• Business

    Ικανοποιημένη η Lamda από την ψήφιση του νόμου για τη διανομή στο Ελληνικό

    Οδυσσέας Αθανασίου, Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, Lamda Development


    Ως ένα «από τα βασικότερα και πιο κρίσιμα θέματα που αφορούν στις συμβατικές υποχρεώσεις και οδηγούν στην υπογραφή της τελικής σύμβασης για τη μεταβίβαση της Ελληνικό ΑΕ» χαρακτηρίζει η Lamda Development την ψήφιση από τη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία της Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

    Πρόκειται για το νόμο που αποδίδει στην Lamda Development, μέσω της απόκτησης της Ελληνικό ΑΕ, όταν αυτή συμβεί, την πλήρη κυριότητα του 30% της έκτασης (περίπου 1.800 στρέμματα) του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παράκτιας ζώνης, εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας καθώς και το δικαίωμα εκμετάλλευσης της υπόλοιπης έκτασης για 99 χρόνια, εξαιρουμένων των κοινόχρηστων και των κοινωφελών χώρων.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του έργου «thehellinikon» «το έργο του Ελληνικού είναι το όραμα της Ελλάδας του αύριο. Αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό στοίχημα της χώρας μας, το σημαντικότερο όχημα ανάπτυξης – ειδικά αυτή τη δύσκολη για την οικονομία της χώρας περίοδο – με την προσδοκία και προοπτική να αποτελέσει πολύ σύντομα ένα παγκόσμιο πόλο οικονομικής, επενδυτικής, πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας με πολλαπλά οφέλη για όλους. Το έργο του Ελληνικού, το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ευρώπη αποτελεί το σύμβολο μετάβασης της χώρας στις ανάγκες και στις προτεραιότητες της επόμενης μέρας.»

    Όπως επίσης σημειώνεται με βάση την Σύμβαση Διανομής η Ελληνικό Α.Ε. αποκτά:

    Δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% της επιφάνειας του Πρώην Αεροδρομίου και σε έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% της επιφάνειας της Παράκτιας Ζώνης, εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας και δικαίωμα επιφανείας στην υπόλοιπη έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου εξαιρουμένων των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.

    Με τη Σύμβαση η Lamda εξασφαλίζει, πέραν όλων των οικιστικών αναπτύξεων, δικαίωμα πλήρους κυριότητας στις εξής προγραμματιζόμενες αναπτύξεις: Στο εμπορικό κέντρο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο ψηλό κτήριο μεικτής χρήσης (ξενοδοχείο και γραφεία) επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο ψηλό κτήριο γραφείων επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και στο ένα ξενοδοχείο στην περιοχή του παρακτίου μετώπου.

    Στις οικιστικές αναπτύξεις, στις οποίες η Lamda θα έχει επίσης δικαίωμα πλήρους κυριότητας, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: Το ψηλό κτήριο κατοικιών στην περιοχή της μαρίνας (ύψους 200μ.), οι υπόλοιπες  κατοικίες στο παράκτιο μέτωπο και όλα τα οικιστικά κτήρια περιμετρικά του Πάρκου.

    Μέσω του δικαιώματος επιφάνειας, όπως προστίθεται, αξιοποιούνται στο μέγιστο οι δυνατότητες που προσφέρει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και ουσιαστικά επιτυγχάνεται η απόκτηση για 99 έτη του δικαιώματος πλήρους αξιοποίησης και εκμετάλλευσης όλων των υπολοίπων αναπτύξεων του Μητροπολιτικού Πόλου, οι οποίες στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

    Στις αναπτύξεις με δικαίωμα επιφανείας περιλαμβάνονται: Η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται να αναπτυχθεί το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με χρήσεις ξενοδοχείου, καζίνο, συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων, το ξενοδοχείο και οι εμπορικές αναπτύξεις στην μαρίνα του Αγ. Κοσμά και όλες οι ψυχαγωγικές αναπτύξεις εντός του Πάρκου.

    Η Σύμβαση, σύμφωνα με όσα τονίζει η Lamda, καταγράφει ακόμη με λεπτομέρεια όλες τις ιδιαιτερότητες του Μητροπολιτικού Πόλου (όπως π.χ. οριοθετημένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, διατηρητέα και διατηρούμενα κτήρια κ.α.), οριοθετώντας συγχρόνως με ακρίβεια όλους τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Ακολουθωντας με ακρίβεια στα βήματα που έχουν προηγηθεί, δηλαδή το Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις εφαρμογής του, ταυτίζει πλήρως το πολεοδομικό με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

    Το ΦΕΚ της κυρωθείσας Σύμβασης και του ειδικού διαγράμματος που την ακολουθεί, θα καταχωρηθεί στα Κτηματολογικά Γραφεία Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια δικαίου και πλήρης διαφάνεια και δημοσιότητα για όλους τους μελλοντικούς αγοραστές.

    Διαβάστε επίσης:

    – Ελληνικό: Κυρώθηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη Διανομή

    – Χρήστος Σταϊκούρας: Τι επιτυγχάνει το Δημόσιο με τη συμφωνία Διανομής για το Ελληνικό – Τι παραμένει στην ιδιοκτησία του

    – Γεωργιάδης: Ένα βήμα πριν την τελική φάση του έργου στο Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ