• Business

    Υιοί Χατζηκρανιώτη: Πώς οδηγήθηκε στην πτώχευση μια εταιρεία με ιστορία 111 χρόνων


    Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν άνθρωποι της αγοράς την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε χθες η Υιοί Χατζηκρανιώτη. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως άργησε να έρθει. Και αυτό γιατί, η αλευροβιομηχανία από τον Τύρναβο «έμπαινε μέσα» τουλάχιστον τα πέντε τελευταία χρόνια ενώ ο τζίρος της έβαινε διαρκώς μειωμένος από το ξέσπασμα της κρίσης στην ελληνική οικονομία.

    «Είναι απορίας άξιον πως άντεχε όλα αυτά τα χρόνια και δεν πτώχευσε πιο νωρίς, με τόσες ζημιές και τέτοια δραματική πτώση πωλήσεων», επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου και υπογραμμίζουν ότι μια ματιά στους ισολογισμούς των τελευταίων χρήσεων αρκεί για να πεισθεί και ο πλέον δύσπιστος.

    Πράγματι, από το 2013 και μέχρι το 2016 που είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι πωλήσεις υποχώρησαν στο μισό, και από 4,87 εκατ. ευρώ περιορίσθηκαν στα 2,3 εκατ. ευρώ. Κατά το ίδιο διάστημα, ανάλογη αύξηση σημείωσαν οι ζημιές, οι οποίες εκτοξεύθηκαν από τις 952 χιλ. ευρώ σε 1,56 εκατ. ευρώ.

    Εκτός από την κρίση και τις αυξημένες επισφάλειες, καταλυτικό ρόλο για την κατάρρευση της ιστορικής αλευροβιομηχανίας της οικογένειας Χατζηκρανιώτη εκτιμάται πως έπαιξε η εκτός λογικής και αθέμιτη για πολλούς εμπορική πολιτική που εφάρμοζε η διοίκησή της επί πολλά χρόνια απέναντι σε σούπερ μάρκετ και φούρνους, φθάνοντας στο σημείο να πουλάει σε αρκετές περιπτώσεις κάτω του κόστους. «Σκότωνε τις τιμές και όλοι απορούσαμε πως μπορούσε να το κάνει αυτό με βάση τις διεθνείς τιμές των αλεύρων και τα αυξημένα κόστη παραγωγής», λένε παράγοντες τους χώρου.

    Η Εταιρεία «Υιοί Ε. Χατζηκρανιώτη – Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου Α.Ε» μετρά πάνω από έναν αιώνα πορείας. Ξεκίνησε το 1907 από τον Ευριπίδη Χατζηκρανιώτη, ο οποίος είχε προσωπικό όραμά του την δημιουργία του πρώτου πετρομύλου της οικογένειας. Μέχρι και σήμερα, στα ηνία της επιχείρησης παραμένει η οικογένεια Χατζηκρανιώτη. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή είχε ατονήσει λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ενώ μέχρι το 2016 απασχολούσε 32 άτομα προσωπικό.

    Η αίτηση πτώχευσης ορίστηκε να συζητηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2019 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αίτηση πτώχευσης από την «Υιοί Χατζηκρανιώτη»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aegean Marine: Αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτή είναι η νέα εσωτερική εντολή της Folli Follie: Κρατήστε εκτός τραπεζών τα μετρητά



    ΣΧΟΛΙΑ