• Business

    IKEA: Νέα καταστήματα και επενδύσεις 2 δις ευρώ στις ΗΠΑ για να «χτυπήσει» Walmart και Wayfair

    • NewsRoom
    IKEA Group President & CEO Jesper Brodin

    IKEA Group President & CEO Jesper Brodin


    Ο σουηδικός όμιλος ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 2 δις ευρώ για να επεκταθεί τα επόμενα τρία χρόνια στις ΗΠΑ, με στόχο να προσελκύσεις πελάτες από τους αμερικάνικους κολοσσούς λιανικού εμπορίου Walmart και Wayfair.

    Ο όμιλος έχει ήδη καταστήματα στις ΗΠΑ, με το πρώτο να έχει ανοίξει στη Φιλαδέλφεια το 1985. Τώρα βλέπει νέες ευκαιρίες, ποντάροντας στην προσφορά προϊόντων με πιο προσιτές τιμές, εκμεταλλευόμενη τις πιέσεις που υφίστανται οι καταναλωτές λόγω πληθωρισμού.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την ΙΚΕΑ

    «Σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ βλέπουμε ευκαιρίες, αλλά θα έλεγα ότι ιδιαίτερα στο Νότο, έχουμε εντοπίσει μεγάλη ζήτηση στην οποία δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να ανταποκριθούμε», δήλωσε ο Tolga Öncü, επικεφαλής της IKEA Retail του Ομίλου Ingka.

    Στον σχεδιασμό του ομίλου είναι η δημιουργία οκτώ νέων μεγάλων καταστημάτων ΙΚΕΑ και εννέα μικρότερων, καθώς και η αναβάθμιση των υπαρχόντων στις ΗΠΑ, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του σε πωλήσεις μετά την Γερμανία, όπως  ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη.

    Ο Öncü είπε ότι ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί οι νέες τοποθεσίες για τα καταστήματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν σημεία σχεδίου και παραγγελίας, δηλαδή μικρότερα καταστήματα όπου οι πελάτες θα μπορούν να λάβουν συμβουλές και να παραγγείλουν έπιπλα για παράδοση.

    Ευκαιρία να χτυπήσει τον ανταγωνισμό

    Με τις πιέσεις του πληθωρισμού να έχουν εξασθενήσει την δύναμη των καταναλωτών, οι μεγάλοι λιανοπωλητές Walmart και η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής επίπλων Wayfair περικόπτουν θέσεις εργασίας και κλείνουν καταστήματα, δημιουργώντας μια ευκαιρία για την IKEA να αγοράσει φθηνότερους χώρους καταστημάτων και αποθηκών. Η επέκταση του ομίλου ΙΚΕΑ θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον ίδιο.

    «Υπάρχουν ευκαιρίες για να επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας και να δημιουργήσουμε περισσότερα καταστήματα», δήλωσε ο Öncü.

    Εφόσον ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί, τα προγραμματισμένα καταστήματα θα αύξαναν τον αριθμό των τοποθεσιών της ΙΚΕΑ στις ΗΠΑ κατά περίπου ένα τρίτο.  Ο Όμιλος είχε έσοδα 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ το οικονομικό έτος 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    L’Oréal: Άλμα 13% στις πωλήσεις πρώτου τριμήνου – Προβλέψεις για βελτίωση της απόδοσης στην Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ