• Business

    Ηλιάδης-Μπουλούτας: «Φούσκα» στην Κύπρο η τιμωρία τραπεζιτών για τις απώλειες δισ. – Γιατί θέλουν την περιουσία Βγενόπουλου

    • Contributor

    Ανδρέας Ηλιάδης


    Μια τρύπα στο νερό αποδείχθηκε μέχρι τώρα η απονομή δικαιοσύνης για το μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της Κύπρου που στοίχισε το κλείσιμο της Λαϊκής και της Συνεργατικής, την απώλεια €9,5 δις. για καταθέτες, μετόχους και αξιογράφους. Επίσης οι φορολογούμενοι πλήρωσαν €5,2 δισ. για τη Συνεργατική που τελικά έκλεισε. Σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews.com κανένας μέχρι τώρα δεν έχει καταδικασθεί οι ακριβές και οι πολύχρονες έρευνες των διωκτικών αρχών με τους αποσπασμένους αστυνομικούς, οι πανάκριβοι σέρβερ που παραγγέλθηκαν και οι συμβουλευτικοί οίκοι του εξωτερικού που πληρώθηκαν μέχρι τώρα €30 εκατ. απέτυχαν να αποδείξουν ενοχή για τους πρώην τραπεζίτες. Το πιο ωραίο είναι ότι τα πρώην τραπεζικά στελέχη δεν έχουν πληρώσει ούτε τις ποινές των χιλιάδων ευρώ που τους έχει επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου διαπιστώθηκε παράβαση της νομοθεσίας. Η Κεφαλαιαγορά έχει επιβάλει διοικητικά πρόστιμα γύρω στα €10,8 εκατ. στον τραπεζικό τομέα και από αυτά πληρώθηκαν μέχρι σήμερα οι €448.000.

    Ο Ανδρέας Βγενόπουλος 

    Για την είσπραξη των υπόλοιπων ποσών ακολουθούνται όλες οι νενομισμένες διαδικασίες, περιλαμβανομένων και των δικαστικών αγωγών.  Θολό φαίνεται να είναι το τοπίο γύρω από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Αντρέα Βγενόπουλου.
    H κεκλεισμένων θυρών συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών περισσότερο συσκότισε παρά διαφώτισε την κοινή γνώμη για το αν έχουν βρεθεί τα περιουσιακά στοιχεία και τι γίνεται μετά το θάνατό του.
    Η τελευταία απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να επιβάλει χρηματική ποινή στα τέσσερα στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και κυρίως ο διαχωρισμός της υπόθεσης από το ευρύτερο σκάνδαλο της οικονομίας αποτελούν μια επιβεβαίωση για την αποτυχία αυτών που ετοίμασαν τα κατηγορητήρια.
    Οι  τέσσερις υποθέσεις που καταχωρήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα αφορούν επιμέρους θέματα μη ορθής τραπεζικής πρακτικής και όχι την ουσία του σκανδάλου που οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων. Οι υποθέσεις έχουν καταρρεύσει η μία μετά την άλλη.
    Για την Τράπεζα Κύπρου υπήρξε καθολική αθώωση των κατηγορουμένων και για τη Λαϊκή επιβολή χρηματικού προστίμου.
    Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους €150.000 στον Ευθύμιο Μπουλούτα και από €120.000 στους Παναγιώτη Κουννή, Νεοκλή Λυσάνδρου και Μάρκο Φόρο. Η μη δίωξη και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου του Χρίστου Στυλιανίδη και του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Κωνσταντίνου Μυλωνά, έγινε γιατί τελικά χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας.
    Ανατροπή υπήρξε και στη δίκη της Τράπεζας Κύπρου.
    Το Τριμελές Εφετείο κατά πλειοψηφία αθώωσε το πρωί της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου 2018 τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη αλλά και την Τράπεζα Κύπρου.
    Ο κ. Ηλιάδης καταδικάστηκε στις 5 Ιανουαρίου 2018 σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών, ενώ στην Τράπεζα Κύπρου επιβλήθηκε πρόστιμο 120.000 ευρώ.
    Η Τράπεζα Κύπρου ως νομική οντότητα και ο Ανδρέας Ηλιάδης, τότε διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος, κρίθηκαν ένοχοι στις 14 Δεκεμβρίου 2017 για την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς μέσω παραπλανητικών δηλώσεων για κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας στην ετήσια Γενική Συνέλευσή της στις 19 Ιουνίου 2012.
    Το Εφετείο αποφάνθηκε πλειοψηφικά,  ότι ο κ. Ηλιάδης ήθελε να καθησυχάσει τους μετόχους όταν ανέφερε ότι το έλλειμμα των 200 εκατ.  στη συνέλευση της 19ης Ιουνίου 2012 ήταν διαχειρίσιμο και θα καλυπτόταν από την Τράπεζα Κύπρου.
    Το Εφετείο εξέτασε κατά πόσον στόχευε  μέσω της δήλωσης ο διευθύνων σύμβουλος και η Τράπεζα να χειραγωγήσουν την αγορά.
    Η υπόθεση που πλέον εκκρεμεί ενώπιον της δικαιοσύνης είναι της Focus. Προς το παρόν στις δικαστικές αίθουσες ροκανίζεται ο χρόνος  με ενστάσεις επί ενστάσεων.
    Ανδρέας Ηλιάδης
    Ανδρέας Ηλιάδης

    Μια φορά… κι έναν καιρό

    Από την εποχή που τα πρώην τραπεζικά μεσουρανούσαν στο σύστημα, μπορούσαν να βλέπουν με άνεση την πολιτική εξουσία, να δίνουν το στίγμα της οικονομικής ζωής του τόπου, να συναστρέφονται με τους ισχυρούς, μέχρι σήμερα όλα έχουν αλλάξει.
    Από το απόγειο της παντοδυναμίας τους, τα κάποτε ισχυρά ονόματα του τραπεζικού system είτε ξεχάστηκαν, είτε αντιμετώπισαν κατηγορητήριο και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, είτε πέθαναν αιφνιδίως αλλάζοντας την ιστορία και τη ροή των εξελίξεων.
    Το σήμα κατατεθέν των πρώην τραπεζιτών είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος με το πούρο, τα ταξίδια αστραπή από την Ελλάδα στην Κύπρο, που προτιμούσε να φεύγει με ιδιωτικό αεροπλάνο αυθημερόν από την Κύπρο με τα στελέχη του και τον λογαριασμό πλήρωνε η Λαϊκή Τράπεζα .
    O επιχειρηματίας – τραπεζίτης persona non grata στην Κύπρο όσο ζούσε, βρέθηκε αντιμέτωπος με αγωγή από την Λαΐκή Τράπεζα, αλλά και τα προκαταρκτικά διατάγματα, παγκόσμιας εμβέλειας για το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων σε ύψος €3,9 δις. ευρώ.
    Εκεί δηλαδή που τοποθετεί η Κύπρος τη ζημιά που υπέστη εξ αιτίας του και η ιστορία λίγο πολύ γνωστή για το τι έγινε με τη διαχείριση της Λαϊκής.
    Επειδή το όνομα Βγενόπουλος πάντα το συνόδευε ένας μύθος, ακόμη και σήμερα δυο χρόνια μετά το θάνατό του υπάρχουν πολιτικοί στην Κύπρο και στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά ότι ζει στη μακρινή Βενεζουέλα ή κάπου αλλού.
    Οι θεωρίες και οι μύθοι παίρνουν και δίνουν αλλά το βέβαιο είναι ότι πριν το θάνατό του είχε σημάνει και το τέλος της παντοδυναμίας του.
    Πρόσωπο αμφιλεγόμενο που πατούσε τις γκρίζες ζώνες της νομιμότητας στο τέλος έχασε την παλιά του αίγλη, λόγω των εξελίξεων που έτρεξαν. Είτε με την ελληνική και κυπριακή δικαιοσύνη, είτε λόγω ότι αποχώρησε από την MIG και τη διαχείριση ανέλαβε  η  Τράπεζα Πειραιώς, λόγω των χρεών που είχε η εταιρεία.
    Ο Ανδρέας Ηλιάδης, είναι αυτοδημιούργητος banker, στον οποίο οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου είχαν εμπιστευτεί το τιμόνι του ομίλου για 8 ολόκληρα χρόνια χωρίς ποτέ κανείς να τον αμφισβητήσει.
    Στα χέρια του η Τράπεζα Κύπρου έγινε ένας οργανισμός που παρήγαγε κέρδη δισεκατομμυρίων.
    Η διαφορά του με τον κ. Βγενόπουλο εμφανής σε όλα τα σημεία. Ακόμη και όταν έπρεπε να προσέλθει στο δικαστήριο, δεν έφερε νομικά προσκόμματα, δεν ταλαιπώρησε τις Αρχές και επωμίστηκε το βάρος των ευθυνών που του αναλογούσαν για τις δηλώσεις που είχε κάνει στην γενική συνέλευση.
    Στην εποχή της τραπεζικής παντοδυναμίας του, δεκάδες ήταν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο φτωχόπαιδο ή τον λοκατζή που κατάφερε να ανέλθει στην ψηλότερη πυραμίδα ενός μεγάλου οργανισμού, όπως είναι η Τράπεζα Κύπρου. Κάποιοι μάλιστα, τον αποκαλούσαν το παιδί του λαού.
    Δεν ξέρουμε αν τελικά ο Ηλιάδης είναι παιδί του λαού, αλλά σίγουρα δεν ήταν γόνος οικογένειας από τζάκι για να διεκδικήσει την εποχή εκείνη μια θέση στην Τράπεζα Κύπρου.

    Ο λογαριασμός που πλήρωσαν οι πολίτες

    Στα €9,4 δισ. ανέρχεται ο λογαριασμός του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων, ο επηρεασμός των αξιογράφων και ο μηδενισμός των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, μετά τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup του Μαρτίου 2013.
    Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των €100 χιλ. που απομειώθηκαν στη Λαϊκή Τράπεζα ήταν €3,9 δισ. ενώ στην Τράπεζα Κύπρου κουρεύτηκαν καταθέσεις €4 δισ. Το σύνολο του κουρέματος των καταθέσεων ήταν €7,8 δισ.
    Οι κάτοχοι των αξιογράφων στην Τράπεζα Κύπρου έχασαν €600 εκατ. και στη Λαϊκή Τράπεζα €800 εκατ., με το σύνολο του λογαριασμού να φτάνει και €1,4 δισ. Ουσιαστικά, στην Τράπεζα Κύπρου το κούρεμα καταθέσεων και των αξιογράφων ήταν €4,5 δισ., ενώ στη Λαϊκή Τράπεζα ήταν €4,9 δισ.
    Σε επίπεδα που ξεπερνούν ακόμα και το bail – in των ανασφάλιστων καταθετών και κατόχων αξιογράφων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, φτάνει το μέγεθος της στήριξης του κράτους προς τον Συνεργατισμό. H συνολική στήριξη του Συνεργατισμού ξεπερνά τα  €5 δισ.
    Ο λογαριασμός εκατομμυρίων που δεν πλήρωσαν οι τραπεζίτες
    Φορτώθηκαν με πρόστιμα €10,8 εκατ. οι τραπεζίτες  από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χωρίς ωστόσο να έχουν καταβάλει τα οφειλόμενα λόγω προσφυγών στη Δικαιοσύνη και αντιπροσφυγών από την Επιτροπή.
    Στον Ευθύμιο Μπουλούτα έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους €1 εκατ. στον Ανδρέα Ηλιάδη €820 χιλ., στον Ανδρέα Βγενόπουλο €705 χιλ. και στον Θεόδωρο Αριστοδήμου €690 χιλ. Με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στον κ. Μπουλούτα είχε επιβληθεί και πρόστιμο ύψους €100 χιλ. για παραπλανητικές δηλώσεις σε σχέση με τη ρευστότητα της Λαϊκής.
    Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους €50.000 στον Γιάννη Κυπρή, €60.000 στον   Ανδρέα Ηλιάδη, €50.000 στον Γιάννη Πεχλιβανίδη, €60.000 στον Θεόδωρο Αριστοδήμου και €70.000 στην Τράπεζα Κύπρου για μη ανακοίνωση εμπιστευτικής πληροφορίας σε σχέση με τις  κεφαλαιακές της ανάγκες.
    Επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους €160.000 στην Τράπεζα Κύπρου,  €140.000 στον Ανδρέα Ηλιάδη, €120.000 στον Γιάννη Κυπρή, €10.000 στον Ανδρέα Αρτέμη, €10.000 στον Γεώργιο Μ. Γεωργιάδη, €10.000 στον   Κώστα Χατζήπαπα και €10.000 στον Κώστα Ζ. Σεβέρη για μη ανακοίνωση εμπιστευτικών πληροφοριών σε σχέση με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
    Επιβλήθηκε πρόστιμο  συνολικού ύψους €950.000 στην Τράπεζα, €530.000  στον Θεόδωρο Αριστοδήμου, €530.000 στον Ανδρέα Ηλιάδη, €330.000 στον Γιάννη Κυπρή, €330.000 στον   Γιάννη Πεχλιβανίδη, €170.000 στον Ανδρέα Αρτέμη, €110.000 στον Κώστα Σεβέρη, €110.000 στον Γιώργο Γεωργιάδη, €110.000 στον Κώστα Χατζήπαπα, €110.000 στον Νικόλα Τσάκο, €80.000 στον  Ανδρέα Ιακωβίδη, €80.000 στον Σταύρο Κωνσταντινίδη και €80.000 στον Χρίστο Χατζημιτσή για Παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με την επένδυση της Τράπεζας σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.
    Επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους €1.050.000 στη Λαϊκή Τράπεζα, €705.000  στον   Ανδρέα Βγενόπουλο, €705.000 στον Ευθύμιο Μπουλούτα, €430.000 στον Χρίστο Στυλιανίδη, €430.000 στον Παναγιώτη Κουννή, €170.000  στον  Ελευθέριο Χιλιαδάκη, €200.000 στον  Νεοκλή Λυσάνδρου, €35.000 στον  Βασίλη Θεοχαράκη, €90.000 στον  Κωνσταντίνο Μυλωνά, €90.000 στον  Μάρκο Φόρο, €100.000 στην Αννίτα Φιλιππίδου, €50.000 στο Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων CPB και €10.000 στον Δημήτρη Πλέιπελ, για παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με την επένδυση της Τράπεζας σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.
    Στην Ελληνική Τράπεζα επιβλήθηκε πρόστιμο €100.000. Επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους €50.000 στον Χρίστο Στυλιανίδη και €70.000 στον Ευθύμιο Μπουλούτα για μηανακοίνωση εμπιστευτικής πληροφορίας σε σχέση με κρατική στήριξη. Επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους €25.000 στην Τράπεζα Κύπρου, €70.000 στον  Ανδρέα Αρτέμη, €70.000 στον   Γιάννη Κυπρή, €70.000 στον Γιάννη Πεχλιβανίδη, €50.000 στον Σταύρο Κωνσταντινίδη, €30.000 στον  Κώστα Σεβέρη, €30.000 στον Γιώργο Γεωργιάδη, €30.000 στην Ειρήνη Καραμάνου και €70.000 στον Χρίστη Χατζημιτσή (Ανώτερος γενικός διευθυντής Συγκροτήματος Οικονομικής Διεύθυνσης και Στρατηγικής) για διατήρηση της λογιστικής υπεραξίας που προέκυψε από την αγορά της Uniastrum Bank.
    Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους €200.000 στον Ευθύμιο Μπουλούτα, €200.000 στον  Χρίστο Στυλιανίδη, €140.000 στον Παναγιώτη Κουννή, €160.000 στον   Νεοκλή Λυσάνδρου, €140.000  Ελευθέριο Χιλιαδάκης, €120.000 στον Μάρκο Φόρο, €100.000 στον Κωνσταντίνο Μυλωνά και €80.000 στην Αννίτα Φιλιππίδου για μη επάρκεια των προβλέψεων (provisions) για τα δάνεια, στις οικονομικές καταστάσεις της Λαϊκής.
    Επιβλήθηκε πρόστιμο στην Τράπεζα Κύπρου πρόστιμο ύψους €15.000, €100.000 στον Θεόδωρο Αριστοδήμου, €100.000 στον Ανδρέα Ηλιάδη, €70.000 στον   Γιάννη Πεχλιβανίδη, €70.000 στον Γιάννη Κυπρή, €50.000 στον Σταύρο Κωνσταντινίδη, €30.000  στον Κώστα Σεβέρη, €30.000 στον Γεώργιο Γεωργιάδη, €30.000 στην Ειρήνη Καραμάνου,  €30.000 στον Μάνθο Μαυρομμάτη και €70.000 στον Χρίστη Χατζημιτσή για ενδεχόμενη μη επάρκεια των προβλέψεων (provisions) για τα δάνεια, στις οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας Κύπρου.
    Ευθύμιος Μπουλούτας
    Ευθύμιος Μπουλούτας



    ΣΧΟΛΙΑ