• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Αυτό είναι το κατηγορητήριο της SEC κατά του Γιώργου Νίκα (17 σελίδες)

    Γιώργος Νίκας. Επιχειρηματίας


    Για αποκόμιση παράνομων κερδών ύψους τουλάχιστον 2,6 εκατ. δολαρίων, από την ενεργή συμμετοχή του σε διεθνές δίκτυο insider trading, περίπου από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, κατηγορεί τους Μπράιαν Κοέν και Γιώργο Νίκα η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

    Στο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το mononews.gr (δείτε ΕΔΩ) αναφέρεται συγκεκριμένα ότι κατά την προαναφερθείσα περίοδο ο Κοέν, ως γνωστόν, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό μεγάλης διεθνούς επενδυτικής τράπεζας (σ.σ. Goldman Sachs), έστησε το δίκτυο ιδιοποιούμενος από τον εργοδότη του εσωτερικές πληροφορίες που αφορούσαν επικείμενες εταιρικές συναλλαγές.

    Εν συνεχεία, ο Κοέν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της SEC, έδινε τις πληροφορίες αυτές άμεσα ή έμμεσα σε τουλάχιστον ένα άτομο που τις χρησιμοποιούσε για συναλλαγές επί μετοχών. Ο trader αυτός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, μετέφερε, με τη σειρά του, τις πληροφορίες «στον φίλο του Νίκα», ο οποίος τις χρησιμοποιούσε επίσης για παράνομες συναλλαγές επί μετοχών.

    Από τις πληροφορίες που έκλεβε ο Κοέν, ο trader και ο Γιώργος Νίκας έβγαλαν, όπως σημειώνεται, παρανόμως εκατομμύρια, από συναλλαγές επί μετοχών τουλάχιστον δύο διαφορετικών εισηγμένων εταιρειών: της Syngenta και της Buffalo Wild Wings.

    Όπως αναφέρεται, ο Κοέν παρείχε τις υπηρεσίες του στον trader επί αμοιβή, ενώ ο Γιώργος Νίκας πλήρωνε τον τελευταίο δίνοντάς του μερίδιο από τα κέρδη του ή και άλλα οφέλη.

    Τόσο για τον Κοέν όσο και για τον κ. Νίκα, η SEC ζητεί να ληφθούν μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα, για να τους απαγορευθεί να συμμετέχουν στις συναλλαγές, πράξεις, πρακτικές και δραστηριότητες που αναφέρονται στην καταγγελία της, να κατασχεθούν τα κέρδη που έβγαλαν εκμεταλλευόμενοι την εσωτερική πληροφόρηση που είχαν, καθώς και την επιβολή χρηματικής ποινής ή όποιας άλλης ποινής κρίνει το Δικαστήριο.

    Πώς λειτουργούσαν Νίκας και συνεταίρος

    Ο Γιώργος Νίκας και ο trader που είχε πρόσβαση στις εμπιστευτικές πληροφορίες που του έδινε ο Κοέν γνωρίζονταν τουλάχιστον από τις αρχές του 2011 και επικοινωνούσαν συχνά μεταξύ τους με email ή κινητό. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, η σχέση μεταξύ τους ήταν φιλική. Από το 2013 και μετά όμως, αν όχι νωρίτερα, ο trader άρχισε να δίνει στον Νίκα εσωτερικές πληροφορίες με αντάλλαγμα μέρος από τα κέρδη που έβγαζε χάρη στις πληροφορίες αυτές. Και, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ο Νίκας έβγαλε κέρδη χάρη στις πληροφορίες που πήρε τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις.

    Σημειώνεται επίσης ότι σε πάνω από μία περιπτώσεις ο κατηγορούμενος trader ταξίδευε μέχρι τη Νέα Υόρκη και έμενε μάλιστα τη νύχτα στο διαμέρισμα του Γιώργου Νίκα.

    Χάρη στην εσωτερική πληροφόρηση που είχαν, οι δυο τους, όπως αναφέρεται, έβγαλαν τεράστια κέρδη αγοράζοντας μετοχές και παράγωγα (CFD) εταιρειών και παίρνοντας long θέσεις σε εταιρείες που ήταν στόχος εξαγοράς πριν οι πληροφορίες αυτές δημοσιοποιηθούν στο ευρύ κοινό.



    ΣΧΟΛΙΑ