• Business

    Υπάρχει σοβαρός λόγος που το αμερικάνικο δολάριο αρχίζει και καταστρέφεται


    Οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για το αμερικάνικο δολάριο. Οι ενδείξεις του δολαρίου σημείωσαν πτώση της τάξεως του 7,5% από το πικ που σημείωσαν στα μέσα Ιανουαρίου και με τη διαπραγμάτευση να κλειδώνει στα 92,50 – στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 16 μήνες.

    Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το γιατί συνέβη αυτή η πτώση – ακόμα και μια φημολογούμενη μυστική συνάντηση των G20 με στόχο να κατατροπώσει το δολάριο.
    Αλλά η υπεύθυνη για θέματα συναλλάγματος ομάδα της Credit Suisse, με επικεφαλής τον Shahab Jalinoos, αποδίδει την αποδυνάμωση του δολαρίου σε κάτι πολύ πιο απλό: την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και την επακόλουθη ανάκαμψη των νομισμάτων των πετρελαιοπαραγωγών.

    “Τα νομίσματα των πετρελαιοπαραγωγών είναι ο κύριος υπαίτιος της ευρείας αποδυνάμωσης του αμερικάνικου δολαρίου”, έγραψε η ομάδα σε μια επιστολή έρευνας στους πελάτες.

    “Οι πετρελαιοπαραγωγοί που χρησιμοποιούν το καναδικό δολάριο και το μεξικάνικο πέσο, έχουν συνεισφέρει πολύ στην αποδυνάμωση του αμερικάνικου δολαρίου, περισσότερο από νομίσματα όπως το ευρώ και το ιαπωνικό γιεν”.

    Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την συμβολή στην ευρεία διαπραγμάτευση του αμερικάνικου δολαρίου από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ομάδα της Credit Suisse.

    screen shot 2016-05-02 at 4.00.14 pm

    Τα νομίσματα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτινάσσονται όποτε η τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται, είναι δυο συνισταμένες που συνδέονται άρρηκτα.

    Και να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο χορεύει σε τρελούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες.

    Το αργό πετρέλαιο της West Texas Intermediate διαπραγματεύεται κοντά στα 45 δολάρια το βαρέλι, ανέβηκε 23,5% από τις 16 Μαρτίου.

    Πρέπει να ειπωθεί όμως, ότι το αποδυναμωμένο δολάριο μπορεί να κάνει και καλό στις ντόπιες εταιρείες, των οποίων τα προϊόντα πωλούνται και σε άλλα νομίσματα που αξίζουν περισσότερο από το δολάριο, όταν αυτό είναι αδύναμο. Ήδη οι αμερικάνικες εταιρείες αρχίζουν να νιώθουν ανακούφιση όσο το δολάριο συνεχίζει την πτώση του.

    crude-oil-5-2-16

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/pente-idisis-gia-tin-ikonomia-ke-tis-agores-pou-prepi-na-gnorizete/42078

    http://www.mononews.gr/pos-i-ellada-pezi-katalitiko-rolo-sta-schedia-putin/42102

     



    ΣΧΟΛΙΑ