• Business

    ΗΠΑ: Τοπικοί εισαγγελείς συντονίζουν τη δράση τους με το υπουργείο Δικαιοσύνης κατά της Google

    • NewsRoom

    Οι ιδρυτές της Google, Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν


    Γενικοί εισαγγελείς αμερικανικών πολιτειών θα συναντηθούν με δικηγόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικές με τις έρευνες τους για την Alphabet Inc της Google, σύμφωνα με όσα δήλωσαν χθες δύο πηγές στο Reuters.

    Οι έρευνες αναφέρονται σε μονοπωλιακή συμπεριφορά, η οποία ενδεχομένως είναι επιβλαβής για τους καταναλωτές, μέσω του ελέγχου που ασκεί η Google στις διαφημίσεις, αλλά και σε σχετικές κινήσεις σελίδων από την λειτουργία της μηχανής έρευνας.

    Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε πρώτη η εφημερίδα The Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση κοινής στάσης μεταξύ των γενικών εισαγγελέων και του υπουργείου Δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή.

    Δημοσίευμα της εφημερίδας ανέφερε προ καιρού ότι η εταιρεία έχει μυστική μαύρη λίστα με ιστοσελίδες, μεροληπτεί σε βάρος των συντηρητικών ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης και έχει κάνει αλλαγές στους αλγόριθμους αναζήτησης που χρησιμοποιεί, έτσι ώστε να ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών.

    Το δημοσίευμα, που βασίστηκε σε εκτενή έρευνα με περισσότερες από 100 συνεντεύξεις και σε πειραματικές αναζητήσεις πάνω στη μηχανή αναζήτησης, υποστηρίζει ότι η Google, μυστικά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, βάζει σε μαύρη λίστα ορισμένους διαδικτυακούς τόπους, έτσι ώστε να μην εμφανίζονται στα αποτελέσματα των αναζητήσεων που κάνουν οι χρήστες.
    Μεταξύ άλλων, στη μαύρη λίστα μπαίνουν ιστοσελίδες που κάνουν παραβιάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων, που προωθούν την κακοποίηση παιδιών ή τις διαφημίσεις «σπαμ».

    Η Google έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει -και σε επιτροπή του Κογκρέσου- ότι δεν λαμβάνει αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια, ούτε χρησιμοποιεί οποιουδήποτε είδους μαύρες λίστες για να επηρεάσει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ