• Business

    ΥΠΕΝ: Πράσινη ανταγωνιστική ενέργεια για τη βιομηχανία μέσω διμερών συμβολαίων

    Ανατροπή στα δημοτικά τέλη με εφαρμογή του κανόνα «πληρώνω όσο πετάω» για τα απόβλητα

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Με στόχο μια πράσινη και ανταγωνιστική βιομηχανία το Υπουργείο Ενέργειας εξετάζει μια δέσμη μέτρων και κινήτρων που θα μειώσουν το ενεργειακό της κόστος και θα την ενισχύσουν.

    Κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανίας, αλλά και άλλες παρεμβάσεις που ετοιμάζονται.

    Προτεραιότητα για το Υπουργείο Ενέργειας, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μειώνοντας το ενεργειακό κόστος, αλλά και το ανθρακικό της αποτύπωμα, σημειώθηκε χθες στην άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων από το ΥΠΕΝ.  Εκφράστηκε η πρόθεση να ενισχυθεί η ελληνική  παραγωγή, η ελληνική  μεταποίηση για να ενισχυθεί η ελληνική  οικονομία, με διάφορες παρεμβάσεις.

    Εξετάζεται ένα πακέτο μέτρων που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος και ενισχύσουν την παραγωγική βάση της χώρας, αλλά πρώτα θα συζητηθούν με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και μετά θα ανακοινωθούν. Εφόσον η παρέμβαση ολοκληρωθεί,  και εφόσον εξασφαλιστεί η συμφωνία όλων των πλευρών και των θεσμών, ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν για τους κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, τιμές εξίσου ανταγωνιστικές με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και να τροφοδοτείται από ενέργεια 100% πράσινη.

    Ταυτόχρονα τονίστηκε ότι τα βιομηχανικά τιμολόγια της Υψηλής Τάσης αποτελούν θέμα της ΔΕΗ και όχι του υπουργού Ενέργειας,  το οποίος δεν συμμετέχει στη διαπραγμάτευση βιομηχανίας-ΔΕΗ.

    Ωστόσο, αν και επισήμως το υπουργείο δεν συμμετέχει στη διαπραγμάτευση,   σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πετύχει, η ΔΕΗ από την πλευρά της, να μην τραβήξει τα άκρα, επιτείνοντας το πρόβλημα της βιομηχανίας αλλά να παρατείνει το χρόνο της διαπραγμάτευσης, για τα νέα τιμολόγια.

    Λύση για τη βιομηχανία τα διμερή συμβόλαια

    Μια από τις επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν είναι τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών πράσινης ενέργειας και ενεργοβόρων βιομηχανιών και επιχειρήσεων προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό τους κόστος και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές με ταυτόχρονη επίτευξη των στόχων σε ότι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη μείωση των ρύπων.

    Το υπουργείο σχεδιάζει μια επιτάχυνση των διμερών συμβολαίων μέσω μηχανισμού με συγκεκριμένα κίνητρα στο επόμενο διάστημα,  με στόχο να βοηθηθούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όσο και η μεταποίηση, ο τουρισμός, ακόμα και η εστίαση, δηλαδή τομείς όπου το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό και ξεπερνά το 20% του συνολικού κόστους παραγωγής ή το 20% του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης.

    Η πρώτη διμερής σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί  μέσα στο 2021 και από το 2022 να έχουμε την πλήρη εφαρμογή τους.

    Το πακέτο των μέτρων για την ενίσχυση της βιομηχανίας μελετάται με προσοχή και σε συνάρτηση με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, ώστε να είναι υλοποιήσιμο.

    Στόχος είναι το κόστος ενέργειας των παραγωγικών κλάδων να μειωθεί στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να μην πληρώνει η ελληνική βιομηχανία  το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

    Έξι  προτεραιότητες

    Για το επόμενο διάστημα η ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνει έξι προτεραιότητες. Ειδικότερα:

    Πρώτον η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, τόσο της διανομής όσο και της μεταφοράς. Για τη διανομή μελετώνται παρεμβάσεις για περισσότερη ευελιξία στο διαχειριστή ΔΕΔΔΗΕ με στόχο τη γρηγορότερη αναβάθμιση του δικτύου. Παράλληλα σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ προωθείται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς τόσο για την υποδοχή περισσότερων ΑΠΕ στο δίκτυο όσο και στον άξονα της ταχείας διασύνδεσης του ελληνικού συστήματος με γειτονικές χώρες.

    Δεύτερον, η σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος, που μεταφράζεται σε ταχεία εισαγωγή τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για ΑΠΕ

    Τρίτον η θωράκιση του συστήματος με μονάδες βάσης, ανάγκη που θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από μονάδες φυσικού αερίου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μεταβατικό καύσιμο. Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση υποδομών ασφάλειας και επάρκειας για φυσικό αέριο, τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή όσο και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για έργα όπως το τερματικό της Αλεξανδρούπολης, διεθνή έργα αναβάθμισης και η υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας

    Τέταρτον η στρατηγική για διμερή συμβόλαια παραγωγών από ΑΠΕ και καταναλωτών.

    Πέμπτον αντίστοιχος μηχανισμός διμερών συμβολαίων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών

    Έκτη προτεραιότητα αποτελεί η ενεργειακή αποδοτικότητα, στην οποία εντάσσεται και το εξοικονομώ. Ετοιμάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα. Με την εισαγωγή κριτηρίων για την αξιολόγηση της υπαγωγής στο πρόγραμμα, όπως οι βαθμοί βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, οι βαθμοημέρες (πόσες ημέρες έχει κρύο ή ζέστη σε μία περιοχή) και τα εισοδηματικά κριτήρια των ωφελουμένων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ