• Business

    Οικογένεια Besnier: Η γαλλική δυναστεία των 15 δισ. δολαρίων που ξεκίνησε από 17 τυριά camembert

    • Bloomberg

    Marie Besnier


    Εκτός από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου και την πλουσιότερη γυναίκα παγκοσμίως, από την Γαλλία προέρχεται και η πλουσιότερη δυναστεία του κλάδο γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Μέσα από τρεις γενιές, η χαμηλών τόνων οικογένεια Besnier γιγάντωσε αυτό που ξεκίνησε ως ένα τυροκομείο στη βορειοδυτική Γαλλία και μετεξελίχθηκε στον όμιλο Lactalis, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων παγκοσμίως.

    Τα τρία αδέρφια που είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας – Jean-Michel, 55 ετών, Emmanuel, 52, και Marie, 42 ετών- έχουν τώρα περιουσία συνολικής αξίας 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Ο πλούτος τους επισκιάζει τις περιουσίες που έχουν δημιουργήσει άλλοι μεγιστάνες του κλάδου γαλακτοκομικών προϊόντων όπως του Καναδού Lino Saputo και του Αμερικανού Jim Leprino.

    Ωστόσο, παραμένει πολύ πίσω από τον κορυφαίο μεγιστάνα των ειδών πολυτελείας της Γαλλίας Bernard Arnault, με περιουσία 205 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και τη κληρονόμο της L’Oreal SA, Francoise Bettencourt Meyers, με 94,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η περιουσία των Besnier απεικονίζει την παγκόσμια εμβέλεια μίας ομάδας υπερπλούσιων της Γαλλίας, οι οποίοι επιβλέπουν ομίλους εξελίχθηκαν από μικρές επιχειρήσεις σε κολοσσούς μέσω επεκτατικών κινήσεων και εξαγορών.

    Η χώρα κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στον τομέα της ειδών πολυτελείας μέσω εταιρειών που ελέγχονται από ισχυρές οικογένειες, όπως η LVMH και η Hermes International, ενώ οι απόγονοι της Dassault κυριαρχούν στην αεροπορία και οι Saades στη ναυτιλία.

    Για τους Besniers, η ανάπτυξη έφερε επίσης περισσότερο έλεγχο.

    Η Lactalis άρχισε να δημοσιεύει οικονομικά αποτελέσματα το 2018, τη χρονιά που η κρίση για το βρεφικό γάλα μολυσμένο με σαλμονέλα, έβαλε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρεία Emmanuel, στο στόχαστρο της πολιτείας και των μέσων ενημέρωσης.

    Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία κατηγορήθηκε για αδυναμία ανάκλησης, εξαπάτηση και ακούσιους τραυματισμούς στη Γαλλία και διατάχθηκε να κάνει προβλέψεις 600.000 ευρώ, εν αναμονή της έκβασης της υπόθεσης.

    Μείωση των περιθωρίων

    Τις τελευταίες εβδομάδες, η πίεση έχει αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού, με τη γαλλική κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις βιομηχανίες τροφίμων να χαμηλώσουν τις τιμές βασικών προϊόντων. «Πρέπει να το δούμε αυτό στα σούπερ μάρκετ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η πρωθυπουργός Elisabeth Borne την περασμένη εβδομάδα.

    Ο πληθωρισμός συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων της Lactalis κατά 28% πέρυσι στα 28,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το υψηλότερο κόστος οδήγησε τα καθαρά κέρδη σε πτώση 14% στα 384 εκατομμύρια ευρώ και συμπίεσε τις αποδόσεις στο 1,4%, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

    «Τα περιθώριά μας έχουν διαβρωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Christophe Piednoel, επικεφαλής επικοινωνίας της Lactalis, στις 21 Απριλίου στο ραδιόφωνο RMC. «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές το τέταρτο τρίμηνο».

    Η εταιρεία αντιμετώπισε δυσκολίες στο να μετακυλίσει την άνω του 20% αύξηση του κόστους, παρά τις σημαντικές προσπάθειες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δήλωσε η Lactalis. Ωστόσο, τόνισε ότι έχει γίνει η 10η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο σε πωλήσεις, ακριβώς μπροστά από την ανταγωνιστική Danone SA και πίσω από τη Heineken NV.

    Η ίδρυση της εταιρείας και οι εξαγορές

    Η Lactalis έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 1933, όταν ο ιδρυτής της Andre Besnier έφτιαξε τα πρώτα του 12 τυριά camembert – 17 για την ακρίβεια – χρησιμοποιώντας γάλα που προέρχονταν από την πατρίδα του, το Laval, όπου η εταιρεία εξακολουθεί να εδρεύει. Με τα χρόνια επεκτάθηκε σε προϊόντα όπως το βούτυρο και η κρέμα.

    Ο γιος του, Michel, ανέλαβε τα ηνία το 1955 μετά τον θάνατο του Andre, δημιουργώντας το brand President, εξάγοντας brie στις ΗΠΑ και κάνοντας τις πρώτες εξαγορές.

    Όταν ο Michel πέθανε ξαφνικά το 2000, ο Emmanuel πήρε την θέση του σε ηλικία 29 ετών και έκτοτε είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

    Έχει επιβλέψει περίπου 100 εξαγορές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την ιταλική εταιρεία παραγωγής μοτσαρέλας Galbani μέχρι τις επιχειρήσεις για βρεφικά γάλατα και γιαούρτι. Ο αδερφός του Emmanuel, Jean-Michel, και η αδερφή του, Marie, είναι διευθυντές.

    Η Lactalis ανέβηκε στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης της Rabobank Global Dairy Top 20 το 2021, ξεπερνώντας τη Nestle SA αφού συμφώνησε να αγοράσει την επιχείρηση φυσικών τυριών της Kraft Heinz Co. έναντι 3,2 δισ. δολαρίων.

    Η γαλλική εταιρεία πήρε τα εμπορικά σήματα Cracker Barrel και Knudsen σε αυτή τη συμφωνία, αλλά όχι τα Philadelphia, Velveeta και Cheez Whiz. Μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες γάλακτος είναι συνεταιρισμοί όπως οι Dairy Farmers of America και η Fonterra.

    Η Lactalis προσπαθεί να διαψεύσει τη φήμη ότι έχει σκληρή πολιτική απέναντι στους αγρότες. Υποστήριξε ότι πλήρωσε υψηλότερες τιμές από τους ανταγωνιστές για το γάλα πέρυσι σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους παραγωγούς να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

    «Το 2023, δεν θα μειώσουμε την τιμή που πληρώνουμε στους παραγωγούς γάλακτος», δήλωσε ο Piednoel στη συνέντευξη στην RMC.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bernard Arnault: H περιουσία του Mr Louis Vuitton ξεπέρασε τα 200 δισ. δολάρια

    Bernard Charlès: Από ασκούμενος στον όμιλο Dassault, στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων



    ΣΧΟΛΙΑ