Business

Intralot: Προχωρά και σε έκδοση εταιρικού ομολόγου για την άντληση άνω των 100 εκατ. ευρώ

  • NewsRoom
Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot

Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot


Πλώρη και για την έκδοση εταιρικού ομολόγου, που θα είναι διαπραγματεύσιμο στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας βάζει η Intralot.

Οι διαδικασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αποτελούν τον έναν από τους τρεις «πυλώνες» της σχεδιαζόμενης άντλησης κεφαλαίων για την εταιρεία που ίδρυσε πριν από 31χρόνια ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Το ελληνικού δικαίου ομόλογο θα απευθύνεται σε εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν λύσεις προκειμένου να έχουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα προσφερόμενα, αναιμικά επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων. Δίνοντας διέξοδο ακόμη και σε μικροαποταμιευτές, καθώς η ελάχιστη συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκδόσεις ξεκινά από 1.000 ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν από την έκδοση του ομολόγου, η Intralot αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ. Χωρίς επί του παρόντος να έχει «κλειδώσει» το ποσό, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανίχνευσης των προθέσεων της αγοράς.

Χρονικά το εταιρικό ομόλογο θα έρθει μετά από την αύξηση κεφαλαίου, η οποία οριοθετείται στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ.

Το παζλ των κινήσεων Κόκκαλη ολοκληρώνεται  με τις τράπεζες να προχωρούν στη χορήγηση κοινοπρακτικού δανείου, που κατά τα φαινόμενα θα είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Οι συζητήσεις επ’ αυτού βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πιθανότατα στο σχήμα δανειακής χρηματοδότησης θα είναι τρείς ή τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα στην προχθεσινή γενική συνέλευση της Intralot ο Σωκράτης Κόκκαλης απένειμε τα… εύσημα στις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας ότι προσφέρουν καλύτερους όρους χορηγήσεων από τις αμερικανικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι τον Ιούλιο και προκειμένου να αποπληρωθούν ομόλογα της αμερικανικής θυγατρικής (Intralot Inc.) η συνδρομή ήρθε από 6 τράπεζες των ΗΠΑ. Οι οποίες παρείχαν τριετές δάνειο ύψους 230 εκατ. δολαρίων και άλλα 50 εκατ. δολάρια ως ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή.

Η εξόφλησή του γίνεται σε διαδοχικές τρίμηνες δόσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του 2022 και ολοκληρώνονται στις 27 Ιουλίου του 2025. Με την ετήσια αποπληρωμή να είναι 5% για τα δύο πρώτα χρόνια και 10% για το τρίτο.

Η στροφή στην Ελλάδα και τα ντεσού της ΑΜΚ

Προφανώς, η τωρινή στροφή στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι κι αυτή ένα από τα σημεία των καιρών. Όπως και να ’χει, η από τρεις πηγές άντλησης κεφαλαίων για την Intralot έχει δύο ζητούμενα: Κατά πρώτον να κλείσει την τρύπα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, που ανέβηκαν στα 93,27 εκατ. ευρώ στο πρώτο εφετινό εξάμηνο. Ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έξοδο της εταιρείας από την επιτήρηση, όπου βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια.

Δεύτερος, αλλά εξαιρετικά ουσιώδης λόγος, είναι η πρόωρη αποπληρωμή του ευρωπαϊκού ομολόγου με ανεξόφλητο υπόλοιπο 355,568 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024 και φέρει ετήσιο επιτόκιο 5,25%.

Προφανώς σε αυτά τα επίπεδα των 360 εκατ. ευρώ θα κινηθεί και η συνολική αναζήτηση κεφαλαίων από τρείς διαφορετικούς δρόμους.

Αρχής γενομένης από την αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ που αναμένεται να «τρέξει» μέσα στον Σεπτέμβριο. Με τους επενδυτές να έχουν μια ολοκληρωμένη γνώση, τόσο για το ακριβές ύψος του τραπεζικού δανεισμού, όσο και για την έκδοση του εταιρικού ομολόγου. Η οποία πιθανότητα θα γίνει εντός του Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον κατά 68% η νέα ΑΜΚ μπορεί να θεωρείται «κλειδωμένη» καθώς ποσοστό 32,424% είναι στο χαρτοφυλάκιο του Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ 32,9% κατέχεται από τον στρατηγικό εταίρο της εταιρείας που είναι το αμερικανικό fund της Standard General, του νοτιοκορεατικής καταγωγής Σου Κιμ. Επίσης ποσοστό 2,9% έχει ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ιδρυτικό στέλεχος και… ιστορικός CEO της Intralot, που αναμένεται να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του.

Στην επικείμενη κεφαλαιακή αύξηση (τη δεύτερη μετά από την περσινή των 129,22 εκατ. ευρώ) θα επιδιωχθεί και είσοδος νέων «παικτών». Κυρίως διεθνών funds, αλλά και Ελλήνων θεσμικών.

Ανάλογα με τη ζήτηση, που εφ’ όσον είναι υψηλή, μπορεί και το δίδυμο των μεγαλύτερων μετόχων να χαμηλώσουν λίγο τα ποσοστά συμμετοχής τους. Ανοικτό ενδεχόμενο αποτελεί ακόμη και η είσοδος της Ιντρακόμ στην ΑΜΚ. Είτε άμεσα είτε έμμεσα, καθώς έχει το 4,1% στην κυπριακή Alphachoice Ltd, στην οποία ο Σωκράτης Κόκκαλης κρατάει τη μετοχική του θέση στην Intralot.

Σε κάθε περίπτωση με την τριπλή κίνηση Κόκκαλη επιτυγχάνεται η απόσυρση του Ευρωομολόγου με σαφώς χαμηλότερο κόστος για την Intralot. Η οποία αν έβγαινε στις διεθνείς αγορές θα αναγκαζόταν με τις σημερινές δύσκολες συνθήκες να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με επιτόκια της τάξεως του 10%…

Χθες η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με άλμα 9,38% στα 0,70 ευρώ. Με ιδιαίτερα έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς άλλαξαν χέρια 512.387 μετοχές, αξίας 354.678 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Intralot: Αύξηση 14% στα EBITDA το α’ εξάμηνο – Στα 175,3 εκατ. ευρώ τα έσοδα

Προ των πυλών της Intralot ξένοι θεσμικοί

Fitch: Υπό παρακολούθηση για πιθανή αναβάθμιση το αξιόχρεο της IntralotΣΧΟΛΙΑ