• Business

    Σφακιανάκης (BMW): Mία απίστευτη ιστορία της κρίσης. Έδωσε 15 εκ. και πήρε πίσω 9.921 ευρώ

    Σφακιανάκης

    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σταύρος Τάκη (πρώτος από αριστερά), εγκαινιάζοντας έκθεση αυτοκινήτου.


    Πριν από δέκα χρόνια έβγαλε από τα ταμεία του 15 εκατ. ευρώ για την αγορά μίας τεχνικής εταιρίας. Σήμερα την πούλησε για 9.921 ευρώ. Πρόκειται προφανώς (χωρίς να ξέρουμε τι μερίσματα πήρε όλα αυτά τα χρόνια) για μία από τις χειρότερες επενδύσεις στα χρόνια της κρίσης.  Ο λόγος για την εταιρία Σφακιανάκης, η οποία το 2006, στα πλαίσια της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στον τομέα των οικιστικών ακινήτων και του real estate, αγόρασε από την οικογένεια Περτσινίδη το 49,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Αθωνικής Τεχνικής Α.Ε. έναντι του ποσού των 13 εκατ. ευρώ.

    Λίγους μήνες μετά, στο τέλος του 2006, η Σφακιανάκης αποφάσισε να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αθωνικής Τεχνικής ύψους 4,08 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας επιπλεόν 2,03 εκατ. ευρώ, σε τέσσερις ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις.

    taki sfakianakis
    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σταύρος Τάκη (πρώτος από αριστερά), εγκαινιάζοντας έκθεση αυτοκινήτου

    Η Αθωνική Τεχνική Α.Ε. ιδρύθηκε το 1994 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και είχε μία σταθερά ανοδική πορεία στον κατασκευαστικό χώρο, αναλαμβάνοντας μελέτες και έργα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Το 2005 η εταιρία εμφάνισε ετήσιο τζίρο 36,5 εκατ. ευρώ. Για την Σφακιανάκης, με κύρια δραστηριότητα την εισαγωγή και εμπορία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, η επέκταση σε έναν τομέα με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, όπως ο κατασκευαστικός, αναμένονταν να συμβάλει θετικά στα αποτελέσματα της, δεδομένου ότι ο όμιλος διέθετε και μεγάλη ακίνητη περιουσία που ήθελε να αξιοποιήσει.

    Η συνέχεια είναι λιγο πολύ γνωστή για τις περισσότερες εμπορικές εταιρίες, αφού τα χρόνια της πλαστής ευμάρειας τελείωσαν και ήρθε η ώρα της κρίσης. Η πενταετία 2010-2014 οδήγησε στην καταστροφή πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βρήκε τη Σφακιανάκης να παλεύει για την επιβίωση.

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr σε προηγούμενο άρθρο του για την εισηγμένη, οι ζημιές κατά την πενταετία της ύφεσης ανήλθαν συνολικά στα 163,7 εκατ. ευρώ ενώ στο 9μηνο του 2015 παρουσίασε επιπλέον ζημιές 11,48 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της είναι αρνητικά κατά 12,5 εκατ. ευρώ και η μετοχή της στο ΧΑ βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε καθεστώς επιτήρησης.

    bmw2

    Δεδομένου ότι οι πιστώτριες τράπεζες του ομίλου επιμήκυναν την περίοδο αποπληρωμής τω δόσεων κοινοπρακτικών δανείων ύψους 5 εκατ. ευρώ κατά ένα χρόνο, μέχρι τον Αύγουστο του 2016, ο Διευθύνων Σύμβουλος του, Σταύρος Τάκη, γαμπρός του ιδρυτή της Νικόλαου Σφακιανάκη, προχωρά στην αποεπένδυση από μη κρίσιμα στοιχεία ενεργητικού.

    Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής προχώρησε στην πώληση των 3.307.230 μετοχών που κατείχε ο όμιλος στην Αθωνική Τεχνική, αντί του ποσού των 0,003 ευρώ ανά μετοχή, σύνολο 9.921 ευρώ.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2015 της εταιρίας, καθώς στο 9μηνο πέτυχε αύξηση του κύκλου εργασιών, λόγω της βελτίωσης που παρουσιάζει η αγορά αυτοκινήτου, και μείωση τω ζημιών.



    ΣΧΟΛΙΑ