• Business

    ΗΠΑ: Αγωγή κατά της SpaceX επειδή αποθάρρυνε πρόσφυγες να ζητήσουν δουλειά στην εταιρεία

    • NewsRoom
    Ίλον Μασκ

    Έλον Μασκ


    Αγωγή κατά της SpaceX του Ίλον Μασκ (Elon Musk) κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με αφορμή τις πρακτικές πρόσληψης της εταιρείας.

    Σύμφωνα με την αγωγή, η SpaceX κατηγορείται πως από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Μάιο του 2022 αποθάρρυνε συστηματικά άτομα στα οποία έχει παραχωρηθεί άσυλο, όπως πρόσφυγες, από το να υποβάλουν αίτηση. Παράλληλα, φέρεται να αρνήθηκε να τα προσλάβει ή να εξετάσει την αίτησή τους, λόγω του καθεστώτος υπηκοότητάς τους, κατά παράβαση του νόμου περί μετανάστευσης και ιθαγένειας (INA).

    «Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων της SρaceX και υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι έκαναν ενέργειες που αποθάρρυναν ενεργά δικαιούχους ασύλου και πρόσφυγες από το να αναζητήσουν ευκαιρίες εργασίας στην εταιρεία», δήλωσε η βοηθός γενική εισαγγελέας του Τμήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Κρίστεν Κλαρκ.

    Εκπρόσωπος της SρaceX δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

    Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζητούν από το δικαστήριο να επιδικάσει αναδρομικές αμοιβές υπέρ των δικαιούχων άσυλο και των προσφύγων στους οποίους ισχυρίζονται ότι αρνήθηκε εργασία η SρaceX.

    Παράλληλα ζητούν να καταλογιστούν ποινές αστικής ευθύνης κατά της εταιρείας του Μασκ, σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε σε διοικητικό δικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον.

    Μεταξύ των ισχυρισμών του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η SρaceX, με έδρα της Καλιφόρνια, εσφαλμένα ισχυρίστηκε σε αγγελίες ότι, βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για τον έλεγχο των εξαγωγών, μπορούσε να προσλάβει μόνο πολίτες των ΗΠΑ και κατόχους πράσινης κάρτας. Τέτοιοι νόμοι δεν επιβάλλουν αυτούς τους περιορισμούς προσλήψεων, ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης

    Elon Musk: Θέλει να καταργήσει το μπλοκάρισμα χρηστών από την πλατφόρμα X

    Tesla: Με περιουσία $590 εκατ. αποχωρεί ο CFO

    xAI: Πρεμιέρα για την νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Elon Musk



    ΣΧΟΛΙΑ