• Business

    Intracom: Ο Σωκράτης Κόκκαλης κοιτά μέχρι… Λατινική Αμερική

    Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης της Intralot

    Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης


    Εξαγορές μέχρι τη Λατινική Αμερική εξετάζει η Intracom, η οποία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού του προφίλ και του χαρτοφυλακίου της.

    «Εμείς αποχωρήσαμε από τον παραγωγικό τομέα και θα παρακολουθούμε τομείς με πιθανή κερδοφορία. Η ελληνική αγορά έχει δυνατότητες, όμως η παγκόσμια αγορά αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο προβλέψιμη όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια. Κοιτάμε δυνατότητες σε νέες αγορές, όπως η αναπτυσσόμενη αγορά της Λατινικής Αμερικής», είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος του ομίλου, Σωκράτης Κόκκαλης.

    Αύξηση της συμμετοχής στην Intralot προανήγγειλε ο Κόκκαλης

    Άξια αναφοράς για τους μετόχους ήταν η επιβεβαίωση απόκτησης επιπλέον ποσοστού στην Intralot, καθώς είναι η μόνη εταιρεία με την οποία έχει σχέση η Intracom. «Έχουμε δραστηριοποιηθεί για τη συμμόρφωση της εταιρείας με τις πρακτικές που ισχύουν στις ΗΠΑ για τα τυχερά παιχνίδια και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, για τη βελτίωση της τεχνολογικής βάσης της εταιρείας», είπε ο κ. Κόκκαλης, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω σχέδια. Θυμίζουμε ότι η Intralot έχει προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, το ποσοστό Κόκκαλη φτάνει σήμερα στο 32,4%, ενώ επιδίωξη είναι η έξοδος της μετοχής από το καθεστώς της επιτήρησης.

    Τεχνολογία και real estate στο κάδρο επενδύσεων 500 εκατ.

    Ο Δημήτρης Κλώνης, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης ανέφερε αρχικά ότι το 2022 υπήρξε μια χρονιά ρευστότητας και διάχυτης αβεβαιότητας, ενώ πρόσθεσε πως η αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 αποτελεί καταλυτικό παράγοντα.

    Χαρακτήρισε το 2022 ως ιδιαίτερη χρόνια, που άλλαξε τη δομή του ομίλου και του χαρτοφυλακίου της. Θυμίζουμε ότι η Intracom διαθέτει ίδια κεφάλαια 350,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα ανέρχονται σε 184 εκατομμύρια. Το νέο χαρτοφυλάκιο, που έχει αρχίσει να χτίζεται από τις αρχές του 2023, εστιάζει σε τομείς υψηλής ανάπτυξης. Με δύναμη πυρός 500 εκατομμύρια ευρώ, η Intracom θα υλοποιήσει την επενδυτική της πολιτική σε τρεις πυλώνες: μέσω οργανικής ανάπτυξης, η είσοδος σε νέες αγορές και η απόκτηση ποσοστών ελέγχου σε εταιρείες που καλύπτουν κριτήρια απόδοσης, η απόκτηση μειοψηφικών ποσοστών σε εταιρείες με δυναμική ανάπτυξη και αξιόπιστο management.

    Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα ανέφερε, σε πλήρη εξέλιξη η είσοδος στην Κλουκίνας Λάππας, καθώς έχει υποβληθεί δημόσια πρόταση. Στο τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η απόσχιση ακινήτων της ΚΛΜ, έτσι ώστε να προχωρήσει η συνέργεια με την Intracom Properties. Η εταιρεία ακινήτων που θα προκύψει θα παραμείνει εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στόχος της προσεχούς τριετίας είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 200 εκατ. ευρώ που θα αποφέρουν ετήσια έσοδα από ενοίκια ύψους 8 εκατομμυρίων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του υπολοίπου των μετοχών της Κλουκίνας Λάππας, έπειτα από την απόκτηση του 74,2%, ενώ αυτό που απομένει είναι η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ο εμπορικός κλάδος της Mothercare θα συνεχίσει τη λειτουργία του, μέσω εισφοράς του κλάδου σε νέα εταιρεία, στην οποία η Βιολέττα Λάππα θα συμμετέχει με 40% και η Intracom με 60%. «Ο τζίρος της εταιρείας φτάνει σχεδόν τα 30 εκατομμύρια και πιστεύουμε ότι έχει εξαιρετικές δυνατότητες», τόνισε ο κ. Κλώνης. «Βέβαια, ο τομέας του Mothercare δεν είναι στόχος της εταιρείας μας. Είναι ωστόσο ένα καλό brand name και θα υπάρξει η συνέχιση της καλής διοίκησης», είπε από την πλευρά του ο Σ. Κόκκαλης.

    Η επενδυτική πολιτική της Intracom περιλαμβάνει την οργανική ανάπτυξη, την είσοδο σε νέες αγορές και την απόκτηση ποσοστού ελέγχου σε εταιρείες που καλύπτουν τα κριτήρια απόδοσης. Εκτός του τομέα real estate, η εισηγμένη κοιτάζει κλάδους στους οποίους έχει αποκτήσει εμπειρία, όπως, κατά βάση, η τεχνολογία.

    Οι συνέργειες με τους Ισραηλινούς και η μερισματική πολιτική

    «Είναι η πρώτη επένδυση της ισραηλινής εταιρείας σε χώρα εκτός του Ισραήλ. Εκτίμησαν ότι έτσι μπορούν να έχουν παρουσία σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο πρόεδρος της εισηγμένης, αναφερόμενος στο deal της πώλησης του 90% της Intracom Defence στην Israel Aerospace Industries, έναντι 60 εκατομμυρίων.

    Μετά τη συναλλαγή, κοινή επένδυση των Ισραηλινών και του ομίλου Κόκκαλη αποτελεί η Intracom Aviation, στην οποία η Intracom Ventures (νεοσύστατο fund) συμμετέχει με 51%, ενώ το 49% ανήκει στην Intracom Defence. Η Intracom Aviation συστάθηκε το Φεβρουάριο του 2023 με βασικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών τροποποίησης, επισκευής, συντήρησης και μετατροπής αεροπλάνων, ελικοπτέρων και εν γένει αεροσκαφών και ήδη συνεργάζεται με την Aegean, όπως ειπώθηκε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης.

    Σημειωτέον ότι το δ.σ. εισηγήθηκε την επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή, πολιτική την οποία θα συνεχίσει να εφαρμόζει η Intracom .«Πήραμε μια σωστή απόφαση και θα έχουμε μια καλή πορεία, έχουμε νέα στελέχη και ελπίζω του χρόνου να μπορέσουμε να δώσουμε στους μετόχους ακόμα μεγαλύτερα μερίσματα», διαβεβαίωσε τους μετόχους ο Σωκράτης Κόκκαλης.

    Διαβάστε επίσης

    Σωκράτης Κόκκαλης: Μετά από 50 χρόνια στην Intracom, έχω ακόμα δυνάμεις

    Intrcom: Ολοκληρώθηκε το deal 60 εκατ. ευρώ για την πώληση της Intracom Technologies στην IAI

    Intracom: Αποφάσεις της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ