• Business

    Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Έπεσαν οι υπογραφές με ΑΒΑΞ για τα τρία νέα δημόσια νοσοκομεία – Επιβεβαίωση mononews

    • NewsRoom
    Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος ΑΒΑΞ

    Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος ΑΒΑΞ


    Την υπογραφή σύμβασης για την για την έναρξη της κατασκευής του «Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής – ΙΣΝ», του «Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – ΙΣΝ» και του «Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης – ΙΣΝ» με τον Όμιλο ΑΒΑΞ ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα όσα είχε γράψει πριν από λίγες ώρες το mononews.

    Η επένδυση για τα τρία νοσοκομεία ξεπερνά τα 500 εκατ. δολάρια, ενώ η συνολική επένδυση του Ιδρύματος για τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία κινείται πλέον άνω του 1 δισ. δολαρίων.

    Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, το ΙΣΝ αναφέρει: 

    Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, βρισκόμαστε στη θέση να μοιραστούμε μαζί σας πως μετά από πολύμηνη προσπάθεια, όλα τα εμπόδια παραμερίστηκαν και, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί και ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του στο SNF Nostos Conference 2023, το ΙΣΝ επανεκκινεί τη διαδικασία κατασκευής και των τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και τη Σπάρτη.

    Όπως είχαμε γνωστοποιήσει στην ανακοίνωσή μας τον περασμένο Φεβρουάριο, ο σχετικός διαγωνισμός είχε ακυρωθεί καθώς είχαμε λάβει πολύ υψηλότερες προσφορές από τις προβλεπόμενες, έως και δυόμιση φορές. Είχαμε, όμως, παράλληλα, ξεκινήσει και τις απαραίτητες διεργασίες ώστε να βρούμε τον τρόπο να καταστούν εφικτά, αυτά τα πολύ σημαντικά κατασκευαστικά έργα, προς όφελος του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

    Με τη βοήθεια της εταιρίας Hill International, του Renzo Piano και της εταιρίας Renzo Piano Building Workshop, της Betaplan και με τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, με τελικό ανάδοχο τον Όμιλο ΑΒΑΞ, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, υπογράφηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023 η σύμβαση για την έναρξη της κατασκευής του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής – ΙΣΝ, του Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – ΙΣΝ και του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης – ΙΣΝ.

    Η αύξηση του προϋπολογισμού για τα συγκεκριμένα έργα διαμορφώνει τη συνολική επένδυση του ΙΣΝ για τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) σε ποσό άνω του ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων, με τα τρία νέα νοσοκομεία, τα οποία θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένα στο Ελληνικό Δημόσιο, να αποτελούν περίπου το ήμισυ (500 εκατομμύρια δολάρια) του συνολικού προϋπολογισμού.

    Από το 2017, όταν το ΙΣΝ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει πλήρως μια σειρά από σημαντικά έργα για την ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, το 2018, όταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΙΣΝ σηματοδότησε την έναρξη της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει αποδείξει την ξεκάθαρη πρόθεσή του να κάνει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε αυτή η πολυσχιδής και συνεχώς αυξανόμενη ομάδα δωρεών να γίνει πραγματικότητα στο ακέραιο.

    Η Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει περισσότερα από 30 επιμέρους έργα όπως την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού, νέα αεροσκάφη για τις αεροδιακομιδές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), εκπαιδευτικά προγράμματα για την περαιτέρω κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, την Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα και συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο, όπως το Rockefeller University, το Columbia University και το Child Mind Institute στη Νέα Υόρκη, τον οργανισμό National Children’s Alliance σε όλες τις ΗΠΑ, το νοσοκομείο Sant Joan de Déu Children’s Hospital στη Βαρκελώνη, το King Hussein Cancer Foundation and Center στην Ιορδανία και τον οργανισμό Yorkshire Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Με δεδομένη την εστίαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στην ακέραιη ολοκλήρωση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) δεν θα προχωρήσουμε σε νέες δωρεές, προς το παρόν, παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε παλαιότερες ανακοινώσεις και έχουμε ήδη δημοσιεύσει στον ιστότοπό μας.

    Σύντομα, και με στόχο να ενημερώσουμε σε βάθος σχετικά με τη νέα συμφωνία για τα 3 νέα δημόσια νοσοκομεία τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν, θα ανακοινώσουμε το χρονοδιάγραμμα επισκέψεων της ομάδας της ΔΠΥ του ΙΣΝ στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη σε συνεργασία, φυσικά, με το Υπουργείο Υγείας, τις αρμόδιες ΥΠΕ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τους δήμους και κοινότητες και τις τοπικές αρχές.

    Υπογραφή Σύμβασης με τη «Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

    • Κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων, σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη
    • Αξία σύμβασης ύψους €443 εκατομμυρίων

    Μαρούσι, 04 Αυγούστου 2023: Ο Όμιλος ΑΒΑΞ (η «Εταιρεία») ανακοινώνει την υπογραφή σύμβασης με τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (το «ΙΣΝ») για την κατασκευή τριών νοσοκομείων, συνολικής αξίας €443 εκατομμυρίων (προ ΦΠΑ).

    Ειδικότερα, η σύμβαση καλύπτει την κατασκευή του Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, με χρηματοδότηση από το ΙΣΝ.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΒΑΞ: Υπογράφεται η σύμβαση για τα τρία νοσοκομεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

    ΒΟΑΚ: Αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αξίας €1,7 δισ.

    Intracom: Θετική η αξιολόγηση για τη δημόσια πρόταση της Κλουκίνας Λάππας



    ΣΧΟΛΙΑ