• Business

    Independent: Δημοσκόπηση δίνει 10% προβάδισμα στο Brexit. Ραγδαία πτώση της στερλίνας


    Η στερλίνα σημείωσε πτώση περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου, καθώς οι traders επηρεάστηκαν σημαντικά από την τελευταία δημοσκόπηση της Independent, που έδειξε προβάδισμα 10 μονάδων υπέρ του Brexit. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, η στερλίνα διαπραγματευόταν στα 1,4343 έναντι του δολαρίου, έχοντας κερδίσει έδαφος τις τελευταίες βδομάδες.

    Όμως, μέχρι το κλείσιμο, κατέγραψε πτώση και έκλεισε στα 1,4234 – 1,57% κάτω.

    Αυτή η πτώση αντανακλά το σοκ που έχει προκληθεί στις αγορές εξαιτίας της μεγάλης πιθανότητας το Ηνωμένο Βασίλειο τελικά να ψηφίσει υπέρ του Brexit στο επερχόμενο κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Εάν αυτό συμβεί, η Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά και οι πιο διακεκριμένοι αναλυτές, αναμένουν ραγδαία πτώση της τιμής της στερλίνας.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει καταφύγει σε μέτρα εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να προσπαθήσει να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα της Μεγάλης Βρετανίας – ένα από αυτά είναι και η εξαγορά λιρών από ξένα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

    Όμως, η πρόσφατη βουτιά της στερλίνας έδειξε ότι τέτοιες στρατηγικές ενέχουν υψηλό ρίσκο, καθώς ακόμα και οι κεντρικές τράπεζες καμιά φορά αποτυγχάνουν να θέσουν υπό έλεγχο τις αγορές.

    Gove-Brexit-New-flag-stock

    Η τελευταία δημοσκόπηση από την Independent έδειξε ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit (Leave) έχει σημειώσει τρομακτική άνοδο 10 μονάδων έναντι της εκστρατείας “Remain”. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.000 πολίτες και τα ευρήματα έδειξαν πως το 55% εξ’ αυτών πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το υπόλοιπο 45% θέλει να παραμείνει.

    Αυτά τα νούμερα καταγράφουν κατά το δυνατό την πιθανή πορεία της ψήφου των Βρετανών πολιτών. Μέχρι στιγμής, αυτό πρόκειται για το μεγαλύτερο προβάδισμα που έχει σημειώσει η εκστρατεία “Leave”, από την πρώτη φορά που η ORB διενέργησε εκ μέρους της Independent δημοσκόπηση για το Brexit, ένα χρόνο πριν. Τότε, η εκστρατεία “Remain” ήταν που διατηρούσε το προβάδισμα των 10 ποσοστιαίων μονάδων.

    Ακόμα και όταν τα νούμερα δεν είναι σταθμισμένα για το αποτέλεσμα, η εκστρατεία “Leave” καταγράφει προβάδισμα της τάξεως του 53%, ενώ η εκστρατεία “Remain” παραμένει στο 47%.

    Παρόλ’ αυτά, οι ειδικοί επί των δημοσκοπήσεων ευελπιστούν πως η εκστρατεία “Remain” θα επανακτήσει τη δυναμική της μέχρι την ημερομηνία του κρίσιμου δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου. Όμως και πάλι, διακυβεύονται πολλά για το χώρο τους, καθώς οι δημοσκόποι είχαν αποτύχει παταγωδώς να προβλέψουν το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών του 2015 – και τώρα, είναι ίσως η τελευταία τους ευκαιρία να ανασυνταχθούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/pos-vretania-mpori-na-echi-tous-idious-metanastes-ke-brexit/52422

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/wall-street-mallon-tha-kani-ena-taxidi-piso-sto-chrono/52655

     



    ΣΧΟΛΙΑ