολικών. Υπενθύμισε ότι στόχος είναι η εγκατάσταση 1,9 γιγαβάτ ως το 2030 και υπογράμμισε ότι τα οφέλη τους δεν αφορούν μόνο τις ΑΠΕ. “Το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας είναι το υψηλότερο στην περιοχή και μεσομακροπρόθεσμα έχει υψηλή αξία για την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ευρώπης”.

    Η ίδια εκτιμά ότι μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εθνική οικονομία:

    “Η Ελλάδα διαθέτει τα ναυπηγεία, τα λιμάνια και τους κατασκευαστές εξοπλισμού με ισχυρή διεθνή παρουσία, όπως στα καλώδια και το σκυρόδεμα, ώστε να ηγηθεί της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών σε ολόκληρη την περιοχή.

    Η προσπάθεια έχει να κάνει και με τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας που θα αποκτήσει ηγετική θέση διεθνώς”.

    Καταλήγοντας, η κα Σδούκου τόνισε ότι στόχος στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών δεν είναι πάντα η εξασφάλιση του χαμηλότερου κόστους, αλλά η εξασφάλιση της μέγιστης αξίας.

    Που θα γίνουν τα πρώτα υπεράκτια

    Οι  5 περιοχές θα γίνουν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα σύμφωνα με το πρόγραμμα διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, είναι Θράκη, Κρήτη, Κυκλάδες, Αττική, Δωδεκάνησα.

    Ειδικότερα, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι τον Ιανουάριο του 2024, η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ εισηγήθηκε τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για υποδοχή έργων ΥΑΠ συνολικής ισχύος 2 GW, η οποία επιμερίζεται ανά περιοχή του ΕΣΜΗΕ ως εξής:

    ΥΑΠ Θράκη (ενδεικτικά ΚΥΤ Ν. Σάντας) 600 MW, Κρήτη 600 MW, Κυκλάδες (Σύρος/Πάρος/Νάξος) 250 MW, Αττική (ΚΥΤ Παλλήνης/ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου) 200 MW, Δωδεκάνησα (ενδεικτικά Κως/Σορωνή) 350 MW.

     Σημειώνει ότι θα ακολουθήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των απαιτούμενων Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ  αι θα την υποβάλει προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ, θα κάνει εκτίμηση του προϋπολογιζόμενου κόστους ανάπτυξης των δικτύων αυτών, το οποίο θα επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και θα ανακτάται από αυτόν μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος (ΧΧΣ).

    Τη μελέτη ο ΑΔΜΗΕ θα εκπονήσει αφού λάβει υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ