• Business

    Οικογένεια Περτσινίδη (Αθωνική Τεχνική): Οι μεγαλοεργολάβοι που πτώχευσαν σε 20 χρόνια


    Στη δίνη των πλειστηριασμών έχουν περιέλθει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Περτσινίδη, η οποία βρισκόταν στο τιμόνι της Αθωνικής Τεχνικής, κατασκευαστικής που είχε μεγάλα σχέδια, αλλά τελικά έπεσε έξω 20 χρόνια μετά την ίδρυσή της.

    Από τα σχέδια για επέκταση εκτός συνόρων στην απώλεια του εργοληπτικού πτυχίου

    Η Αθωνική Τεχνική ήταν όραμα των αδελφών Κωνσταντίνο και Κυριάκο Περτσινίδη από τη Θεσσαλονίκη, που ίδρυσαν την εταιρεία το 1994 και της έδωσαν την επωνυμία με «έμπνευση» τη συντήρηση και αποκατάσταση ενός σημαντικού αριθμού αγιορείτικων μνημείων.

    Το 1995 η εταιρεία απέκτησε εργοληπτικό πτυχίο 5ης Τάξης του Μητρώου Εργοληπτών και το 1999 6ης Τάξη. Την ίδια χρονιά μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο η Τράπεζα Πειραιώς με 10% και η άλλοτε κραταιά εταιρεία ξυλείας Shelman με 25%. Το 2002 η Αθωνική πρoχώτησε στην εξαγορά τριών τεχνικών εταιρειών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνθήκες του ανταγωνισμού, οπότε και ετοιμάζεται να ανοίξει πανιά για το εξωτερικό.

    Σε συνέντευξή του στα μέσα της Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Περτσινίδης μιλούσε από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 για τρέχοντα έργα άνω των 100 εκατομμυρίων, ενώ είχε αναλάβει την κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Γιάννενα. Επρόκειτο για μία επένδυση 40 εκατ. ευρώ της πορτογαλικής Sonae Sierra στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο της οποίας βρίσκεται σήμερα μόνο το θεσσαλικό Fashion City Outlet –, η οποία, ωστόσο, δεν προχώρησε.

    Η εταιρεία επικαλέστηκε την οικονομική κρίση, καθώς τα περισσότερα τουριστικά έργα που σχεδίαζε σε νησιά πάγωσαν τη δεκαετία του 2010. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 η Αθωνική Τεχνική έχασε το εργοληπτικό της πτυχίο 6ης τάξης, επειδή δεν τηρούσε τους δείκτες βιωσιμότητας καθώς και τα όρια του μηχανολογικού εξοπλισμού που απαιτούνταν

    Η σωτήρια για τους εργαζομένους διαδοχή του Άκτωρα και ο υπαναχωρήσασας όμιλος Σφακιανάκη

    Ως επόμενο, το καλοκαίρι του 2016, έγιναν υποκατάσταση τα έργα που εκτελούσε η Αθωνική Τεχνική και ήταν ανάδοχος, με σκοπό να μη ζημιωθεί περαιτέρω το δημόσιο, οι υπεργολάβοι και το προσωπικό της εταιρείας. Τα έργα κοινής ωφέλειας του ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε, συγκεκριμένα, ο Άκτωρας, στον οποίο μεταβιβάστηκε και όλο το προσωπικό που απασχολούταν στην κατασκευαστική, περί τους 65 εργαζόμενους.

    Την οικονομική κατάσταση της τεχνικής εταιρείας των αδελφών Περτσινίδη είχε επιδεινώσει η αποχώρηση του ομίλου Σφακιανάκη από το μετοχικό κεφάλαιο, εννέα χρόνια μετά την είσοδό του.

    Το 2006 η εισηγμένη, τότε, Σφακιανάκης ΑΕΒΕ εξαγόρασε το 49,9% της εταιρείας έναντι 13 εκατ. ευρώ, ενώ Shelman και Τράπεζα Πειραιώς είχαν αποχωρήσει, άρα οι μόνοι συνέταιροι ήταν οι αδελφοί Περτσινίδη. Το 2015 η Σφακιανάκης πούλησε έναντι συμβολικού τιμήματος το ποσοστό της, στο πλαίσιο αποεπένδυσης από non core στοιχεία ενεργητικού. Τόσο συμβολικό, που ανήλθε σε 0,003 ανά μετοχή για 3.307.230, δηλαδή 9.921 ευρώ.

    Τα 260 σφυριά σε τέσσερα χρόνια…

    Τελικά, η Αθωνική Τεχνική κατέθεσε στις 20 Ιουνίου του 2017 αίτηση για κήρυξη σε πτώχευση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο κύκλος εργασιών της το 2016 είχε ήδη κατακρημνιστεί σε 3,5 εκατ. ευρώ (από 10 εκατ. το 2015). Οι σωρευμένες ζημίες είχαν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια, τα ίδια κεφάλαια είχαν καταστεί αρνητικά κατά σχεδόν 15 εκατομμύρια, ενώ οι υποχρεώσεις προς τρίτους υπερέβησαν τα 84 εκατομμύρια. Όπως έλεγε τότε η διοίκηση στους μετόχους, έγιναν πολλές προσπάθειες για νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες και ιδίως από την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες απέβησαν άκαρπες.

    ‘Εξι χρόνια μετά την πτώχευσή της κι ενώ 260 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί φέρουν την επωνυμία της, το σφυρί συνεχίζει να χτυπά. Σε συνέχεια της εκποίησης ακινήτων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά σε assets αξίας κάτω των 100.000 ευρώ σε Μύκονο, Ναύπλιο, Βόρεια Ελλάδα, Βόλο, στις 13 Μαΐου βγαίνει στο σφυρί ακόμη ένα αγροτεμάχιο 5,7 στρεμμάτων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

    Το αγροτεμάχιο είναι άρτιο αλλά μη οικοδομήσιμο, καθώς εκκρεμεί η έγκριση της τροποποίησης της ρυμοτομίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω της υφιστάμενης διαμόρφωσης του ανισόπεδου κόμβου στην περιοχή καθώς και η διόρθωση της πράξης εφαρμογής για την οικοπεδοποίηση της έκτασης.

    Πάντως, στο ακίνητο επιτρέπονται χρήσεις βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων χαμηλής όχλησης, επαγγελματικών εργαστηρίων και γραφείων. Ως τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 395 χιλ. ευρώ, με επισπεύδοντα δικηγόρο της Θεσσαλονίκης, σύνδικος της πτωχευμένης Αθωνικής Τεχνικής.

    …και το ετεροχρονισμένο πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Η τελευταία φορά που ήρθε στο προσκήνιο η εταιρεία ήταν στα τέλη του 2021, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεδρίασε για την υπόθεση συμμετοχής της Αθωνικής Τεχνικής στον διαγωνισμό δημοπράτησης του τμήματος Γούρνες – Χερσόνησος του ΒΟΑΚ, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί από το 2018, καθώς το έργο κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία Δομική Κρήτης – Εκτέρ – Ερέτβο – Θεμέλη.

    Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, η παράβαση της Αθωνικής Τεχνικής έγκειται στη συμμετοχή με έτερη εταιρία, η οποία έχει υποβληθεί στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών, σε οριζόντια σύμπραξη για τη χειραγώγηση του ως άνω διαγωνισμού, που συνίσταται στον εκ των προτέρων καθορισμό του αναδόχου, στην υποβολή προσφορών κάλυψης και στην υιοθέτηση διαδικασίας αποζημίωσης και προτείνει την επιβολή προστίμου.



    ΣΧΟΛΙΑ