• Business

    Οικογένεια Κουτσολιούτσου: “Πάγωσαν” τα περιουσιακά τους στοιχεία διεθνώς – Έφυγε για το Χονγκ Κονγκ και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου. Βασικοί Μέτοχοι Folli Follie


    Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στο θεμα της Folli Follie μετά και τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση για το σκάνδαλο των αμαρτωλής εταιρείας. Διώξεις οι οποίες αφορούν στα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι οποίες και συνοδεύονται από απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αλλά και δεσμεύσεις όλων των οικονομικών τους στοιχείων είτε αυτά αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε θυρίδες, είτε κάθε είδους χρηματoπιστωτικά προϊόντα. Μάλιστα το κακούργημα της απάτης αφορά και το δημόσιο καθώς το Υπερταμείο , εξατίας των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) που κάποτε ήταν κρατικά και έγινε ανταλλαγή μετοχών με τα FF,  όπως και καποια ασφαλιστικά Ταμεία είχαν μετοχές των Folli Follie. Άρα με την υπόθεση της FF ζημιώθηκε και το ελληνικό δημόσιο που είχε μετοχές.

    Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της αμαρτωλής εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του, Καίτη, και ο γιoς τους, Τζώρτζης, που ακόμα μέχρι σήμερα διατηρεί τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Όμως η υπόθεση αγγίζει άμεσα και τον πεθερό του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, τον οδοντίατρο (ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών) Ζαχαρία Μαντζαβίνο ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Folli Follie. Είναι σαφές ότι η επιτροπή Ελέγχου σε μια εταιρία πρέπει να απαρτίζεται από ανθρώπους με άριστη γνώση των οικονομικών και της λογιστικής, κάτι που όμως δεν ισχύει για τον γιατρό κ. Μαντζαβίνο, τον οποίο προφανώς εκμεταλλεύτηκε η οικογένεια, τοποθετώντας τον σε αυτήν την θέση. Το θέμα είχε αποκαλύψει το mononews.gr στις 31 Μαΐου του 2018. Τα έγγραφα που αφορούν τους 4 εμπλεκομένους έχουν φτάσει ήδη  σε όλες τις πύλες εξόδου της χώρας. 

    Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά την οικογένεια Κουτσολιούτσου, αναφέρεται ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία (ελικόπτερο, κότερο κλπ) έχουν “παγώσει” διεθνώς. Αυτό σημαίνει οτι δεν μπορούν να πουλήσουν το κότερο τους,  αξίας πέριξ των 2,5 εκατ ευρώ.

    Την ίδια ώρα Καίτη και Δημήτρης Κουτσολιούτσος βρίσκονται στο εξωτερικό και για την ακρίβεια στο Χονγκ Κονγκ. Η τέως αντιπρόεδρος της Folli Follie βρίσκεται στην μακρυνή αυτή χώρα εδώ και πολλές εβδομάδες ενω ο τέως πρόεδρος της εταιρίας “προσγειώθηκε” την προηγούμενη Πέμπτη.

    Και οι δύο τους διαμένουν στο πολυτελές διαμέρισμα ιδιοκτησίας της Folli Follie αξίας 20 εκατ ευρώ. Το γεγονός οτι μένουν στο διαμέρισμα αυτο προξενεί αλγεινές εντυπώσεις καθώς πλέον δεν ανήκουν στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της εταιρίας αφού έχουν παραιτηθεί. Επι της ουσιας χρησιμοποιούν ενα περουσιακό στοχείο της εταιρίας χωρις να ρωτήσουν την ίδια την εταιρία.

    Εισαγγελικές πηγές αναρωτιούνται πάντως εάν “θα γυρίζουν στην χώρα για να απολογηθούν όταν τους καλέσει ο ανακριτής”. Χρονικά η απολογία τους στον ανακριτή , ο οποίος θα οριστεί μεσα στην προσεχή εβδομάδα) προσδιορίζεται σε περίπου ένα μήνα (μετα την 1η Ιανουαρίου 2019). Έως τότε μπορούν φυσικά να παραμείνουν στο εξωτερικό. Όμως στην περίπτωση που επιστρέψουν δεν θα μπορούν να ξαναφύγουν εξαιτίας της απαγόρευσης εξόδου.

    Όλα τα πρόσωπα της Folli Follie 

    Πέραν τούτων, η μέγκενη της Δικαιοσύνης σφίγγει γύρω και από τα περισσότερα εκ των μελών  του Διοικητικού Συμβουλίου των Folli Follie, όπως αυτά παρουσιάζονται στις λογιστικές καταστάσεις του 2017 που αποδείχθηκαν διάτρητες. 

    Αναλυτικότερα, οι διώξεις αφορούν τον Εμμανουήλ Ζαχαρίου, την Ειρήνη Νιώτη, τον Ζαχαρία Μαντζαβίνο, που είναι πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, τον Περικλή Σταματιάδη, αλλά και τον Ευάγγελο Κουμανάκο. Οι ποινικές διώξεις αφορούν ακόμη τον Φραγκίσκο Γρατσιώνη, που ήταν οικονομικός διευθυντής της Folli Follie, τον Γιώργο Αλαβάνο, που είχε χρηματίσει διευθυντής λογιστηρίου, τον Ιωάννη Μπεγέτη αλλά και τον Κινέζο Λο Τσιν Τσουέν που είχαν νευραλγικό ρόλο στην θυγατρική του ελληνικού ομίλου στην Κίνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κάδρο των διώξεων έχει μπει και ο Ηλίας Δημητρακόπουλος που ήταν εισηγητής στην επιτροπή ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους δεν ήταν ανάμεσα σε εκείνους προς τους οποίους είχε επιβάλει πρόστιμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κινέζος εκπρόσωπος της Fosun στο ΔΣ της Folli Follie δεν είναι ανάμεσα σε εκείνους προς τους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

    Το αντίθετο συμβαίνει με τον ορκωτό λογιστή Γιώργο Βαρθαλίτη, που είχε σφραγίσει τις λογιστικές καταστάσεις της περσινής χρήσης, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με κακουργηματικές πράξεις.

    Η προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση εστιάζεται στα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία βαρύνονται με τις κατηγορίες της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η πρώτη αφορά την παραπλάνηση των επενδυτών ιδιωτών, φυσικών προσώπων, ξένων funds αλλά και ομολογιούχων, οι οποίοι αγόρασαν μετοχές ή ομόλογα της Folli Follie εμπιστευόμενοι τα όσα αναφέρονταν στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας που έχουν αποδειχθεί ψεύτικες. 

    Μάλιστα η απάτη καλύπτει και τα συμφέροντα του Δημοσίου καθώς στην αμαρτωλή, όπως αποδείχθηκε, εταιρεία είχαν μετοχές τόσο ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία όσο και το Υπερταμείο.

    Όλα αυτά αποτελούν το πρώτο σκέλος της πολύπλευρης έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση η οποία και συνεχίζεται για αρκετές ακόμα παραμέτρους, οι οποίες αφορούν και τις προηγούμενες οικονομικές χρήσεις των Folli Follie και όχι μόνο. 

    Εκ των πραγμάτων και όπως όλα δείχνουν λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης αυτή θα ανατεθεί σε ανακριτή, πιθανότατα αρμοδίου για τη διαφθορά, από την πλευρά του οποίου θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ερευνών και ανακρίσεων που επί του παρόντος δεν μπορεί να προδικαστεί πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει. 

    Μπορεί δηλαδή να είναι ένας μήνας, δύο ή και περισσότεροι. Είναι πλέον στη δικαιοδοσία του ανακριτή το ποιοι από όλους τους εμπλεκόμενους θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της προφυλάκισης. 

    Τα έγγραφα που αφορούν όλους τους Έλληνες εμπλεκομένους έχουν φτάσει ήδη  σε όλες τις πύλες εξόδου της χώρας.

    Οι καταιγιστικές αυτές εξελίξεις έρχονται στον απόηχο των κινήσεων που γίνονται από την πλευρά της Folli Follie έτσι ώστε να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης με τους ομολογιούχους προκειμένου η εταιρεία να αποπειραθεί εκ νέου να ζητήσει τη δικαστική συνδρομή προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης.  

    Εκ των πραγμάτων, και με τα νέα δεδομένα, η θέση στην εταιρεία που διατηρεί ακόμα ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είναι εξαιρετικά επισφαλής και η αποχώρησή του ενδεχομένως να είναι ζήτημα χρόνου και μόνο, μετά την άσκηση της δίωξης.

    Η εταιρεία των Folli πριν από την αποκάλυψη του σκανδάλου που αρχικά είχε γίνει από το αμερικανικό Fund QCM είχε χρηματιστηριακή αξία 1,027 δισ. ευρώ ενώ όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο η κεφαλαιοποίησή της είχε καταπέσει στα επίπεδα των 321,3 εκατ. ευρώ, έχοντας απομειωθεί κατά 705,7 εκατ. ευρώ. Τεράστιες είναι και οι ζημιές των ομολογιούχων που κατέχουν τίτλους ονομαστικής αξίας περίπου 380 εκατ. ευρώ πλην όμως οι τίτλοι αυτοί έχουν περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας.

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος στις Σπέτσες



    ΣΧΟΛΙΑ