• Business

    Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης: Ελήφθη η επενδυτική απόφαση- Συζητήσεις με Εθνική και Eurobank


    Την επενδυτική απόφαση για τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη έλαβαν χθες τα ΔΣ των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΗ. Σε συνέχεια αυτού, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της κοινής εταιρίας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» για να εγκρίνει αποφάσεις, να προχωρήσουν οι δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες και να γίνει η εκκίνηση του έργου.

    Η νέα μονάδα που θα τεθεί σε λειτουργία το 2025, θα δώσει τόσο στη ΔΕΠΑ όσο και στη ΔΕΗ τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρική ενέργεια ανταγωνιστικού κόστους, αλλά και ενίσχυσης των αποτελεσμάτων τους από την κερδοφορία τους. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 υπεγράφη συμφωνία με την οποία η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξαγόρασαν το 51% και 29% αντίστοιχα της εταιρείας που αναπτύσσει τη μονάδα, ενώ η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% των μετοχών.

    Η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες και ειδικότερα με την Εθνική, ενώ ενδέχεται να προστεθεί και η Eurobank. Σημειώνεται ότι έχει πρόσβαση σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος χρηματοδότησης (project finance χωρίς εξασφαλίσεις) και δυνατότητα δανεισμού έως 80% του κόστους επένδυσης.

    Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε €395 εκ. και η ανάγκη σε συνολικά ίδια Κεφάλαια είναι της τάξεως των €80 εκ., ενώ θα έχει υψηλή απόδοση κεφαλαίων και κερδοφορία. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων υπολογίζεται σε άνω του  10% με ετήσιο EBITDA πάνω από 100 εκ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας, σταδιακά μειούμενο και με μικρή περίοδο  απόσβεσης της επένδυσης.

    Εν τω μεταξύ στις 26 Ιανουαρίου εξελέγη το 9μελές νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» από τη  Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Πρόεδρος της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» παραμένει ο Χρήστος Κοπελούζος, Αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο Σωτήρης Χατζημιχαήλ, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Μετασχηματισμού της ΔΕΗ.

    Σε θέσεις μελών του Δ.Σ. τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, το στέλεχος του Ομίλου Κοπελούζου Ιωάννης Αράπογλου, ο Φώτης Μακρυλέας (Finance Controlling Director της ΔΕΗ), ο Περικλής Στρατηγόπουλος (Διευθυντής Κλάδου του ΑΗΣ Κομοτηνής της ΔΕΗ), ο Νικήτας Δημόπουλος (Διευθυντής Κλάδου του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ) και ο Δημήτρης Ταμβάκης (Project Manager ΑΠΕ στη ΔΕΠΑ). Η θητεία του νέου ΔΣ λήγει στις 25 Ιανουαρίου 2028.

    Η σημασία του έργου

    Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι στον κόμβο των πηγών και διαδρομών του φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU σημειώνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις και χωρίς να έχει ρίσκο εφοδιασμού. Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης στη Νέα Σάντα, δηλαδή ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που δημιουργεί το πλάνο απολιγνιτοποίησης των γειτονικών χωρών. Η σημασία της είναι μεγάλη για τις γειτονικές χώρες, καθώς δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες των χωρών αυτών στα προσεχή έτη.

    Η μονάδα θα έχει συντελεστή απόδοσης 63%, δηλ. θα έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά και άρα θα έχει υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης. Το χαμηλό μεταβλητό κόστος σημαίνει ότι η μονάδα θα είναι πιο φτηνή από τις θερμικές, και άρα η πιο ελκυστική επιλογή για σύναψη διμερών συμβολαίων (PPAs).

     Τα οφέλη για τη ΔΕΠΑ

    Πολλαπλά είναι τα οφέλη για τη ΔΕΠΑ από τη συμμετοχή της στην «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης».  Ειδικότερα, θα συνεισφέρει στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων της ΔΕΠΑ,  αφού τα οικονομικά αποτελέσματα της μονάδας θα ενισχύσουν την κερδοφορία της ΔΕΠΑ Εμπορίας

    Επίσης, είναι χαμηλό το ρίσκο της επένδυσης, καθώς η μονάδα θα λειτουργεί με PPAs και θα είναι η πιο ανταγωνιστική σε τιμή, ενώ παράλληλα είναι σε πολύ πλεονεκτική θέση για εξαγωγές που σημαίνει περαιτέρω μείωση του ρίσκου.
    Λόγω της προνομιακής χρηματοδότησης που μπορεί να εξασφαλίσει είναι μικρή η ανάγκη της σε Ίδια Κεφάλαια (~€80 εκ. για το 100%)

    Επίσης, με το διμερές συμβόλαιο που θα έχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη μονάδα θα έχει διασφαλίσει ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ΕΠΑ Αττικής, καθώς η μονάδα θα είναι η πιο φθηνή από τις θερμικές, και άρα η πιο ελκυστική επιλογή για σύναψη διμερών συμβολαίων.

    Επιπλέον, η μονάδα θα έχει κατανάλωση φυσικού αερίου τα πρώτα έτη λειτουργίας ~1 bcm. Η ΔΕΠΑ μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι έχει κλείσει δυναμικότητα στο FSRU, και να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την κατανάλωση που θα αφορά το δικό της διμερές συμβόλαιο.

    Πού θα εγκατασταθεί η μονάδα

    Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης, στο οικοδομικό τετράγωνο ΟΤ28 συνολικής επιφάνειας 181.181 m2 εκ των οποίων:
    -15.450 m2 καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες).
    -16.000 m2 καταλαμβάνει ο υποσταθμός 400 KV.
    -5.000 m2 καταλαμβάνουν τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου.
    -240 m2 καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
    – 600 m2 θα καταλάβουν οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ