• Business

    Intracom Properties: Πώς ο Σωκράτης Κόκκαλης χτίζει εταιρεία αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ

    Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος Intracom

    Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος Intracom


    Την εξαγορά του ποσοστού της οικογένειας Λάππα στην Κλουκίνας Λάππας έχει συμφωνήσει η Intracom, έχοντας υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης.

    Η Intracom έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με την οικογένεια Λάππα, δηλαδή τους βασικούς μετόχους, Ιωάννη, Βιολέττα και Μαίρη Λάππα, με την Κλεοπάτρα Λάππα και με την κυπριακή Mutsafe Limited, κατόχους 18.742.293 μετοχών, που αντιστοιχεί στο 46,6% της Κλουκίνας-Λάππας, για την εξαγορά του παραπάνω ποσοστού έναντι 18,7 εκατ. ευρώ.

    Με αυτά τα δεδομένα η επένδυση Κόκκαλη στην Κλουκίνας-Λάππας υπολογίζεται μέχρι αυτή την ώρα σε 30 εκατ. ευρώ.
    Με δεδομένο ότι ο όμιλος Κόκκαλη θα ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο των 2/3, που θα προσεγγίσει το 70%, στην εισηγμένη, θα ακολουθήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

    Λίγο πριν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης πέρασαν στο Χρηματιστήριο πέντε πακέτα συνολικού όγκου 10,5 εκατομμυρίων τεμαχίων, αξίας 9,45 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την εταιρεία συμμετοχών του Σωκράτη Κόκκαλη μέτοχο της Κλουκίνας – Λάππας με 26,1%.

    Πωλητής των μετοχών ήταν ο Λουκάς Σπεντζάρης (υπολείπεται ένα μικρό μέρος της συμμετοχής του), η διαμάχη των βασικών μετόχων με τον οποίο οδηγήθηκε στα δικαστήρια, καθώς ο ίδιος ζητούσε διαχειριστικό έλεγχο. Τελευταία εξέλιξη ήταν ότι έγινε εν μέρει δεκτή η διεξαγωγή ελέγχου για τη χρήση του 2020. Το υπόλοιπο ποσοστό του κ. Σπεντζάρη, δηλαδή 606 χιλ. μετοχές θα αποκτηθεί βάσει συμφωνίας σήμερα, ανεβάζοντας το ποσό της επένδυσης για την αγορά του ποσοστού του συγκεκριμένου μετόχου στα 9,9 εκατομμύρια ευρώ.

    Στην περίπτωση που στην κατοχή της Intracom περιέλθει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, η επένδυση Κόκκαλη υπολογίζεται σε 68 εκατ. ευρώ, ίση με τη σημερινή αποτίμηση της εισηγμένης. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η συγχώνευση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Κλουκίνας Λάππας με αυτό της νεοσυσταθείσας Intracom Properties, η οποία ανάλογα με το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης θα φανεί αν θα διαπραγματεύεται στο ταμπλό ως εισηγμένη.

    Στην κατοχή της Κλουκίνας – Λάππας είναι δύο σημαντικά εμπορικά ακίνητα επί της Ερμού, μισθωμένα στην Αdidas και στην Inditex (Zara), το κτίριο γραφείων επί της οδού Παστέρ στους Αμπελόκηπους, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εισηγμένης, καθώς και συγκρότημα κτιρίου γραφείων και αποθηκών 9.000 τ.μ. στον Ταύρο, αλλά και οικοπεδικές εκτάσεις στα Οινόφυτα. Θυμίζουμε ότι η Κλουκίνας – Λάππας ελέγχει και τεχνική εταιρεία.

    Ήδη το χαρτοφυλάκιο της Intracom Properties έχει αξία 100 εκατομμυρίων, μόνο από τα ακίνητα της Κλουκίνας Λάππας και τα assets της holdings εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη, με τα οποία προικιστηκε αρχικά. Όπως έχει γίνει γνωστό, σκοπός της Intracom είναι να διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 200 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχει ακίνητα 66 εκατομμυρίων, κυρίως στην Παιανία. Η διοίκηση της Intracom έχει επισης αναφέρει ότι στο κάδρο είναι η μετατροπή της εταιρείας ακινήτων σε ΑΕΕΑΠ, κάτι που θυμίζουμε ότι απαιτεί χαρτοφυλάκιο 25 εκατομμυρίων ευρώ – με τον όμιλο να πληροί ήδη αυτη την προϋπόθεση. Γεγονός είναι πως αν η Intracom Properties γίνει ΑΕΕΑΠ, αφενός θα πρέπει να διαπραγματεύεται σε οργανωμένη αγορά, αφετέρου θα πριμοδοτείται με μια σειρά από φορολογικές απαλλαγές, ενώ θα αποφέρει στους μετόχους μέρισμα απο το 50% των κερδών.

    «Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει η νέα εταιρεία θα δώσει τη δυνατότητα της βέλτιστης αξιοποίησης των ακινήτων της και όχι μόνο. Θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση και άλλων ακινήτων που θα αποκτήσει η Intracom Properties, σε συνεργασία και με άλλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο», είχε τονίσει, ο Δημήτρης Κλώνης, το δεξί χέρι του Σωκράτη Κόκκαλη, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, οπότε επικυρώθηκε η απόσχιση του κλάδου real estate από την εισηγμένη, προαναγγέλλοντας ότι στις αρχές του 2023 θα ανακοινωνόταν σημαντική εξέλιξη, όπερ και εγένετο.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ