• Business

    Οικογένεια Ρότσιλντ: Σχέδιο εξαγοράς και εξόδου από το χρηματιστήριο της επενδυτικής τράπεζας Rothschild & Co

    • NewsRoom

    O Αλεξάντρε Ρότσιλντ ηγείται της τραπεζικής δυναστείας τα τελευταία 4 χρόνια


    Έξοδο από το χρηματιστήριο και ιδιωτικοποίηση σχεδιάζει η οικογένεια Ρότσιλντ για την επενδυτική τράπεζα Rothschild & Co, της οποίας κατέχει το 38,9% των μετοχών και το 47,5% των δικαιωμάτων ψήφου.

    Στο τιμόνι της τραπεζικής δυναστείας βρίσκεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Αλεξάντρε Ρότσιλντ, ο γιος του Ντέιβιντ ντε Ρότσιλντ. Πρόκειται για την έβδομη γενιά που ηγείται των οικογενειακών επιχειρήσεων, που μετράνε μια ιστορία 200 ετών.

    H προσφορά της τραπεζικής δυναστείας στους μετόχους

    Σε ανακοίνωσή της, η Concordia, οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας δήλωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες και επενδυτές για να χρηματοδοτήσει προσφορά για τον εισηγμένο όμιλο στο χρηματιστήριο στο Παρίσι.

    Οι μετοχές της τράπεζας ανέκαμψαν πάνω από 20% αμέσως μετά την ανακοίνωση, με την Concordia να ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά για τις μετοχές της επενδυτικής τράπεζας στα 48 ευρώ έκαστη. Την Παρασκευή η τιμή της μετοχής έκλεισε στο 40,25 ευρώ, με την ανάκαμψη της Δευτέρας ανέβηκε στα 47 ευρώ.

    Οι μέτοχοι της Rothschild & Co θα λάβουν επίσης μέρισμα 1,4 ευρώ ανά μετοχή και, εάν η Concordia καταθέσει την προσφορά της, μια εξαιρετική διανομή 8 ευρώ ανά μετοχή.

    Η Rothschild & Co διαθέτει τρία τμήματα: παγκόσμια συμβουλευτική, διαχείριση πλούτου και περιουσιακών στοιχείων και εμπορική τραπεζική. Η Concordia αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν χρειαζόταν πρόσβαση σε κεφάλαια από τις δημόσιες αγορές μετοχών και, δεδομένου του μακροπρόθεσμου χαρακτήρα τους, ήταν πιο λογικό για τον όμιλο να είναι ιδιωτικός.

    Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Κάθε μία από τις επιχειρήσεις αξιολογείται καλύτερα με βάση τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις της και όχι με βάση τα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Αυτό καθιστά την ιδιωτική ιδιοκτησία της ομάδας πιο κατάλληλη από μια δημόσια καταχώριση.»

    Μία ιστορία 200 ετών

    Η γαλλο-βρετανική Rothschild & Co είναι αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης που έγινε το 2012, από δύο ξεχωριστές δομές, μία στην Αγγλία και μία στην Γαλλία, μια συμφωνία που έβαλε τέλος σε δεκαετίες ανταγωνισμού μεταξύ των δύο δομών.

    Αν και πρόκειται για μία χρηματοπιστωτική δυναστεία, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα στα τέλη του 18ου αιώνα, η συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών, αποτέλεσμα των προσπαθειών του Έβελιν ντε Ρότσιλντ, ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να παραμείνουν οι τράπεζες ανταγωνιστικές απέναντι σε μεγαλύτερες πολυεθνικές.

    Η Rothchild & Co έχει συνεργαστεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, όπως την IPO της Volkswagen της Porsche, την εξαγορά της Partner Re από την Covea αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την κρατικοποίηση του γερμανικού ενεργειακού ομίλου Uniper και το deal των δορυφορικών παρόχων Eutelsat και OneWeb.

    Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, είχε 98,6 δισ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων στις δραστηριότητές της στον πλούτο και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων

    Διαβάστε επίσης:

    Έφυγε από τη ζωή ο Evelyn De Rothschild: Ο ρόλος του στην τραπεζική δυναστεία, οι συμβουλές στην βασίλισσα Ελισάβετ και η φιλία του με τους Κλίντον



    ΣΧΟΛΙΑ