ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τράπεζα Πειραιώς: Θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη, την πορεία στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό
Μειώθηκε ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο στις 100,5 μονάδες (από 106,4 μον. τον Αύγουστο), κινούμενος σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περσινό (98,2 μον.).
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να μειώνονται, παραμένουν σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, εξέλιξη που μειώνει τη σχετική αισιοδοξία στην αγορά.
Το θετικό κλίμα που επικράτησε μετεκλογικά μετριάζεται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας και από τις σχετικές δυσχέρειες στην αντιμετώπισή τους.
Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού αυξήθηκε στο 76,8% τον Ιούλιο (από 74% τον Ιούνιο), με την εξασφαλισμένη
παραγωγή να ανέρχονται στους 5,2 μήνες.
Επίσης, καταγράφονται μικτές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, βελτίωση για Μεταποίηση (1,4%) και Ορυχεία – Λατομεία (13,3%), αλλά υποχώρηση για Ηλεκτρικό ρεύμα (6,9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος σημειώθηκε σε Φάρμακα (19,9%) και Τρόφιμα (7,5%), αλλά μείωση για Βασικά Μέταλλα (3,9%).

Απασχόληση
Το β’ τρίμ. του 2023 η απασχόληση στη Βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 2,0%, στα 427,8 χιλ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.
Ηπιότερη ήταν η άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+1,7%, y-oy), με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι να αυξηθούν στους 4.236,5 χιλ. το β’ τρίμ. του 2023 (+69,3 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν).
Ο δείκτης κόστους εργασίας στη Μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 102,5 μονάδες το β’ τρίμ. του 2023, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,1% σε σχέση με ένα έτος πριν.
Δείτε αναλυτικά εδώ το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΙΟΒΕ
Διαβάστε επίσης
Χατζηδάκης: Στον σωστό δρόμο η ελληνική οικονομία
«Mίνι ασφαλιστικό»: Ποια είναι τα νέα επιδόματα – Τι αλλάζει για τους συνταξιούχους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Η άνοδος χάνει δυναμική της μετά τη δήλωση Τραμπ ότι το Ιράν θέλει συμφωνία
- Ιράν–ΗΠΑ: Παράθυρο διαλόγου με σκληρές κόκκινες γραμμές και σκιά κυρώσεων
- Ζαχαράκη: Παρουσίασε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία των ΑΕΙ στη Σύνοδο Πρυτάνεων
- Τουρκία για NAVTEX: Επιθυμούμε τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο – Στο προσκήνιο η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.