• Πολιτισμός

    Έβελιν ντε Ρότσιλντ: Μια ζωή μέσα σε αμύθητα πλούτη

    Ο Έβελιν Ρόμπερτ Άντριαν ντε Ρότσιλντ (1931 - 2022)

    Ο Έβελιν Ρόμπερτ Άντριαν ντε Ρότσιλντ (1931 – 2022)


    Ηγετική φυσιογνωμία στο City του Λονδίνου επί τρεις δεκαετίες υπήρξε ο σερ Έβελιν ντε Ρότσιλντ, που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή, πλήρης ημερών, πλούτου, εμπειριών αλλά και φιλανθρωπικής δραστηριότητας, πέρα από την τραπεζική.

    Γιατί ήταν ο οικονομολόγος, που επέβλεψε την επέκταση και την αναδιοργάνωση της ιστορικής τραπεζικής επιχείρησης της οικογένειάς του, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας NM Rothschild, της εταιρείας διάδοχου του βρετανικού υποκαταστήματος του τραπεζικού οίκου, που ίδρυσε ο προπάππος του Νέιθαν Μέιερ Ρότσιλντ το 1798, και επίσης ο άνθρωπος που έπαιξε εξέχοντα ρόλο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εθνικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της Βρετανίας —συμπεριλαμβανομένων των British Telecom και British Gas— στη δεκαετία του 1980 από την κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ.

    Αργότερα συνδέθηκε επίσης στενά με την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ και υπήρξε μακροχρόνιος οικονομικός σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, με την οποία μοιράζονταν μεγάλη αγάπη για τις ιπποδρομίες.

    Ταυτόχρονα όμως ήταν και ο κληρονόμος μιας από τις καλύτερες συλλογές τέχνης στη Βρετανία, διάσημος συλλέκτης και ο ίδιος της σύγχρονης τέχνης και χορηγός καλλιτεχνικών, υγειονομικών και κοινωνικών οργανώσεων. Το σίγουρο είναι, όπως έχει γραφτεί από την Daily Telegraph για τους Ρότσιλντ ότι «Αυτή η πολυεθνική τραπεζική οικογένεια είναι μια λέξη-κλειδί για τον πλούτο, τη δύναμη – και τη διακριτική ευχέρεια… Το όνομα Ρότσιλντ έχει γίνει συνώνυμο με το χρήμα και τη δύναμη σε βαθμό που ίσως να μην ταιριάζει ποτέ άλλη οικογένεια».

    Ο Έβελιν ντε Ρότσιλντ
    Ο Έβελιν ντε Ρότσιλντ

    Τα πρώτα χρόνια

    Ο Έβελιν Ρόμπερτ Άντριαν ντε Ρότσιλντ είχε γεννηθεί στο Λονδίνο το 1931 και ήταν γιος του Άντονι ντε Ρότσιλντ (1887-1961), ανώτερου συνεργάτη της NM Rothschild για πολλά χρόνια και της Ιβόν Κάχεν ντ΄ Άνβερς, μέλους μιας άλλης μεγάλης, εβραϊκής δυναστείας τραπεζιτών και συλλεκτών έργων τέχνης, της οποίας οι θείες Άλις, Ελίζαμπεθ και Ιρέν Κάχεν ντ΄ Άνβερς ήταν τα πρόσωπα στα διάσημα πορτρέτα του Ρενουάρ.

    Τα παιδικά του χρόνια μοιράστηκαν ανάμεσα σε ένα σπίτι στη Χιλ Στριτ στο Μέιφερ του Λονδίνου και στο Άσκοτ στο Μπάκιγχαμσαϊρ, που ήταν ένα από τα πολλά αρχοντικά των Ρότσιλντ του τέλους του 19ου αιώνα. Δύο άλλοι αξιόλογοι οίκοι ήταν το Μέντμορ, το περιεχόμενο του οποίου πουλήθηκε από τον Sotheby’s τον Μάιο του 1977 σε μια δεκαήμερη δημοπρασία για τον δεύτερο ξάδερφό του Έβελιν, τον 7ο κόμη του Ρόζμπερι και το Γουόντεστον.

    Ο Έβελιν ντε Ρότσιλντ παραλαμβάνοντας βραβείο από τον τότε πρίγκιπα Κάρολο στις ιπποδρομίες του Ασκοτ το 2018. Παρούσα οι σύζυγοι Καμίλα του Καρόλου και Λιν του Ρότσιλντ
    Ο Έβελιν ντε Ρότσιλντ παραλαμβάνοντας βραβείο από τον τότε πρίγκιπα Κάρολο στις ιπποδρομίες του Ασκοτ το 2018. Παρούσα οι σύζυγοι Καμίλα του Καρόλου και Λιν του Ρότσιλντ

    Με την άνοδο στη Γερμανία του ναζιστικού κόμματος και την εισαγωγή αντιεβραϊκών νόμων στη χώρα, ο Άντονι και η Ιβ ντε Ρότσιλντ ήταν μεταξύ των ιδρυτών του Κεντρικού Βρετανικού Ταμείου για τον Γερμανικό Εβραϊσμό, που δημιουργήθηκε για να παρέχει έκτακτη ανακούφιση σε διωκόμενους. Το Ταμείο αυτό εκτιμάται μάλιστα, ότι διέσωσε 65.000 ανθρώπους από την Ευρώπη τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, συμπεριλαμβανομένων 10.000 μέσω του Kindertransport.

    Σε εκδήλωση με την βασίλισσα Ελισάβετ Β΄
    Σε εκδήλωση με την βασίλισσα Ελισάβετ Β΄

    Το 1940, με τη μεγαλύτερη απειλή της γερμανικής εισβολής, ο Έβελιν και οι μεγαλύτερες αδερφές του στάλθηκαν για ένα χρονικό διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί η πρώτη του δουλειά ήταν να λειτουργήσει μια βρύση με αναψυκτικό στο τοπικό φαρμακείο στο Λονγκ Άιλαντ, κάτι που επανήλθε στη μνήμη του πολύ αργότερα, στα τέλη της ζωής του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει το δικό του εμπορικό σήμα στα μαγαζιά R Chocolate στο Λονδίνο με την κόρη του Τζέσικα. Κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ εκπαιδεύτηκε στο Harrow School και στο Trinity College του Cambridge και υπηρέτησε πριν ενταχθεί στο NM Rothschild σε ηλικία 26 ετών.

    Οι δραστηριότητες

    Το 1967 ο Ρότσιλντ δημιούργησε το Ίδρυμα Eranda Rothschild για την υποστήριξη της κοινωνικής πρόνοιας, την προώθηση των τεχνών και την ενθάρρυνση της έρευνας στην ιατρική και την εκπαίδευση. Ως σήμερα το ίδρυμα έχει δώσει πάνω από 70 εκατομμύρια λίρες ενώ οι οργανισμοί του κόσμου της τέχνης, που έχουν υποστηριχθεί τα τελευταία χρόνια από αυτό περιλαμβάνουν τη Photographers’ Gallery στο Λονδίνο, το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες (LACMA), το Lowry Center Trust και τη γκαλερί Milton Keynes.

    Μετά τη συνταξιοδότηση από το NM Rothschild το 2003, ο Ρότσιλντ ίδρυσε μια επενδυτική εταιρεία, την EL Rothschild, με την τρίτη σύζυγό του Λιν Φόρεστερ, εξέχουσα επιχειρηματία τηλεπικοινωνιών και χορηγό της Χίλαρι Κλίντον, καθώς και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου των Φίλων της Tate Gallery. Το ζευγάρι διατήρησε επίσης μετοχές στο περιοδικό The Economist, όπου ο Έβελιν ήταν πρόεδρος από το 1972 έως το 1989.

    Ο Έβελιν ντε Ρότσιλντ και η σύζυγός του Λιν με τον Μπιλ Κλίντον και την Χίλαρι Κλίντον
    Ο Έβελιν ντε Ρότσιλντ και η σύζυγός του Λιν με τον Μπιλ Κλίντον και την Χίλαρι Κλίντον

    Παρ΄όλα αυτά, όταν προέκυψε η δημόσια διαμάχη μεταξύ του ίδιου και του εξαδέρφου του Τζέικομπ Ρότσιλντ στη δεκαετία του ΄70, ο Έβελιν παρέμεινε εντελώς αμέτοχος στην κάλυψή της από το περιοδικό, που ήταν φανερά υπέρ του Τζέικομπ. Επρόκειτο για την «πιο διαβόητη διάσπαση οικογενειακής τράπεζας στην ιστορία του City of London», όπως έχει χαρακτηρισθεί.

    Η σύγχρονη συλλογή

    Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Έβελιν και η Λιν δημιούργησαν μια συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, συμπεριλαμβανομένων έργων των Λουκ Τιμάνς, Μπιλ Βιόλα, Ντόναλντ Τζουντ, Σάι Τουόμπλι και Μπάρμπαρα Χέπγουορθ. Μεγάλο μέρος αυτής της συλλογής κόσμησε ένα σπίτι τους στο Λονδίνο, πρώην στούντιο του ζωγράφου πορτρέτων Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ. Όπως είχε πει ο ίδιος στο W Magazine το 2008, εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσει μια συλλογή από την αρχή. «Είχα μεγαλώσει σε μερικά πολύ συμβατικά δωμάτια, γεμάτα με σπουδαία τέχνη και αντικείμενα», έλεγε. « Όταν κληρονομείς, είσαι πολύ τυχερός, που έχεις ένα υπέροχο σκηνικό τέχνης. Αλλά μερικές φορές θέλεις να προσθέσεις κάτι και δεν μπορείς, γιατί είναι πλήρες και δεν υπάρχει τίποτα, που μπορείς πραγματικά να κάνεις, εκτός από το να το διατηρήσεις».

    Ο Έβελιν ντε Ρότσιλντ και η σύζυγός του Λιν
    Ο Έβελιν ντε Ρότσιλντ και η σύζυγός του Λιν

    Αυτά τα δωμάτια και αυτή η σπουδαία τέχνη για την οποία μιλούσε βρίσκονται στο Άσκοτ, όπου ο πατέρας του Άντονι ντε Ρότσιλντ διατηρούσε μια συλλογή γνωστή για τα αγγλικά έπιπλα και τους πίνακες, τους ολλανδούς και φλαμανδούς ζωγράφους, τους παλαιούς δασκάλους και την κινέζικη πορσελάνη. Ανάμεσά τους το The «Fries» του Andrea Del Sarto Μαντόνα (1520-21), πορτρέτα από τον Thomas Gainsborough, το «Five Brood Mares at the Duke of Cumberland’s Stud Farm» (1765) του George Stubbs και τον «Κικέρωνα στη βίλα του στο Τούσκουλουμ» του Τέρνερ.

    Ο Άντονι ντε Ρότσιλντ είχε δώσει μέρος της περιουσίας του και μέρος της συλλογής έργων τέχνης στο National Trust, το 1949. Το σπίτι και οι κήποι του Άσκοτ είναι ανοιχτά στο κοινό, όμως ο Έβελιν και η οικογένειά του συνέχισαν να ζουν εκεί ενώ το υπόλοιπο της συλλογής και η περιουσία παρέμεινε στην κατοχή του.

    Ο Έβελιν ντε Ρότσιλντ και η σύζυγός του Λιν
    Ο Έβελιν ντε Ρότσιλντ και η σύζυγός του Λιν

    Ιστορία και κληρονομιά

    Ο Έβελιν ντε Ρότσιλντ είχε έντονη αίσθηση της οικογενειακής ιστορίας και κληρονομιάς και των χρονικών του City του Λονδίνου. Ήταν έτσι, υποστηρικτής του αρχείου Rothschild, δωρίζοντας πολλά έγγραφα σχετικά με τη δική του επιχειρηματική και δημόσια καριέρα ενώ ανέθεσε στον κορυφαίο ιστορικό Νάιαλ Φέργκιουσον να γράψει την πρώτη ολοκληρωμένη ιστορία του τραπεζικού οίκου του Λονδίνου «The World’s Banker: the History of the House of Rothschild» (1998) για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ίδρυση της τράπεζας. Ήταν επίσης ο εμπνευστής μιας έκθεσης για τα 200 χρόνια με τίτλο «The Life and Times of NMR, 1777-1836», που διοργανώθηκε στο Μουσείο του Λονδίνου (1998).

    Η οικία στο Άσκοτ

    Συμμετείχε επίσης ουσιαστικά στη συγκέντρωση χρημάτων για το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο Evelina, μέρος του συγκροτήματος του νοσοκομείου St Thomas στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση, το οποίο άνοιξε το 2005. Ήταν ένα έργο, που ένωσε τους ενθουσιασμό του για την οικογενειακή ιστορία, την παροχή υγείας και τη φιλανθρωπική προσφορά. Το αρχικό νοσοκομείο Evelina στο νότιο Λονδίνο, είχε χτιστεί το 1869 στη μνήμη της μεγάλης θείας του, Εβελίνας ντε Ρότσιλντ, μετά τον πρόωρο θάνατό της κατά τη διάρκεια τοκετού. Το κτίριο του 2005 σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Χόπκινς με τρόπο τέτοιο ώστε να απομακρύνει τον φόβο από τα παιδιά, τοποθετώντας τα σε ένα φιλικό, σχεδόν απτικό περιβάλλον. Με χώρο διδασκαλίας, ηλιόλουστο αίθριο και δάπεδα με χρωματική κωδικοποίηση.

    Οι κήποι της οικίας στο Άσκοτ
    Οι κήποι της οικίας στο Άσκοτ

    Ο Έβελιν ντε Ρότσιλντ είχε χρισθεί ιππότης το 1989. Είχε τρία παιδιά από την δεύτερη σύζυγό του Βικτόρια και δύο θετά με την Λιν. Ο ίδιος ήταν ενθουσιώδης προπονητής αλόγων και είχε πολλά στην κατοχή του. Μάλιστα το άλογό του με όνομα Crystal Ocean διακρίθηκε με βραβείο στο Royal Ascot το 2018.

    Διαβάστε επίσης:

    Έφυγε από τη ζωή ο Evelyn De Rothschild: Ο ρόλος του στην τραπεζική δυναστεία, οι συμβουλές στην βασίλισσα Ελισάβετ και η φιλία του με τους Κλίντον



    ΣΧΟΛΙΑ